Najprostszy domowy makaron z 2 składników. Przepis zdradziła mi włoska gospodyni

W tym artykule:
Można powiedzieć, że Włochy stoją makaronem i pizzą – z tym właśnie kojarzą się nam w pierwszej kolejności. Po te dania najczęściej sięgamy w czasie wakacyjnych wypraw. Testowanie makaronu najlepiej jest zacząć od małych knajpek, w których powstaje według tradycyjnej receptury. A potem możecie zrobić go w domu, a wspomnienia powrócą w mig.
Z czym zrobić makaron?
Kluczem do dobrych dań jest oczywiście wyśmienity makaron. Dodatki powinny być wyczuwalne, ale lekko w tle. To zdecydowanie szybka opcja na obiad lub na kolację. Warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów:
- spaghetti aglio olio z czosnkiem, oliwą, natką pietruszki i parmezanem – tu bardzo ważne są składniki najwyższej jakości
- ciacio e pepe – czyli makaron z serem pecorino romano i pieprzem
- makaron z tuńczykiem i groszkiem
- makaron ze szparagami i boczkiem wędzonym na śmietance
- makaron z borowikami na białym winie, ze szczypiorkiem, czosnkiem i parmezanem
- makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami
- makaron z bobem, boczkiem wędzonym i natką pietruszki
Składniki na makaron z 2 składników
Porcja dla dwóch osób
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
Przyjmuje się taką prostą zasadę, dotyczącą proporcji, 100 g i 1 jajko to porcja dla jednej osoby.
Pszenna mąka typ 500 to oczywiście polski zamiennik. Włosi używają najczęściej bardzo drobno zmielonej mąki z twardej pszenicy durum – ma dużo białka i składników mineralnych, czyli semoliny, która ma żółtawy kolor. To właśnie z niej robią też pizzę. Można ją kupić u nas bez większego problemu. Można ją też zastąpić mąka typ 00, który ma porównywalny stopień przemiału, ale powstaje z miękkiej pszenicy.
Jak zrobić domowy makaron z 2 składników?
- Porcję mąki wysypcie na blat lub stolnicę, zróbcie w niej spore wgłębienie. W tym celu użyjcie miseczki, która dobrze ją rozprowadzić. W środku powinna być tylko cienka warstwa mąki, reszta ma tworzyć dość wysokie ranty. Całość wyglądem przypomina miskę lub głęboki talerz do zupy.
- W środek mąki wbijcie 2 jajka. Bardzo dokładnie roztrzepcie je widelcem.
- Następnie zacznijcie zagarniać mąkę do środka, mieszając z jajkami. Najlepiej w tym celu sprawdzi się specjalny nóż cukierniczy lub skrobka. W efekcie składniki zaczną się ze sobą łączyć, ale nie będą jeszcze tworzyć jednolitej masy. Żeby to osiągnąć musicie teraz zacząć je zagniatać ręcznie, aż powstanie dobrze wymieszane przyjemne, elastyczne ciasto. Nie wiecie, czy o to chodziło? Można to łatwo sprawdzić. Ciasto makaronowe uformujcie w kulę. Dość delikatnie, wciśnijcie palec w środek, powinno powstać widoczne wgłębienie. Jeśli masa jest odpowiednia, dziurka szybko zniknie.
- Gotowe ciasto przepuśćcie przez maszynkę do makaronu, cały proces powtórzcie 3 razy. W ten sposób powstanie ładny, cienki prostokąt. Nie macie maszynki? Spokojnie, nie obejdziecie się smakiem. Możecie ciasto rozwałkować na blacie lub stolnicy, próbując zachować grubość około 2 mm, i nadając mu odpowiedni kształt.
- Cienki placek przekrójcie na pół, tak, żeby powstały 2 mniejsze prostokąty – każdy z nich stanowi porcję dla 1 osoby. Zacznijcie zwijać go w paski, od krótszej strony (mniej więcej 1,5 cm) – ma przypominać tagliatelle. Po każdym zagięciu przeciągnijcie dłoń po cieście. Jak dojdziecie do połowy, powtórzcie czynność, robiąc nakładki z drugiej strony, aż dwa ruloniki zbliżą się do siebie. Potnijcie je w paski (od krótszej strony).
- Do garnka wlejcie wodę, przyjmując, że na 100 g potrzebny jest 1 litr wody. Jak zacznie wrzeć, posólcie ją, a następnie wrzućcie makaron. Bezpośrednio po włożeniu go do garnka, woda przestanie się gotować, ponieważ obniżyło to jej temperaturę. Gdy zacznie powoli bulgotać, odmierzcie mniej więcej 9 minut, powinien być lekko twardy, czyli al dente. Gotujcie na małym ogniu, bez przykrycia. Warto spróbować kawałek przed odlaniem.


