Najprostsze ciasto bez miksera. Mieszam łyżką, zalewam dowolne owoce i zawsze wychodzi pysznie

W tym artykule:
Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy można zrobić ciasto bez miksera, to ten przepis będzie dla was najlepszą odpowiedzią. Okazuje się, że przepyszny, pulchny i mięciutki wypiek da się przygotować przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki, a całość zajmuje dosłownie kilka minut. Resztę zrobi już za was piekarnik, a w całym domu będzie pachniało tak, że ślinianki same zaczną pracować. Zobaczcie ten banalnie prosty przepis i od razu go zapiszcie, bo uratuje was za każdym razem, gdy na ostatnią chwilę zapowiedzą się goście.
Jak zrobić ciasto bez miksera?
Przepis na ciasto mieszane łyżką jest wyjątkowo prosty i uda się dosłownie każdemu. Wszystko to nie tylko dlatego, że taki wypiek nie wymaga używania miksera, ale nie trzeba tu też nic ważyć. Wszystkie składniki odmierzycie zwykłą szklanką, a nie będzie tego dużo, bo używamy tu tylko mąki, mleka, oleju i cukru. Do tego obowiązkowo jajka, proszek do pieczenia (który też łatwo wsypiecie na łyżeczki) i gotowe. Potem zostaje już tylko dosłownie chwila mieszania drewnianą łyżką i ważne, aby nie przeciągać tego procesu, bo w tym przypadku im krócej łączymy składniki, tym lepiej dla finalnego smaku i konsystencji ciasta.

Ciasto mieszane łyżką - dodatki
Gotową masę po prostu wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy wszelkiego rodzaju ulubione owoce. Możemy tu użyć zarówno kawałków jabłek, śliwek, brzoskwiń czy moreli, jak i drobnych jagód, wiśni, czereśni czy borówek. Wybierzcie więc to, co akurat macie pod ręką i oczywiście zawsze polecamy, aby sięgać po sezonowe owoce, które nie tylko w danym momencie roku są najtańsze, ale i najbardziej wartościowe. Pamiętajcie tylko, że jeśli używacie nieco kwaśniejszych owoców, jak śliwki czy wiśnie, to posypcie je dodatkowo po wierzchu odrobiną cukru, a wtedy wypiek będzie smaczniejszy.
Potem zostaje już tylko pieczenie i tutaj akurat musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto bez miksera musi spędzić w piekarniku około godziny. Efekt wart jest jednak każdej wyczekanej minuty, bo tak przygotowane ciasto z owocami wychodzi obłędnie pyszne i puszyste.
Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na kanale YouTube @kuchniakasienki. Zobaczcie poniżej dokładne proporcje składników i kroki przygotowania.

Prosty przepis na ciasto bez miksera
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- około 0,5 kg ulubionych owoców,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 170 stopni z funkcją termoobiegu. W międzyczasie do dużej miski wybijamy jajka i mieszamy je z olejem i mlekiem.
- Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, a następnie do mokrych składników dodajemy cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość krótko łączymy łyżką, tylko do połączenia składników. Nawet jeśli w cieście będą grudki, zostawcie je i nie mieszajcie masy zbyt długo.
- Gotowe ciasto przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione owoce (oczywiście wcześniej umyte i pozbawione pestek) i wstawiamy całość do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
- Ciasto mieszane łyżką pieczemy przez około 40-45 minut, aż do suchego patyczka.
Źródło: Youtube.com/@kuchniakasienki

