W tym artykule:

  1. Jak zrobić dobre śledzie?
  2. Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami
  3. Co dodać do śledzi? Inne pyszny pomysły
Reklama

Śledzie to absolutny klasyk wśród imprezowych przekąsek lub szybka opcja na sycący piątkowy posiłek. Najczęściej jednak podajemy je tylko z posiekaną cebulką i odrobiną oleju, albo w śmietanowym sosie, a pysznych możliwości jest znacznie więcej. My proponujemy, aby połączyć śledzika z pewnym popularnym aromatycznym dodatkiem ze słoiczka. Ten produkt kupicie w każdym sklepie i nie kosztuje on dużo, a ze śledziami komponuje się wyśmienicie i pozwala stworzyć genialną przekąskę w dosłownie 5 minut. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie popularnej rybki w takim wydaniu.

Jak zrobić dobre śledzie?

Aby przygotować dobre śledzie, po pierwsze musicie zakupić świeżą i jakościową bazę w postaci ryby. Jak wybrać dobre filety śledziowe? To wbrew pozorom wcale nie jest takie proste zadanie, gdyż najczęściej sprzedawane są one już zapakowane, a wtedy nie widać ich tak dobrze i trudno jest ocenić ich wygląd oraz zapach, a to właśnie one są najlepszym wyznacznikiem świeżości. W miarę możliwości starajcie się więc wybierać filety śledziowe na wagę i zwróćcie uwagę, aby nie miały one żółtego koloru ani całkowicie białej barwy.

Gdy macie już dobre śledzie, pozostaje tylko sięgnąć po dodatki, a w tej roli najlepiej dodać suszone pomidory, które mają intensywny smak i dodatkowo zatopione są w aromatycznym oleju, który też wykorzystamy do śledzi. Do tego wystarczy już tylko drobno posiekana cebulka, która nada ostrego posmaku i dodatkowego zapachu, a także odrobina octu jabłkowego i nieco musztardy. Najlepiej użyć tej francuskiej z całymi kuleczkami gorczycy, bo wtedy oprócz walorów smakowych zyskamy też ciekawą konsystencję i wygląd dania.

Taki prosty zestaw w zupełności wystarczy, żeby zrobić prosty, szybki i jednocześnie pełen smaku sos do śledzi. Zobaczcie poniżej dokładny przepis ze szczegółowymi proporcjami samy spróbujcie, jakie to szybkie i łatwe, a jednocześnie absolutnie przepyszne.

Zobacz też: Śledzie proboszcza to tegoroczny hit. 1 dodatek robi całą robotę

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • 200 g suszonych pomidorów + olej ze słoiczka,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe dokładnie odsączcie i pokrójcie na małe kawałki.
  2. Cebulę obierzcie i drobno posiekajcie lub pokrójcie w cieniutkie piórka.
  3. Suszone pomidory odsączcie z olejowej zalewy (nie wylewajcie jej) i pokrójcie w paseczki.
  4. Śledzie przełóżcie do miski i wymieszajcie z pokrojoną cebulką oraz suszonymi pomidorami. Całość zalejcie połową oleju z suszonych pomidorów i dodajcie do niego ocet jabłkowy oraz musztardę francuską.
  5. Śledzie z suszonymi pomidorami doprawcie do smaku pieprzem (sól już nie będzie tu potrzebna) i dokładnie wymieszajcie całość.
  6. Całość wstawcie do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej nawet na całą noc.
Zobacz też: Od lat robię śledzie po litewsku. Z 4 dodatków 1 zaskakuje

Co dodać do śledzi? Inne pyszny pomysły

Śledzie z suszonymi pomidorami to tylko jeden z wielu nietypowych przepisów na pyszną przekąskę. Możliwości jest znacznie więcej, bo do śledzia świetnie pasują przeróżne sosy na bazie różnego rodzaju warzyw, kiszonek, ziół, chrupiących orzechów, a nawet słodkich suszonych owoców. Jeśli więc lubicie śledzie w różnych wydaniach i szukacie inspiracji na przygotowanie wyjątkowego rybnego przysmaku, to koniecznie sprawdźcie też poniższe przepisy:

Reklama
śledzie w porach
Reklama
Reklama
Reklama