W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto drożdżowe w słoiku?
  2. Ciasto drożdżowe ze słoika - dodatki
  3. Przepis na ciasto drożdżowe ze słoika
Reklama

Kto powiedział, że przepis na ciasto drożdżowe musi wiązać się z długim, pracochłonnym mieszaniem oraz wyrabianiem, a potem jeszcze kilkukrotnym czekaniem, aż drożdże zaczną pracować? Ta receptura jest inna niż wszystkie, bo w części pracy wyręczy was zwykły słoik. Zobaczcie, jakie to proste, a będziecie zachwyceni.

Jak zrobić ciasto drożdżowe w słoiku?

Aby przygotować ciasto drożdżowe ze słoika, potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników, takich jak mąka, jajka, mleko, olej, cukier i oczywiście główny bohater przepisy, czyli drożdże. Ułatwienie polega jednak na tym, że nie musicie najpierw rozcierać drożdży z cukrem i nastawiać rozczynu, ani czekać, aż zacznie on pracować. Wystarczy tylko wkruszyć drożdże do słoika, wbić jajka i dodać cukrem oraz letnie mleko, a następnie zakręcić pokrywkę i potrząsać przez kilka minut. Tak przygotowana masa nie musi już być odstawiana na 15 czy 20 minut, tylko od razu połączona z mąką oraz olejem. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie upiec taki prosty wypiek.

ciasto drożdżowe w słoiku

Źródło: Getty/iStock

Ciasto drożdżowe ze słoika - dodatki

Gdy macie już zrobione ciasto drożdżowe w słoiku, możecie oczywiście po prostu przelać je do blachy i upiec, ale wcześniej warto jeszcze dorzucić ulubione dodatki. W tym celu najlepiej sprawdzą się owoce i możemy tu użyć zarówno tych świeżych, jak i mrożonych. W zależności od własnych upodobań lub aktualnego sezonu zróbcie więc ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami, śliwkami, jabłkami czy jagodami.

Jeśli jednak ciasto drożdżowe z owocami nie jest waszym ulubionym, zawsze możecie sięgnąć po inne dodatki, takie jak twaróg, masa makowa czy kawałki czekolady. Pysznie smakuje też ciasto drożdżowe z budyniem, zarówno tym ugotowanym z proszku, jak i przygotowywanym od podstaw.

Kolejną opcją są orzechy i bakalie, a z tej puli najbardziej polecamy ciasto drożdżowe z rodzynkami, migdałami lub suszoną żurawiną. Sami więc wybierzcie swoje ulubione dodatki i przygotowujcie drożdżówkę ze słoika w przeróżnych wariantach smakowych.

ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe ze słoika

Składniki:

  • 50 g drożdży,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki oleju,
  • odrobina masła i mąki do wysmarowania blachy.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Drożdże kruszymy do czystego, litrowego słoika, a następnie dodajemy do nich cukier, wlewamy letnie mleko i wbijamy całe jajka. Teraz mocno zakręcamy wieczko i energicznie potrząsamy naczyniem przez kilka minut.
  2. Do dużej miski przesiewamy całą mąkę, a następnie wlewamy masę ze słoika i dodajemy olej. Całość krótko mieszamy, tylko do połączenia wszystkich składników, a następnie od razu wylewamy ciasto do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
  3. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około godzinę. Po tym czasie wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut i gotowe.
Reklama
Reklama
Reklama