Najlepszy sernik piekę metodą "na trzy". Tak kremowy nie wychodzi z żadnego innego przepisu

W tym artykule:
- Jak zrobić dobry sernik?
- Co zrobić, żeby sernik był kremowy? Wypróbujcie metodę pieczenia "na trzy"
- Idealnie kremowy sernik - przepis
Dobry przepis na sernik to wcale nie taka prosta sprawa. Choć w sieci znajdziemy dziesiątki przeróżnych receptur, to nie każda w nich pozwala uzyskać ciasto o rozpływającej się w ustach konsystencji. Na szczęście my trafiliśmy na taką perełkę i to, co zachwyciło nas najbardziej, to nietypowy sposób pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić sernik, aby miał kremową, aksamitną konsystencję, a od tej pory będziecie już wykorzystywali tylko metodę "na trzy".
Jak zrobić dobry sernik?
Zanim jednak zabierzcie się za pieczenie, najpierw musicie przygotować dobrą masę sernikową, a aby uzyskać idealnie kremową konsystencję, trzeba mieć dobry ser. Najlepszy będzie twaróg sernikowy z wiaderka, ale pamiętajcie aby wybierać ten gęsty i z dobrym składem. Sprawdzajcie w sklepie na opakowaniu, czy w twarogu nie ma żadnych dodatków, takich jak skrobia, bo z pewnością nie są one tutaj potrzebne, a wręcz mogą wszystko zepsuć.
Gdy macie już taką serową bazę, potrzebujecie do niej tylko 5 jajek, szklanki cukru, szklanki śmietanki kremówki, odrobiny cukru wanilinowego i 3 łyżek mąki. Z tego zestawu otrzymacie idealnie aksamitną masę, którą wystarczy już tylko wylać na spód. Tego natomiast nie musicie robić z ciasta kruchego, bo znacznie prostszym wyjściem będą pokruszone herbatniki wymieszane z płynnym masłem.
Cały ten przepis podpatrzyliśmy na kanale YouTube Swojskie jedzonko, ale to, co jest w nim najciekawsze, to sam sposób pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić to sprytną metodą na trzy razy, a będziecie zachwyceni i od razu zapragniecie spróbować tego ciasta.

Co zrobić, żeby sernik był kremowy? Wypróbujcie metodę pieczenia "na trzy"
Autorka wideoprzepisu piecze swój kremowy sernik w wyjątkowy sposób, bo po pierwsze, robi to w niskiej temperaturze, a po drugie, obróbkę dzieli na 3 etapy. Chodzi tu o to, aby najpierw włożyć sernik do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni, po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110, a następnie wylać na wierzch śmietanę z cukrem na wierzch i ponownie zapiekać całość w 110 stopniach przez 15 minut. Dzięki temu sernik zawsze wyjdzie wam obłędnie delikatny i aksamitny. Zobaczcie dokładny przepis, pochodzący z kanały Swojskie jedzonko i spróbujcie odtworzyć go we własnych kuchniach.

Idealnie kremowy sernik - przepis
Składniki:
na spód:
- 200 g pokruszonych herbatników,
- 120 g roztopionego masła.
na masę serową:
- 1 kg gęstego twarogu z wiaderka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 250 ml śmietanki 30 %,
dodatkowo:
- 400 ml śmietany 18% w temperaturze pokojowej,
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia kruchego spodu. W tym celu drobno pokruszcie 200 g herbatników, a następnie wlejcie do nich rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszajcie wszystko na masę o konsystencji wilgotnego piasku. Całość przesypcie do tortownicy o średnicy 24 cm i mocno dociśnijcie łyżką lub dnem szklanki, tworząc płaski spód.
- Teraz zabierzcie się za masę sernikową. Gęsty twaróg sernikowy z wiaderka utrzyjcie ze szklanką cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Następnie dodajcie mąkę pszenną i znów wszystko zmiksujcie. Gdy masa będzie już jednolita, stopniowo wbijajcie po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec wlejcie do masy szklankę śmietanki 30%.
- Tak przygotowaną masę wylejcie na kruchy spód z ciasteczek i włóżcie całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Sernik pieczcie przez dokładnie 15 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 110 stopni i pieczcie ciasto przez 1,5 h.
- Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i na wierzch sernika wylejcie śmietanę 18% wymieszaną z cukrem. Następnie znów wstawcie sernik do piekarnika i pieczcie jeszcze przez 15 minut.
- Gotowy kremowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a po całkowitym ostygnięciu wkładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc.
Źródło: Youtube.com/@swojskiejedzonko


