Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z domowym pieczywem, ten przepis wam się spodoba i po pierwszych sukcesach nabierzecie ochoty na więcej. Wielkim plusem tych bułeczek jest to, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta, a właśnie to najczęściej zniechęca do własnych wypieków. Metoda jest bardzo prosta, choć wymaga chwili czasu.

Reklama

Domowa bułka ciabatta

Te bułki to popularne ciabatty. Doskonale nadają się na kanapki, można je zapiekać z serem, albo dodawać do zupy. Za każdym razem smakują wyśmienicie a ich leciutki środek i chrupiąca skórką skuszą każdego. Zobaczcie jak je przygotować krok po kroku. Z tego przepisu wychodzą 4 bułki, ale możecie podwoić ilość składników i od razu zrobić 8. Przepis podejrzeliśmy na Instagramie.

Przygotujcie:

  • 350 g mąki pszennej
  • 315 g wody
  • 7 g soli
  • 3 g drożdży błyskawicznych
  • 10 g oliwy z oliwek

Wymieszajcie wodę, drożdże, sól, oliwę i mąkę. Pozostawcie ciasto na 30 minut by odpoczęło. Rozciągnijcie i złóżcie ponownie ciasto i znów odstawcie na 30 minut.
czynność powtórzcie 2-3 razy.
Ciasto włóżcie na noc do lodówki do wyrośnięcia. Na drugi dzień wyłóżcie ciasto na blat posypany mąką, podzielcie na 4 części i uformujcie 4 bułeczki. Odstawcie aż podwoją objętość.

Piekarnik nagrzejcie do temperatury 250 stopni C. Włóżcie bułeczki na 15 minut z opcja pary. Jeśli nie macie tej opcji w piekarniku
połóż blachę z wrzącą wodą obok lub pod bułeczkami. Po kwadransie wyłączcie parę, lub usuńcie pojemnik z wodą i pieczcie jeszcze 10 minut.

Po tym czasie puszysta i chrupiąca ciabatta jest gotowa.

Zobaczcie krok po kroku jak je przygotować:

Bułka ciabatta z czym jeść?

Bułka ciabatta doskonale pasuje do przygotowania kanapek. Świetnie smakuje z serkiem kanapkowym i łososiem. Można też pokruszyć ją do zupy, albo posmarować pastą oliwkową tapenadą. Można też zrobić z niej tosty, władając w środek szynkę parmeńską i ser. Za każdym razem smakuje wyśmienicie.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama