Najszybszy devolay bez zawijania i spinania wykałaczką. 1 ruch i gotowe

Devolay to jedna z obowiązkowych pozycji na weselach czy imprezach, jednak na co dzień raczej rzadko robimy je w swoich domach. Wszystko dlatego, że to danie wymaga sporo pracy, bo mięso trzeba zawijać, nadziewać i spinać wykałaczkami. Okazuje się jednak, że można pominąć te kroki i przyrządzić pyszne kotlety sprytniej. Zobaczcie, jak to zrobić.
Jak się robi kotlety dewolaje szybciej i łatwiej?
Zwykle robi się devolay piersi kurczaka, jednak wtedy należy je wcześniej rozbić, nafaszerować, zwinąć i spiąć wykałaczką, aby nie rozpadły się podczas panierowania i smażenia. Aby znacznie uprościć ten przepis, wystarczy wybrać dewolaje z mięsa mielonego, które formuje się o wiele szybciej, a wychodzą równie smaczne. Wystarczy tylko przygotować masę jak na kotlety mielone, jednak zamiast namoczonej bułki, dodać ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. W ten sposób masa idealnie się sklei, a będzie dużo smaczniejsza i bardziej soczysta po usmażeniu.
Jeśli natomiast chodzi o nadzienie, to do masła z ziołami warto dorzucić też mielone suszone grzyby. Dzięki nim farsz do kotletów de volaille będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyrazisty. Teraz zostaje już tylko uformować z mięsnej masy kulki, a potem spłaszczyć je w dłoniach, nałożyć trochę aromatycznego masła i szczelnie wszystko skleić. Tak przygotowane dewolaje obtaczamy już tylko w mące, jajku i bułce, a następnie wrzucamy na patelnię.
Jak smażyć dewolaje, żeby nie były surowe?
Aby mięso było rumiane na zewnątrz i idealnie ścięte w środku, najlepiej wrzucić kotlety devolay na mocno rozgrzany tłuszcz, a potem zmniejszyć moc palnika i smażyć je dalej na średnim ogniu. Dzięki takiej obróbce będziemy mieć pewność, że środek kotleta będzie idealnie wysmażony, ale jednocześnie wciąż soczysty. Zobaczcie, jak zrobić devolay z mięsa mielonego według sprytnego przepisu, który pokazała na TikToku @ewa.masterchef, znana z udziału w siódmej edycji tego popularnego kulinarnego show.
Prosty przepis na devolay z mięsa mielonego
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki drobiowego, wołowego i wieprzowego),
- 2 małe ugotowane ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 jajka (1 do mięsa, 2 do panierki),
- kilka łyżek masła,
- kilka suszonych grzybów,
- świeża natka pietruszki,
- mąka i bułka tarta do panierowania.
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy. Mięsa mielone mieszamy z 1 jajkiem, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i podsmażoną cebulką. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
Suszone grzyby mielimy na pył i mieszamy z posiekaną natką pietruszki oraz masłem. Doprawione mięso mielone formujemy w kulki, a następnie spłaszczamy każdą z nich w dłoniach i faszerujemy aromatycznym masłem. Teraz szczelnie zlepiamy całość i panierujemy każdy kotlet kolejno w mące, rozmąconych 2 jajkach i bułce tartej. Tak przygotowane dewolaje z mięsa mielonego wykładamy na rozgrzany olej z odrobiną masła i smażymy na średniej mocy palnika aż będą rumiane z każdej strony.
Źródło: Tiktok.com/@ewa.masterchef

