W tym artykule:

  1. Naleśniki palaczinki - z czym to się je?
  2. Przepis na naleśniki palaczinki
  3. Z czym można jeść naleśniki na słodko? Inne propozycje
Reklama

Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o palaczinkach, to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo omija was coś przepysznego. To danie wygląda podobnie do naszych klasycznych naleśników na słodko, ale po rozkrojeniu zaskakuje wyjątkowym nadzieniem o obłędnym smaku. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki palaczinki i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

Naleśniki palaczinki - z czym to się je?

Pod tą nietypową nazwą kryje się potrawa kuchni czeskiej i słowackiej, czyli bardzo cienkie naleśniki z farszem na bazie orzechów włoskich. Choć takie ciasto na naleśniki przygotowuje się podobnie do tego, które znamy z naszych domów, to smak jest nieco inny i znacznie ciekawszy. Wszystko za sprawą wyjątkowej orzechowej masy.

Połączenie mielonych orzechów włoskich z rodzynkami oraz odrobiną mleka i masła dla delikatnej konsystencji to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Do tego jeszcze oczywiście trochę cukru i cukier wanilinowy, który podkręci aromat gotowego nadzienia. Taki farsz do naleśników zdecydowanie przebija nasze słodkie propozycje podania placków z dżemem czy twarogiem, dlatego warto spróbować go chociaż raz. Istnieje duża szansa, że już po pierwszym kęsie pokochacie palaczinki i będziecie robili je regularnie w swoich kuchniach.

naleśniki

Przepis na naleśniki palaczinki

Składniki:

na ciasto:

  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól do smaku.

na farsz:

  • 400 g mielonych orzechów włoskich,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 200 g rodzynek,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka łyżek mleka,
  • cukier waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Najpierw zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut, aby zmiękły i napęczniały. W tym czasie rozgrzewamy w rondelku masło, a gdy będzie już płynne, dodajemy do niego mleko, mielone orzechy włoskie oraz cukier i cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy na małej mocy palnika przez około 10 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie zdejmujemy farsz z ognia, dodajemy odsączone rodzynki i po raz ostatni łączymy masę.
  2. Teraz bierzemy się za ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiewamy, a dwa z trzech jajek wybijamy i rozdzielamy do dwóch miseczek białka i żółtka. Do przesianej mąki dodajemy jedno całe jajko i 2 żółtka, a następnie dolewamy stopniowo wodę z mlekiem, ciągle mieszając. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta razem z olejem i odrobiną soli. Wszystko dokładnie łączymy łyżką. Gotowe ciasto naleśnikowe cienko wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem i smażymy placuszki z obu stron na złocisty kolor.
  3. Usmażone naleśniki smarujemy orzechową masą i zwijamy w rulony. Gotowe palaczinki można zajadać od razu lub dodatkowo posypać cukrem pudrem czy polać rozpuszczoną czekoladą, aby wyglądały i smakowały jeszcze lepiej.

Z czym można jeść naleśniki na słodko? Inne propozycje

naleśniki po węgiersku

Naleśniki z orzechami to przepyszne danie, jednak i ono z czasem może się znudzić, dlatego przygotowaliśmy dla was więcej smakowitych pomysłów. Jeśli lubicie naleśniki na słodko i szukacie inspiracji, to koniecznie spróbujcie takich propozycji jak:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama