Najszybsze śledzie robię z aromatycznym dodatkiem. 5 minut pracy i można podawać na stół

W tym artykule:
- Jak zrobić dobre śledzie?
- Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami
- Co dodać do śledzi? Inne pyszny pomysły
Śledzie to absolutny klasyk wśród imprezowych przekąsek lub szybka opcja na sycący piątkowy posiłek. Najczęściej jednak podajemy je tylko z posiekaną cebulką i odrobiną oleju, albo w śmietanowym sosie, a pysznych możliwości jest znacznie więcej. My proponujemy, aby połączyć śledzika z pewnym popularnym aromatycznym dodatkiem ze słoiczka. Ten produkt kupicie w każdym sklepie i nie kosztuje on dużo, a ze śledziami komponuje się wyśmienicie i pozwala stworzyć genialną przekąskę w dosłownie 5 minut. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie popularnej rybki w takim wydaniu.
Jak zrobić dobre śledzie?
Aby przygotować dobre śledzie, po pierwsze musicie zakupić świeżą i jakościową bazę w postaci ryby. Jak wybrać dobre filety śledziowe? To wbrew pozorom wcale nie jest takie proste zadanie, gdyż najczęściej sprzedawane są one już zapakowane, a wtedy nie widać ich tak dobrze i trudno jest ocenić ich wygląd oraz zapach, a to właśnie one są najlepszym wyznacznikiem świeżości. W miarę możliwości starajcie się więc wybierać filety śledziowe na wagę i zwróćcie uwagę, aby nie miały one żółtego koloru ani całkowicie białej barwy.
Gdy macie już dobre śledzie, pozostaje tylko sięgnąć po dodatki, a w tej roli najlepiej dodać suszone pomidory, które mają intensywny smak i dodatkowo zatopione są w aromatycznym oleju, który też wykorzystamy do śledzi. Do tego wystarczy już tylko drobno posiekana cebulka, która nada ostrego posmaku i dodatkowego zapachu, a także odrobina octu jabłkowego i nieco musztardy. Najlepiej użyć tej francuskiej z całymi kuleczkami gorczycy, bo wtedy oprócz walorów smakowych zyskamy też ciekawą konsystencję i wygląd dania.
Taki prosty zestaw w zupełności wystarczy, żeby zrobić prosty, szybki i jednocześnie pełen smaku sos do śledzi. Zobaczcie poniżej dokładny przepis ze szczegółowymi proporcjami samy spróbujcie, jakie to szybkie i łatwe, a jednocześnie absolutnie przepyszne.

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych,
- 1 cebula,
- 200 g suszonych pomidorów + olej ze słoiczka,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Filety śledziowe dokładnie odsączcie i pokrójcie na małe kawałki.
- Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie lub pokrójcie w cieniutkie piórka.
- Suszone pomidory odsączcie z olejowej zalewy (nie wylewajcie jej) i pokrójcie w paseczki.
- Śledzie przełóżcie do miski i wymieszajcie z pokrojoną cebulką oraz suszonymi pomidorami. Całość zalejcie połową oleju z suszonych pomidorów i dodajcie do niego ocet jabłkowy oraz musztardę francuską.
- Śledzie z suszonymi pomidorami doprawcie do smaku pieprzem (sól już nie będzie tu potrzebna) i dokładnie wymieszajcie całość.
- Całość wstawcie do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.

Co dodać do śledzi? Inne pyszny pomysły
Śledzie z suszonymi pomidorami to tylko jeden z wielu nietypowych przepisów na pyszną przekąskę. Możliwości jest znacznie więcej, bo do śledzia świetnie pasują przeróżne sosy na bazie różnego rodzaju warzyw, kiszonek, ziół, chrupiących orzechów, a nawet słodkich suszonych owoców. Jeśli więc lubicie śledzie w różnych wydaniach i szukacie inspiracji na przygotowanie wyjątkowego rybnego przysmaku, to koniecznie sprawdźcie też poniższe przepisy:
- śledzie po japońsku,
- śledzie z orzechami,
- śledzie w sosie tatarskim,
- tatar ze śledzia,
- śledzie z rodzynkami,
- śledzie z papryką,
- śledzie marynowane w sosie curry,
- śledzie po łowicku.


