Najprostsze kruche ciasteczka z marmoladą robię na okrągło. Znikają błyskawicznie

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasteczka z marmoladą jak u babci?
- Łatwy przepis na kruche ciasteczka z marmoladą
- Ciasteczka maślane - inne dodatki
Kruche ciasteczka z marmoladą to dla wielu z nas słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Często piekły je nasze mamy i babcie, a my z chęcią pałaszowaliśmy je na deser. Obecnie nie piecze się już zbyt często takich przysmaków, bo w sklepach mamy szeroki wybór przeróżnych ciastek z rozmaitymi dodatkami. Warto jednak wrócić do tego kultowego smaku, bo jeszcze ciepłe, domowe ciasteczka maślane smakują najlepiej na świecie i nie dorównują im żadne sklepowe słodycze. Zobaczcie prosty przepis na ten smakołyk i odtwórzcie we własnych kuchniach sentymentalne smaki z dziecięcych lat.
Jak zrobić ciasteczka z marmoladą jak u babci?
Klasyczne kruche ciasteczka z marmoladą robi się banalnie prosto i tylko z kilku podstawowych składników. Kruche ciasto powstaje bowiem tylko z masła, cukru pudru i mąki, bez potrzeby dodawania jajka. Warto jednak zamienić zwykłą mąkę pszenną na mieszankę z dodatkiem mąki ziemniaczanej, a wtedy ciasteczka wyjdą jeszcze smaczniejsze.
Do tego opcjonalnie możecie dodać kilka kropli ulubionego aromatu do ciast na przykład o zapachu waniliowym, cytrynowym czy migdałowym. Całość łączymy w jednej misce i formujemy w dłoniach niewielkie ciasteczka.
Potem zostaje już tylko nałożenie na każde ciastko twardej marmolady i schłodzenie całej blachy ciasteczek w lodówce. Włóżcie je tam na co najmniej 30, a najlepiej nawet 60 minut, bo dzięki temu świetnie utrzymają swój kształt podczas pieczenia i nie rozpłyną się na boki. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników. Trzymajcie się podanych tam ilości, a tylko wtedy ciastka z marmoladą wyjdą idealne.

Łatwy przepis na kruche ciasteczka z marmoladą
Składniki:
- 1 kostka g miękkiego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 220 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- twarda marmolada.
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyjcie z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajcie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniećcie całość.
- Z gotowej masy formujcie w dłoniach niewielkie kuleczki, a potem spłaszczcie je na krążki.
- Takie ciasteczka układajcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu każdego z nich zróbcie lekkie wgłębienie i włóżcie tam nieco marmolady.
- Tak przygotowane ciasteczka z marmoladą na blaszce powinny teraz wylądować w lodówce na co najmniej 30 minut, a nawet godzinę. Nie pomijajcie tego kroku, bo nieschłodzone ciastka mogą rozpłynąć się i stracić kształt.
- Maślane ciasteczka z marmoladą pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut.
- Po upieczeniu kruche ciasteczka z marmoladą powinny całkowicie ostygnąć.

Ciasteczka maślane - inne dodatki
A jeśli ciastka z marmoladą już wam się przejedzą, to spróbujcie dodawać do nich inne składniki. Co można dodać do ciasteczek maślanych? Możliwości jest całe mnóstwo, bo świetnie sprawdzą się tutaj na przykład wszelkiego rodzaju orzechy. Spróbujcie więc wcisnąć w uformowane ciasteczka po jednym migdale, kilka orzeszków ziemnych lub połówkę orzecha włoskiego.
Dobrym pomysłem będą także suszone owoce, takie jak rodzynki, żurawina, morele czy daktyle. A jeśli lubicie smak kokosa, dodajcie podczas zagniatania ciasta pół szklanki wiórek kokosowych, a potem formujcie masę na małe ciasteczka jak zwykle. Każda z powyższych wersji tego deseru jest przepyszna, więc najlepiej przetestować różne smaki i wybrać swój ulubiony.


