Najszybszy sok z pigwy bez gotowania i pasteryzacji. Raz dwa i gotowe

W tym artykule:
Jeśli szukacie naturalnych domowych sposobów na jesienne osłabienie, koniecznie przygotujcie spory zapas soku z pigwy. Nie musicie jednak godzinami gotować go i pasteryzować. Oto najłatwiejszy sposób na pyszną i wartościową bombę witaminową bez zbędnej roboty. Wystarczy chwila-moment, a reszta robi się sama.
Sok z pigwy - właściwości
Zanim przejdziemy do najprostszego przepisu na sok z pigwy, poznajcie co potrafi ten naturalny skarb. Znajdziemy w nim witaminy C, A i B oraz potas, magnez, żelazo, wapń, sód i cynk. Do tego dochodzą jeszcze cenne polifenole. Taki skład to prawdziwy naturalny wzmacniacz, ale jeśli jeszcze nie znacie jego właściwości, poniższa lista z pewnością zachęci was, by go przyrządzić:
- wzmacnia odporność,
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
- pomaga redukować stany zapalne,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- przyspiesza przemianę materii,
- łagodzi zgagę i niestrawność,
- przynosi ulgę przy suchym kaszlu,
- obniża poziom cholesterolu,
- dba o układ nerwowy,
- wspomaga pracę serca.
Jak zrobić sok z pigwy bez gotowania?
Najłatwiejszy sok z pigwy robi się niemal sam. Wystarczy tylko zetrzeć pigwę na tarce do słoików, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni, a będziecie mogli cieszyć się genialnym syropem do herbaty lub wody. Tak przygotowany domowy sok pigwowy można też błyskawicznie zamienić w pyszną lemoniadę, która będzie świetnym zamiennikiem sklepowych napojów. W tym celu musicie tylko dodać sok do wody gazowanej, wcisnąć trochę cytryny i gotowe.
Łatwość i szybkość przygotowania nie są jednak jedynymi zaletami tej metody, gdyż przede wszystkim należy wspomnieć, że sok z pigwy bez gotowania i pasteryzacji ma o wiele więcej witaminy C. Po co więc tracić to, co w pigwie najlepsze, jeśli organizm może skorzystać jeszcze bardziej? Zobaczcie, jak zrobić to pyszne i wartościowe cudo.

Najprostszy przepis na sok z pigwy
Składniki:
- 3 kg pigwy
- 3 kg cukru
Przygotowanie:
Pigwę dokładnie myjemy, a następnie dzielmy na ósemki i wykrajamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesypujemy do czystych, wyparzonych słoików. Ważne, aby starta pigwa zajmowała 3/4 pojemności naczyń. Resztę zasypujemy cukrem i tak przygotowane słoiczki przykrywamy gazą. Następnie odstawiamy je na 4-5 dni w ciemne miejsce, a po tym czasie odlewamy powstały sok do butelek. Sok z pigwy bez pasteryzacji należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni.

