W tym artykule:

  1. Jak zrobić rogaliki z 2 składników?
  2. Prosty przepis na rogaliki z mascarpone
  3. Dwuskładnikowe rogaliki - dodatki
Reklama

Najlepsze kruche rogaliki robiły nasze mamy i babcie, ale zwykle używały do tego co najmniej 4 składników, bo niezbędna była mąka, masło, jajka i cukier. Do tego często w misce lądował proszek do pieczenia, aromat, czy odrobina śmietany, ale wszystkie te składniki można spokojnie pominąć i zostawić jedynie mąkę, do której dorzucimy tylko 1 dodatek. Choć może to brzmieć dziwnie, to rzeczywiście działa, a efekt zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Koniecznie spróbujcie więc zrobić takie proste rogaliki z 2 składników, a z pewnością będziecie zachwyceni i powtórzycie ten przepis jeszcze nie jeden raz.

Jak zrobić rogaliki z 2 składników?

Domowe rogaliki zwykle robi się z ciasta drożdżowego, kruchego, półkruchego lub francuskiego. Oprócz mąki, potrzebne jest więc do tego sporo masła, całe jajka bądź same żółtka i drożdże lub proszek do pieczenia, ale okazuje się, że i bez tego można przygotować świetną bazę do rogali. Wystarczy tylko sięgnąć po serek mascarpone, który okazuje się genialnym materiałem na proste kruche ciasto. Ten nabiał jest bowiem idealnie kremowy, a przy tym dość tłusty, więc po połączeniu z mąką tworzy idealny duet, a powstałe w ten sposób ciasto łatwo się wałkuje, zwija i pięknie zapieka.

Spróbujcie więc połączyć serek mascarpone z mąką, ale pamiętajcie aby zachować odpowiednie proporcje każdego z tych dwóch składników. Tylko wtedy ciasto na rogaliki będzie miało odpowiednią konsystencję i doskonały smak. Sprawdźcie dokładne ilości produktów w przepisie poniżej i zobaczcie sposób przygotowania krok po kroku.

rogaliki ziemniaczane

Prosty przepis na rogaliki z mascarpone

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200g mąki pszennej + odrobina do podsypywania blatu,
  • dodatkowo: jajko do posmarowania i cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie do miski i dodajcie do środka serek mascarpone. Całość wymieszajcie na jednolitą masę (nie trzeba tutaj używać miksera, wystarczy dokładnie połączyć całość widelcem), a potem przełóżcie na podsypany mąką blat i zagnijcie wyrabiać ciasto w dłoniach.
  2. Tak przygotowane ciasto na rogaliki owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet kilka godzin.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkujcie na blacie posypanym mąką. Starajcie się stworzyć kształt koła, a następnie podzielcie je na 8 równych trójkącików.
  4. Każdy trójkąt ciasno zwińcie od podstawy ku wierzchołkowi (na tym etapie możecie też dodać na trójkąt odrobinę ulubionego nadzienia i zrolować całość). Jeśli dodajecie nadzienie, gotowe rogaliki sklejcie dodatkowo na bokach, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
  5. Wszystkie rogaliki ułóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie je po wierzchu cienką warstwą rozmąconego jajka.
  6. Tak przygotowane rogale włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i pieczcie przez około 15-20 minut.
  7. Gotowe rogaliki wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do wystudzenia, a dopiero gdy przestygną, posypcie je po wierzchu cukrem pudrem.

Dwuskładnikowe rogaliki - dodatki

Tak przygotowane kruche rogaliki smakują pysznie same w sobie i posypanie ich po wierzchu cukrem pudrem w zupełności wystarczy, jednak jeśli lubicie domowe wypieki z nadzieniem, to macie tu duże pole do popisu. Z czym można zrobić rogaliki? Możliwości jest całe mnóstwo:

  • domowy dżem truskawkowy,
  • powidła śliwkowe,
  • domowa nutella,
  • biała, mleczna lub gorzka czekolada,
  • krem pistacjowy,
  • marmolada wieloowocowa,
  • masło orzechowe.
Reklama

Oprócz tego pysznie smakują też rogaliki z jabłkami, śliwkami czy wiśniami. Dobrym pomysłem będą również rogaliki z makiem, marcepanem lub bakaliami. Sięgajcie więc po ulubione sezonowe owoce i inne ulubione dodatki, a potem twórzcie przeróżne kompozycje smakowe przez cały rok.

rogaliki z serka sniadaniowego
Reklama
Reklama
Reklama