W tym artykule:

  1. Co zrobić, aby naleśniki były miękkie i puszyste?
  2. Jak zrobić naleśniki - prosty przepis na 3 szklanki
  3. Prosty przepis na naleśniki "3 szklanki"
  4. Z czym najlepiej podać naleśniki?
Reklama

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić ciasto naleśnikowe, aby nie miało grudek i nabrało idealnej konsystencji, to metoda trzech szklanek będzie dla was prawdziwym odkryciem. Ten prosty trik pozwala zrobić przepyszne, mięciutkie i elastyczne naleśniki, które świetnie się smażą i nie rozrywają podczas przewracania na patelni. Zobaczcie, o co chodzi w zasadzie 3 szklanek i zacznijcie ją stosować za każdym razem, gdy robicie naleśniki z serem, dżemem, czy jakimkolwiek innym farszem.

Co zrobić, aby naleśniki były miękkie i puszyste?

Zanim przejdziemy do sprytnej metody na 3 szklanki, zacznijmy od kilku podstawowych reguł robienia naleśników. Aby ciasto na naleśniki były idealnie puszyste i miękkie, a przy tym elastyczne, trzeba trzymać się paru zasad:

  • po pierwsze liczy się kolejność dodawania składników - najlepiej zacząć od jajek i najpierw dokładnie roztrzepać je w misce, a dopiero potem wlewać mleko i na końcu stopniowo dodawać mąkę.
  • gotowe ciasto naleśnikowe warto odstawić na około 20 minut i dopiero po tym je smażyć. Dzięki temu stanie się nieco gęstsze i nabierze znacznie lepszej konsystencji.
  • ważne jest też samo smażenie, bo wiele osób robi to na dużym ogniu, aby było szybciej. Nie warto się jednak spieszyć, bo najlepsze naleśniki smaży się na średniej mocy palnika. Lepiej też nie przesadzać w drugą stronę - zbyt niska temperatura patelni sprawi, że naleśniki będą przywierały do jej dna.

Gdy będziecie trzymali się wszystkich powyższych wskazówek, a dodatkowo zastosujecie metodę 3 szklanek, to naleśniki wyjdą wam po mistrzowsku.

naleśniki bez mąki

Jak zrobić naleśniki - prosty przepis na 3 szklanki

Metoda 3 szklanki to nic innego jak mieszanie mleka, mąki i wrzątku w równych proporcjach. Na każdą szklankę wszystkich tych składników dodajemy po 3 jajka oraz 3 łyżki oleju i mamy złote proporcje na ciasto naleśnikowe, które ma idealną konsystencję i świetnie się smaży. Dziwny może wydawać się jedynie wybór gorącej wody, bo większość z nas wybiera tę zimną lub ewentualnie butelkowaną wodę gazowaną. Okazuje się jednak, że to właśnie wrzątek sprawia, że masa staje się perfekcyjna, dlatego zdecydowanie warto stosować tę metodę.

Prosty patent na naleśniki "3 szklanki" znaleźliśmy na Instagramowym profilu @andrianakulchytska. Sprawdźcie dokładny przepis i zobaczcie, jakie to proste na krótkim wideo poniżej.

Prosty przepis na naleśniki "3 szklanki"

Składniki :

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Najpierw mleko mieszamy z wrzątkiem. Następnie w dużej misce roztrzepujemy 3 jajka, po czym dolewamy do nich mokre składniki, czyli mleko z wodą oraz olej. Na koniec stopniowo dosypujemy do tego mąkę i łączymy wszystko na jednolitą masę.
  2. Gotowe ciasto naleśnikowe wylewamy cienko na rozgrzaną patelnię (nie ma potrzeby używania tłuszczu, bo olej mamy już w masie) i smażymy placuszki z obu stron, aż będą rumiane. Podajemy z ulubionym farszem.

Źródło: Instagram.com/andrianakulchytska/

Z czym najlepiej podać naleśniki?

Tak przygotowane naleśniki będą przepyszne same w sobie, ale oczywiście warto je posmarować jakimś smakowitym nadzieniem. W tym celu możemy klasycznie wykorzystać dżem czy twaróg ze śmietaną i cukrem, jednak na tym nie kończą się pomysły. Jeśli więc szukacie inspiracji na smakowite farsze do naleśników na słodko i słono, skorzystajcie z poniższych propozycji:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama