Najprostsze ciasto czekoladowe na jogurcie greckim. Wystarczy kilka machnięć łyżką

W tym artykule:
- Jakie ciasto można zrobić z jogurtem greckim?
- Składniki na ciasto czekoladowe na jogurcie greckim
- Jak zrobić ciasto czekoladowe na jogurcie greckim?
Już słyszymy głosy oburzenia, ciasto czekoladowe bez cukru? Przecież tak nie można, znika cała przyjemność z jedzenia. Jesteście pewni? Nie poczujecie różnicy, bo czekolady bez cukru smakują tak samo. Możecie nawet zrobić test z zamkniętymi oczami. Ale to oczywiście tylko opcja, nie trzeba z niego rezygnować, a jedynie można. Ogromną zaletą tego ciasta jest wyraźnie wyczuwalna wilgotność i lekkość, czego często brakuje tego typu wypiekom. To jeden z tych deserów, które można robić częściej, a do tego jeszcze, mało kto wybrzydza.
Jakie ciasto można zrobić z jogurtem greckim?
Jogurt grecki jest świetnym zamiennikiem tłustszej śmietany, a co za tym idzie mniej kalorycznym. Szczególnie polecany osobom na dietach redukcyjnych. Co go różni od jogurtu naturalnego? Gęstość, wysoka zawartość białka i tłuszczu. Dlatego w niektórych przypadkach nie można używać ich zamiennie. Na szczęście jest sporo ciast, które na nim bazują:
- niezwykle delikatny sernik na jogurcie greckim
- pancakes z warzywami, np. z cukinią lub ze szpinakiem
- sezonowe ciasta jogurtowe, np. z truskawkami, malinami, śliwkami lub wiśniami – w tej grupie znajdzie się też babka jogurtowa
- jogurtowiec
- serniki na zimno
Jogurt grecki może stać się również podstawowym składnikiem kremu do ciast i tortów. Wychodzi gęsty i puszysty jednocześnie. Można go dodatkowo zmiksować z owocami, żeby kulinarne doznania poszybowały.

Zobaczcie, jak przygotować najprostsze ciasto czekoladowe na jogurcie greckim. Poradzi sobie z nim nawet nowicjusz.
Składniki na ciasto czekoladowe na jogurcie greckim
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 340 g naturalnego jogurtu greckiego
- 8 g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
- 2 jajka średniej wielkości
- 70 g cukru białego lub trzcinowego
- 20 g ciemnego kakao
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady – może być też deserowa, mleczna lub biała
- 50 masła
- 100 ml śmietany 30%
- dodatkowo, opcjonalnie - groszki czekoladowe
Jak zrobić ciasto czekoladowe na jogurcie greckim?
- Jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem rzeczywistych przygotowań.
- Ciasto czekoladowe na jogurcie robi się podobnie jak muffinki. Do miski przesiewamy suche składniki, mąkę, sodę i kakao.
- Do drugiej wbijamy jajka, dolewamy olej (można zamienić na masło, ale trzeba je wcześniej roztopić i odstawić do wystudzenia), dosypujemy cukier (lub zdrowszy zamiennik). Dosypujemy cukier i miksujemy na niewielkich obrotach, do połączenia składników. Potem dodajemy jogurt naturalny typu greckiego. Krótko mieszamy mikserem.
- Do masy jajeczno-jogurtowej, partiami wsypujemy suche składniki. Po każdej porcji dobrze jest chwilkę pomieszać. Gotowe ciastko czekoladowe na jogurcie greckim przelewamy do keksówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Ciasto wkładamy na 45 minut lub do suchego patyczka. Warto sprawdzić na kilka minut przed czasem, żeby wiedzieć, ile ewentualnie odmierzyć dodatkowych minut.
- Gdy ciasto się piecze, robimy szybką polewę czekoladową. Do rondelka przekładamy czekoladę, masło i śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się roztopią i dobrze połączą. Odstawiamy ją do przestudzenia.
- Na gotowe ciasto czekoladowe nakładamy polewę. Ciekawą opcją będzie zrezygnowanie z niej na rzecz sosu karmelowego lub waniliowego. Jeśli obawiamy się, że spłyną, można dodać je na pojedynczą porcję nałożoną na deserowy talerzyk. Jemy specjalnym widelczykiem.
Opcjonalnie: do masy czekoladowej można dorzucić również drobne owoce, np. pokrojone truskawki, maliny, borówki, jagody lub wiśnie. Od razu zróbcie dwie porcje, bo szybko zniknie ze stołu.

