Najprostsze rogaliki z 2 składników. W smaku i chrupkości nie mają konkurencji

W tym artykule:
- Jak zrobić rogaliki z 2 składników?
- Prosty przepis na rogaliki z mascarpone
- Dwuskładnikowe rogaliki - dodatki
Najlepsze kruche rogaliki robiły nasze mamy i babcie, ale zwykle używały do tego co najmniej 4 składników, bo niezbędna była mąka, masło, jajka i cukier. Do tego często w misce lądował proszek do pieczenia, aromat, czy odrobina śmietany, ale wszystkie te składniki można spokojnie pominąć i zostawić jedynie mąkę, do której dorzucimy tylko 1 dodatek. Choć może to brzmieć dziwnie, to rzeczywiście działa, a efekt zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Koniecznie spróbujcie więc zrobić takie proste rogaliki z 2 składników, a z pewnością będziecie zachwyceni i powtórzycie ten przepis jeszcze nie jeden raz.
Jak zrobić rogaliki z 2 składników?
Domowe rogaliki zwykle robi się z ciasta drożdżowego, kruchego, półkruchego lub francuskiego. Oprócz mąki, potrzebne jest więc do tego sporo masła, całe jajka bądź same żółtka i drożdże lub proszek do pieczenia, ale okazuje się, że i bez tego można przygotować świetną bazę do rogali. Wystarczy tylko sięgnąć po serek mascarpone, który okazuje się genialnym materiałem na proste kruche ciasto. Ten nabiał jest bowiem idealnie kremowy, a przy tym dość tłusty, więc po połączeniu z mąką tworzy idealny duet, a powstałe w ten sposób ciasto łatwo się wałkuje, zwija i pięknie zapieka.
Spróbujcie więc połączyć serek mascarpone z mąką, ale pamiętajcie aby zachować odpowiednie proporcje każdego z tych dwóch składników. Tylko wtedy ciasto na rogaliki będzie miało odpowiednią konsystencję i doskonały smak. Sprawdźcie dokładne ilości produktów w przepisie poniżej i zobaczcie sposób przygotowania krok po kroku.

Prosty przepis na rogaliki z mascarpone
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 200g mąki pszennej + odrobina do podsypywania blatu,
- dodatkowo: jajko do posmarowania i cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie do miski i dodajcie do środka serek mascarpone. Całość wymieszajcie na jednolitą masę (nie trzeba tutaj używać miksera, wystarczy dokładnie połączyć całość widelcem), a potem przełóżcie na podsypany mąką blat i zagnijcie wyrabiać ciasto w dłoniach.
- Tak przygotowane ciasto na rogaliki owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet kilka godzin.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkujcie na blacie posypanym mąką. Starajcie się stworzyć kształt koła, a następnie podzielcie je na 8 równych trójkącików.
- Każdy trójkąt ciasno zwińcie od podstawy ku wierzchołkowi (na tym etapie możecie też dodać na trójkąt odrobinę ulubionego nadzienia i zrolować całość). Jeśli dodajecie nadzienie, gotowe rogaliki sklejcie dodatkowo na bokach, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
- Wszystkie rogaliki ułóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujcie je po wierzchu cienką warstwą rozmąconego jajka.
- Tak przygotowane rogale włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i pieczcie przez około 15-20 minut.
- Gotowe rogaliki wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do wystudzenia, a dopiero gdy przestygną, posypcie je po wierzchu cukrem pudrem.
Dwuskładnikowe rogaliki - dodatki
Tak przygotowane kruche rogaliki smakują pysznie same w sobie i posypanie ich po wierzchu cukrem pudrem w zupełności wystarczy, jednak jeśli lubicie domowe wypieki z nadzieniem, to macie tu duże pole do popisu. Z czym można zrobić rogaliki? Możliwości jest całe mnóstwo:
- domowy dżem truskawkowy,
- powidła śliwkowe,
- domowa nutella,
- biała, mleczna lub gorzka czekolada,
- krem pistacjowy,
- marmolada wieloowocowa,
- masło orzechowe.
Oprócz tego pysznie smakują też rogaliki z jabłkami, śliwkami czy wiśniami. Dobrym pomysłem będą również rogaliki z makiem, marcepanem lub bakaliami. Sięgajcie więc po ulubione sezonowe owoce i inne ulubione dodatki, a potem twórzcie przeróżne kompozycje smakowe przez cały rok.


