Najszybsze ciasto śliwkowe z patelni. Weźcie jogurt grecki i 4 dodatki

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto śliwkowe z patelni?
- Jogurtowe ciasto ze śliwkami - dodatki
- Przepis na ciasto śliwkowe z patelni
- Inne przepisy na ciasta ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z ulubionych wypieków na końcówkę lata. Aby je przygotować, możemy użyć różnych spodów, takich jak kruche ciasto, ciasto francuskie, czy drożdżowe, ale jest jeszcze prostszy sposób. Okazuje się, że do wyczarowania takiego wypieku wcale nie jest potrzebny rozgrzany piekarnik, a jedynie duża patelnia z pokrywką. Wystarczy chwila mieszania i odrobina cierpliwości podczas smażenia, a gotowy wypiek zachwyci każdego i wszyscy będą prosili was o ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić ciasto śliwkowe z patelni, a nie wrócicie już do klasycznych, czasochłonnych wypieków.
Jak zrobić ciasto śliwkowe z patelni?
Aby szybko wyczarować smaczny deser, potrzebujecie tylko jogurtu greckiego, jednego jajka, mąki, cukru, proszku do pieczenia i odrobiny oleju. Do tego oczywiście cukier, ale tu możecie sami dostosować ilość do własnych preferencji. Dodatkowo polecamy też sypnąć odrobinę cukru wanilinowego, dzięki któremu ciasto jogurtowe ze śliwkami będzie jeszcze pyszniejsze i bardziej aromatyczne. Wszystko trzeba tylko wymieszać w jednej misce i nie potrzebujecie nawet miksera czy blendera, bo wystarczy zwykła trzepaczka czy nawet widelec.
Z kolei śliwki musimy najpierw lekko przesmażyć na patelni z masłem i cukrem wanilinowym, a gdy nabiorą już pięknego zapachu i głębokiego smaku, po prostu zalewamy je ciastem, przykrywamy patelnię i cierpliwie czekamy. Potem całość trzeba tylko przewrócić na drugą stronę, a już po chwili proste ciasto śliwkowe będzie gotowe.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami - dodatki
Bazowy przepis na jogurtowe ciasto ze śliwkami można wzbogacać przeróżnymi dodatkami, a dzięki temu za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej i nigdy wam się nie znudzi. Do masy można dodać takie składniki jak:
- odrobina gorzkiego kakao,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- ekstrakt waniliowy,
- szczypta mielonych goździków,
- garść posiekanych orzechów włoskich.
Poniżej znajdziecie podstawową recepturę, którą możecie urozmaicać powyższymi dodatkami lub wszystkim innym, co akurat wpadnie wam do głowy. Trzymajcie się tylko dokładnych proporcji składników na ciasto, a wtedy wszystko wyjdzie, jak trzeba.
Przepis na ciasto śliwkowe z patelni
Składniki:
- 250 g dojrzałych śliwek,
- 50 ml jogurtu greckiego,
- 1 duże jajko,
- 150 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 30 ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- masło do smażenia i cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Następnie owoce kroimy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy na patelni na odrobinie masła i cukru wanilinowego.
- Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt grecki i łączymy całość na jednolitą masę. Następnie stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dolewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotową masę wylewamy na podsmażone śliwki i równomiernie rozprowadzamy po całej patelni. Wszystko przykrywamy i smażymy przez około 15-20 minut na niewielkiej mocy palnika.
- Po tym czasie ostrożnie przewracamy ciasto ze śliwkami na drugą stronę, ponownie przykrywamy i smażymy jeszcze przez około 10 minut.
- Gotowe ciasto śliwkowe z patelni studzimy, a potem obficie posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Inne przepisy na ciasta ze śliwkami
Gdy jogurtowe ciasto ze śliwkami już wam się znudzi, przetestujcie kilka innych receptur z tymi sezonowymi owocami w roli głównej. Wśród wielu przepisów szczególnie polecamy takie przysmaki jak:
- kruche ciasto ze śliwkami i bezą,
- sernik ze śliwkami,
- ciasto ze śliwkami i budyniem,
- crumble ze śliwkami,
- ciasto drożdżowe ze śliwkami,
- tarta ze śliwkami,
- biszkopt ze śliwkami.


