Najszybszy deser na zimno robię z popularnych ciastek z galaretką. Smaruję prostym kremem i mam przysmak jak z cukierni

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Deser na zimno z galaretką najlepszy na upały
- Jak zrobić ciasto z delicjami bez pieczenia?
- Inne pomysły na ciasto na delicjach
W poszukiwaniu prostych, szybkich rozwiązań w kuchni powstało już mnóstwo kultowych przepisów na desery bez pieczenia. Te z zimnym kremem, galaretką i owocami najchętniej robimy latem, kiedy pogoda rozpieszcza nas nie tylko wysokimi temperaturami, ale także obfitymi zbiorami czereśni, truskawek, wiśni, malin, porzeczek lub agrestu. Zamiast przyrządzać puszysty biszkopt, który stanowi spód większości warstwowych wypieków, dno foremki warto wyłożyć popularnymi ciastkami z galaretką w środku.
Deser na zimno z galaretką najlepszy na upały
Owocowa świeżość to coś czego uparcie szukamy latem nie tylko w napojach. Ale nie chcemy całkiem rezygnować z tradycyjnych słodyczy, dlatego przyrządzamy różne lekkie, piankowe, śmietanowe i galaretkowe pyszności, zwłaszcza na szczególne, wakacyjne okazje. Do popularnych przepisów, po które sięgamy w ciepłe dni należą na przykład:
- sernik na zimno z truskawkami – na spodzie z biszkoptów, ale równie dobrze można nałożyć masę twarogową lub z serków homogenizowanych bezpośrednio na blaszkę zabezpieczoną pergaminem, żeby zrobić prosty deser z dwóch elementów.
- ciasto pianka, które powstaje wyłącznie z gorącej wody i galaretek – ubija się je tak długo, aż będą miały konsystencję bezy, a następnie wykłada na spód z wafli, herbatników lub krakersów, po czym chłodzi.
- śmietanowiec z zatopionymi w masie galaretkami o różnych smakach. Zaspokaja ochotę na słodkie, a jednocześnie przyjemnie orzeźwia.
- ciasto lodowiec z kremu waniliowego i czekoladowego oraz galaretki. Przypomina w smaku słodką, zmrożoną kanapkę, którą zazwyczaj kupuje się w sklepie, a sezonowe owoce dodają mu mnóstwo świeżości.
Jak zrobić ciasto z delicjami bez pieczenia?
Składniki:
- 2 opakowania ciastek z galaretką (najlepiej wiśniową), typu delicje
- 1 duże opakowanie jasnych herbatników (około 300 g)
- 1 l mleka
- 400 g masła
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 8 łyżek cukru
- 500 g czerwonych porzeczek
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia bazy do kremu. Podgrzewamy 750 ml mleka w garnku. Wsypujemy cukier. Gotujemy, mieszając, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Rozrabiamy proszek budyniowy (śmietankowy lub waniliowy) w pozostałym mleku, starając się, żeby nie powstały grudki. Cienkim strumieniem wlewamy do garnka, cały czas mieszając jego zawartość rózgą kuchenną lub elektryczną trzepaczką. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
- Wyjmujemy masło z lodówki. Chcemy, żeby było miękkie, kiedy budyń wystygnie. Rozpuszczamy galaretki wiśniowe w 800–900 ml wody (trochę mniej niż podaje instrukcja na odwrocie opakowania, żeby owocowy wierzch deseru na pewno odpowiednio stężał). Czerwone porzeczki przebieramy, dokładnie myjemy, osuszamy i obrywamy z gałązek.
- Ukręcamy masło na wysokich obrotach miksera, aż stanie się bladożółte i puszyste. To bardzo ważny krok. Jeśli się do niego nie przyłożymy, masa budyniowa nie wyjdzie tak lekka i kremowa, jakbyśmy chcieli. Stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy do masła budyń (pamiętajmy, że obie masy powinny mieć taką samą temperaturę, inaczej powstaną grudki). Miksujemy, aż otrzymamy gładki krem.
- Przygotowujemy foremkę o wymiarach 25x30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spodzie układamy delicje, tak żeby pokryły całe dno (konieczne może być przekrojenie niektórych ciastek na pół). Wykładamy 1/3 kremu budyniowego. Wyrównujemy. Przykrywamy herbatnikami. Powtarzamy tę czynność jeszcze 2 razy, na koniec już bez ciastek, ostatnią warstwą powinien być budyń. Umieszczamy na nim dobrze osuszone czerwone porzeczki. Polewamy galaretką. Chłodzimy. Ciasto z delicjami i kremem budyniowym najlepiej wstawić na lodówki na całą noc.
Inne pomysły na ciasto na delicjach
Nie każdy musi kochać krem budyniowy, chociaż dla wielu jest najlepszą masą do deserów warstwowych – maślaną, gęstą, a jednocześnie puszystą, pasującą pod każdy owoc. Jeśli nie chcecie robić ciasta z delicjami bez pieczenia z jej użyciem, równie dobrze możecie wykorzystać jedną z poniższych inspiracji:
- błyskawiczne ciasto z delicjami i bitą śmietaną – tu nie potrzeba nawet nic gotować, wystarczy ukręcić puszysty krem (można go zrobić też z dodatkiem mascarpone). Pasują tu przeróżne owoce, zarówno rodzime jagodowe, jak i egzotyczne (typu ananasy).
- bananowiec na delicjach – ze śmietanową pianką lub kremem mascarpone, zwieńczony cytrynową galaretką z plasterkami owoców.
- ptasie mleczko na delicjach – niezwykle lekkie, delikatnie owocowe, z nutką czekolady.

