Najprostsze ciasto drożdżowe ze słoika. Wystarczy potrząsnąć i zalać owoce

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto drożdżowe w słoiku?
- Ciasto drożdżowe ze słoika - dodatki
- Przepis na ciasto drożdżowe ze słoika
Kto powiedział, że przepis na ciasto drożdżowe musi wiązać się z długim, pracochłonnym mieszaniem oraz wyrabianiem, a potem jeszcze kilkukrotnym czekaniem, aż drożdże zaczną pracować? Ta receptura jest inna niż wszystkie, bo w części pracy wyręczy was zwykły słoik. Zobaczcie, jakie to proste, a będziecie zachwyceni.
Jak zrobić ciasto drożdżowe w słoiku?
Aby przygotować ciasto drożdżowe ze słoika, potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników, takich jak mąka, jajka, mleko, olej, cukier i oczywiście główny bohater przepisy, czyli drożdże. Ułatwienie polega jednak na tym, że nie musicie najpierw rozcierać drożdży z cukrem i nastawiać rozczynu, ani czekać, aż zacznie on pracować. Wystarczy tylko wkruszyć drożdże do słoika, wbić jajka i dodać cukrem oraz letnie mleko, a następnie zakręcić pokrywkę i potrząsać przez kilka minut. Tak przygotowana masa nie musi już być odstawiana na 15 czy 20 minut, tylko od razu połączona z mąką oraz olejem. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie upiec taki prosty wypiek.

Źródło: Getty/iStock
Ciasto drożdżowe ze słoika - dodatki
Gdy macie już zrobione ciasto drożdżowe w słoiku, możecie oczywiście po prostu przelać je do blachy i upiec, ale wcześniej warto jeszcze dorzucić ulubione dodatki. W tym celu najlepiej sprawdzą się owoce i możemy tu użyć zarówno tych świeżych, jak i mrożonych. W zależności od własnych upodobań lub aktualnego sezonu zróbcie więc ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami, śliwkami, jabłkami czy jagodami.
Jeśli jednak ciasto drożdżowe z owocami nie jest waszym ulubionym, zawsze możecie sięgnąć po inne dodatki, takie jak twaróg, masa makowa czy kawałki czekolady. Pysznie smakuje też ciasto drożdżowe z budyniem, zarówno tym ugotowanym z proszku, jak i przygotowywanym od podstaw.
Kolejną opcją są orzechy i bakalie, a z tej puli najbardziej polecamy ciasto drożdżowe z rodzynkami, migdałami lub suszoną żurawiną. Sami więc wybierzcie swoje ulubione dodatki i przygotowujcie drożdżówkę ze słoika w przeróżnych wariantach smakowych.

Przepis na ciasto drożdżowe ze słoika
Składniki:
- 50 g drożdży,
- pół szklanki cukru,
- 4 szklanki mąki,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 3 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- odrobina masła i mąki do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
- Drożdże kruszymy do czystego, litrowego słoika, a następnie dodajemy do nich cukier, wlewamy letnie mleko i wbijamy całe jajka. Teraz mocno zakręcamy wieczko i energicznie potrząsamy naczyniem przez kilka minut.
- Do dużej miski przesiewamy całą mąkę, a następnie wlewamy masę ze słoika i dodajemy olej. Całość krótko mieszamy, tylko do połączenia wszystkich składników, a następnie od razu wylewamy ciasto do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
- Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około godzinę. Po tym czasie wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut i gotowe.

