W tym artykule:

  1. Jak zrobić szarlotkę bez mąki i masła?
  2. 3-składnikowa szarlotka - przepis
  3. Jak podać szarlotkę z 3 składników?
Reklama

Domowa szarlotka to genialny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie, jednak nie zawsze mamy czas i siłę na zagniatanie kruchego ciasta, gotowanie jabłek z cynamonem czy ubijanie piany z białek. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten błyskawiczny przepis. Dzięki niemu smakołyk powstanie w mig i nie będziecie potrzebowali do tego żadnej mąki, cukru czy masła. Cała praca zajmie dosłownie 5 minut, a resztę zrobi już za was piekarnik.

Jak zrobić szarlotkę bez mąki i masła?

Niemal każdy tradycyjny przepis na szarlotkę wymaga zagniatania kruchego ciasta i prażenia jabłek, ale okazuje się, że można to sprytnie ominąć i przyspieszyć. Co więcej, aby uzyskać taki pyszny jabłkowy deser, nie będziecie potrzebowali ani grama mąki, masła ani nawet cukru. Wystarczy tylko zblendować 3 składniki, czyli jabłko, jajko i odrobinę jogurtu greckiego. W ten prosty sposób w mgnieniu oka powstanie naturalnie słodka masa, którą wystarczy tylko przelać do kokilek i zapiec.

Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @makiewicz.o. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Koniecznie spróbujcie.

szarlotka przepis

Źródło: Getty/iStock

ciasto odwrócona szarlotka

3-składnikowa szarlotka - przepis

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • opcjonalnie: cynamon.

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazda nasiennego. Następnie kroimy owoc w kostkę i blendujemy razem z jogurtem greckim oraz jajkiem na gładką, jednolitą masę (opcjonalnie można też dosypać odrobinę cynamonu).
  2. Tak przygotowane ciasto na szarlotkę przelewamy do kokilek i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach szybka szarlotka bez mąki jest już gotowa.

Jak podać szarlotkę z 3 składników?

Tak przygotowana szybka szarlotka wygląda co prawda nieco inaczej niż klasyczne ciasto z kruszonką czy bezą, gdyż ma delikatną konsystencję i najlepiej je się je łyżeczką prosto z kokilki. Sam smak i zapach jest jednak równie fantastyczny jak w przypadku tradycyjnego ciasta, choć deser można też dodatkowo podkręcić dodatkami.

Aby szarlotka z 3 składników miała jeszcze więcej smaku, można ozdobić gotowy wypiek kleksem bitej śmietany, odrobiną cukru pudru i cynamonu, polewą czekoladową lub karmelową czy po prostu świeżymi owocami. Tak przygotowana szarlotka pięknie prezentuje się na stole, więc będzie idealnym pomysłem na deser na imprezę lub wszelkie spotkania rodzinne.

Reklama

Źródło: Instagram.com/makiewicz.o/

Reklama
Reklama
Reklama