Najprostszy domowy chleb z mega chrupiącą skórką. W piekarni tak dobrego nie dostaniecie

W tym artykule:
- Jak zrobić domowy chleb?
- Przepis na domowy chleb - o tym trzeba pamiętać
- Domowy chleb - prosty przepis
Świeży, jeszcze ciepły domowy chleb z masłem to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Niektórym jednak wciąż wydaje się, że pieczenia chleba to trudna umiejętność, wymagająca sporo doświadczenia, a nie ma nic bardziej mylnego. Domowy chleb z poniższego przepisu robi się banalnie prosto, a gotowy bochenek zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem, bo już na sam widok uruchamiają się ślinianki. Zobaczcie, jak zrobić domowy chleb, który zawsze się udaje, a gdy raz spróbujecie tego przepisu, przepadniecie bez reszty i nie kupicie już więcej sklepowego pieczywa.
Jak zrobić domowy chleb?
Aby przygotować prosty domowy chleb potrzebujecie tylko mąki, drożdży, wody, oliwy z oliwek, cukru i soli. Całość wymaga jednak poświęcenia kilku godzin, dlatego ciasto na chleb mieszamy na wieczór wcześniej przed planowanym pieczeniem i chowamy do lodówki na całą noc. Choć wyrastanie ciasta drożdżowego kojarzy się nam w ciepłym, nieprzewiewnym miejscem to okazuje się, że chlebowe ciasto równie dobrze pracuje w lodówce, ale potrzebuje wtedy znacznie więcej czasu. Efekt wart jest jednak każdej godziny czekania, dlatego koniecznie spróbujcie nastawić taki nocny chleb i upiec go kolejnego dnia na śniadanie.

Przepis na domowy chleb - o tym trzeba pamiętać
Gdy macie już wyrośnięte ciasto na chleb, zostaje już tylko pieczenie. Wydawać by się mogło, że to najprostsza część całego przepisu, bo ale okazuje się, że i tu trzeba zachować kilka ważnych zasad. Po pierwsze, chleb najlepiej piec w żeliwnym garnku lub ewentualnie wybrać kamionkowe bądź żaroodporne naczynie. Musicie też zadbać, aby wasze naczynie miało pasującą pokrywkę, bo przez większość czasu chleb będzie się piekł właśnie pod przykryciem, a odkrywamy go dopiero w drugiej połowie czasu spędzonego w piekarniku.
Po drugie, wybrane naczynie musimy najpierw mocno nagrzać w piekarniku i dopiero wtedy włożyć do niego wyrośnięte ciasto na chleb. Włączcie więc piekarnik na 200 stopni i od razu wstawcie do niego swoje naczynie, a potem zostawcie tak całość na około 30 minut. Dopiero po tym czasie bardzo ostrożnie wyjmijcie gorące naczynie i umieśćcie w nim wcześniej przygotowane ciasto. Teraz wystarczy już tylko przykryć całość i znów włożyć do piekarnika.
Domowy chleb - prosty przepis
Składniki:
- 700 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych),
- 0,5 l ciepłej wody,
- 1 łyżka cukru,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Przygotowania do pieczenia chleba zacznijcie wieczór wcześniej. Do miski wlejcie 0,5 l ciepłej (ale nie gorącej) wody i dodajcie do niej drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie rozpuśćcie, a następnie wsypcie przesianą mąkę oraz sól. Całość połączcie drewnianą łyżką, dolewając na koniec oliwę z oliwek.
- Tak przygotowane ciasto na chleb w misce przykryjcie czystą ściereczką lub folią spożywczą, a następnie wstawcie całość do lodówki na 10-12 godzin.
- Następnego dnia wyciągnijcie ciasto z lodówki i wyrabiajcie na blacie podsypanym mąką, aż przestanie kleić się do dłoni. Potem znów przełóżcie je do miski, przykryjcie i odstawcie na blat na 30 minut.
- Rozgrzejcie piekarnik na 200 stopni i od razu wstawcie do niech na chwilę naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek. Po 30 minutach ostrożnie wyjmijcie gorące naczynie i przełóżcie do niego wyrośnięte ciasto. Całość przykryjcie pokrywką i znów wstawcie do piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i dopiekajcie chleb jeszcze przez około 20-25 minut, aż skórka pięknie się zarumieni i stanie się chrupiąca.
- Upieczony chleb wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do wystudzenia na kratce, zanim zaczniecie kroić go na kromki.
Źródło: italiapozaszlakiem.com


