W tym artykule:

  1. Jakie ciasto można zrobić z jogurtem greckim?
  2. Składniki na ciasto czekoladowe na jogurcie greckim
  3. Jak zrobić ciasto czekoladowe na jogurcie greckim?
Reklama

Już słyszymy głosy oburzenia, ciasto czekoladowe bez cukru? Przecież tak nie można, znika cała przyjemność z jedzenia. Jesteście pewni? Nie poczujecie różnicy, bo czekolady bez cukru smakują tak samo. Możecie nawet zrobić test z zamkniętymi oczami. Ale to oczywiście tylko opcja, nie trzeba z niego rezygnować, a jedynie można. Ogromną zaletą tego ciasta jest wyraźnie wyczuwalna wilgotność i lekkość, czego często brakuje tego typu wypiekom. To jeden z tych deserów, które można robić częściej, a do tego jeszcze, mało kto wybrzydza.

Jakie ciasto można zrobić z jogurtem greckim?

Jogurt grecki jest świetnym zamiennikiem tłustszej śmietany, a co za tym idzie mniej kalorycznym. Szczególnie polecany osobom na dietach redukcyjnych. Co go różni od jogurtu naturalnego? Gęstość, wysoka zawartość białka i tłuszczu. Dlatego w niektórych przypadkach nie można używać ich zamiennie. Na szczęście jest sporo ciast, które na nim bazują:

  • niezwykle delikatny sernik na jogurcie greckim
  • pancakes z warzywami, np. z cukinią lub ze szpinakiem
  • sezonowe ciasta jogurtowe, np. z truskawkami, malinami, śliwkami lub wiśniami – w tej grupie znajdzie się też babka jogurtowa
  • jogurtowiec
  • serniki na zimno

Jogurt grecki może stać się również podstawowym składnikiem kremu do ciast i tortów. Wychodzi gęsty i puszysty jednocześnie. Można go dodatkowo zmiksować z owocami, żeby kulinarne doznania poszybowały.

mus czekoladowy

Zobaczcie, jak przygotować najprostsze ciasto czekoladowe na jogurcie greckim. Poradzi sobie z nim nawet nowicjusz.

Składniki na ciasto czekoladowe na jogurcie greckim

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 340 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 8 g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 70 g cukru białego lub trzcinowego
  • 20 g ciemnego kakao
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady – może być też deserowa, mleczna lub biała
  • 50 masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • dodatkowo, opcjonalnie - groszki czekoladowe

Jak zrobić ciasto czekoladowe na jogurcie greckim?

  1. Jajka i jogurt wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem rzeczywistych przygotowań.
  2. Ciasto czekoladowe na jogurcie robi się podobnie jak muffinki. Do miski przesiewamy suche składniki, mąkę, sodę i kakao.
  3. Do drugiej wbijamy jajka, dolewamy olej (można zamienić na masło, ale trzeba je wcześniej roztopić i odstawić do wystudzenia), dosypujemy cukier (lub zdrowszy zamiennik). Dosypujemy cukier i miksujemy na niewielkich obrotach, do połączenia składników. Potem dodajemy jogurt naturalny typu greckiego. Krótko mieszamy mikserem.
  4. Do masy jajeczno-jogurtowej, partiami wsypujemy suche składniki. Po każdej porcji dobrze jest chwilkę pomieszać. Gotowe ciastko czekoladowe na jogurcie greckim przelewamy do keksówki.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Ciasto wkładamy na 45 minut lub do suchego patyczka. Warto sprawdzić na kilka minut przed czasem, żeby wiedzieć, ile ewentualnie odmierzyć dodatkowych minut.
  6. Gdy ciasto się piecze, robimy szybką polewę czekoladową. Do rondelka przekładamy czekoladę, masło i śmietankę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się roztopią i dobrze połączą. Odstawiamy ją do przestudzenia.
  7. Na gotowe ciasto czekoladowe nakładamy polewę. Ciekawą opcją będzie zrezygnowanie z niej na rzecz sosu karmelowego lub waniliowego. Jeśli obawiamy się, że spłyną, można dodać je na pojedynczą porcję nałożoną na deserowy talerzyk. Jemy specjalnym widelczykiem.
Reklama

Opcjonalnie: do masy czekoladowej można dorzucić również drobne owoce, np. pokrojone truskawki, maliny, borówki, jagody lub wiśnie. Od razu zróbcie dwie porcje, bo szybko zniknie ze stołu.

Reklama
Reklama
Reklama