W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto bez miksera?
  2. Ciasto mieszane łyżką - dodatki
  3. Prosty przepis na ciasto bez miksera
Reklama

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy można zrobić ciasto bez miksera, to ten przepis będzie dla was najlepszą odpowiedzią. Okazuje się, że przepyszny, pulchny i mięciutki wypiek da się przygotować przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki, a całość zajmuje dosłownie kilka minut. Resztę zrobi już za was piekarnik, a w całym domu będzie pachniało tak, że ślinianki same zaczną pracować. Zobaczcie ten banalnie prosty przepis i od razu go zapiszcie, bo uratuje was za każdym razem, gdy na ostatnią chwilę zapowiedzą się goście.

Jak zrobić ciasto bez miksera?

Przepis na ciasto mieszane łyżką jest wyjątkowo prosty i uda się dosłownie każdemu. Wszystko to nie tylko dlatego, że taki wypiek nie wymaga używania miksera, ale nie trzeba tu też nic ważyć. Wszystkie składniki odmierzycie zwykłą szklanką, a nie będzie tego dużo, bo używamy tu tylko mąki, mleka, oleju i cukru. Do tego obowiązkowo jajka, proszek do pieczenia (który też łatwo wsypiecie na łyżeczki) i gotowe. Potem zostaje już tylko dosłownie chwila mieszania drewnianą łyżką i ważne, aby nie przeciągać tego procesu, bo w tym przypadku im krócej łączymy składniki, tym lepiej dla finalnego smaku i konsystencji ciasta.

ciasto czekoladowe

Ciasto mieszane łyżką - dodatki

Gotową masę po prostu wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy wszelkiego rodzaju ulubione owoce. Możemy tu użyć zarówno kawałków jabłek, śliwek, brzoskwiń czy moreli, jak i drobnych jagód, wiśni, czereśni czy borówek. Wybierzcie więc to, co akurat macie pod ręką i oczywiście zawsze polecamy, aby sięgać po sezonowe owoce, które nie tylko w danym momencie roku są najtańsze, ale i najbardziej wartościowe. Pamiętajcie tylko, że jeśli używacie nieco kwaśniejszych owoców, jak śliwki czy wiśnie, to posypcie je dodatkowo po wierzchu odrobiną cukru, a wtedy wypiek będzie smaczniejszy.

Potem zostaje już tylko pieczenie i tutaj akurat musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto bez miksera musi spędzić w piekarniku około godziny. Efekt wart jest jednak każdej wyczekanej minuty, bo tak przygotowane ciasto z owocami wychodzi obłędnie pyszne i puszyste.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na kanale YouTube @kuchniakasienki. Zobaczcie poniżej dokładne proporcje składników i kroki przygotowania.

ciasto jogurtowe

Prosty przepis na ciasto bez miksera

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 0,5 kg ulubionych owoców,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 170 stopni z funkcją termoobiegu. W międzyczasie do dużej miski wybijamy jajka i mieszamy je z olejem i mlekiem.
  2. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, a następnie do mokrych składników dodajemy cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość krótko łączymy łyżką, tylko do połączenia składników. Nawet jeśli w cieście będą grudki, zostawcie je i nie mieszajcie masy zbyt długo.
  3. Gotowe ciasto przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione owoce (oczywiście wcześniej umyte i pozbawione pestek) i wstawiamy całość do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
  4. Ciasto mieszane łyżką pieczemy przez około 40-45 minut, aż do suchego patyczka.

Reklama

Źródło: Youtube.com/@kuchniakasienki

Reklama
Reklama
Reklama