Naleśniki po węgiersku są 100x bardziej miękkie i puszyste niż klasyczne. Wszystko dzięki 1 składnikowi

W tym artykule:
- Co wyróżnia naleśniki węgierskie?
- Jak zrobić naleśniki po węgiersku? O tym trzeba pamiętać
- Przepis na naleśniki po węgiersku
- Czym można przełożyć naleśniki po węgiersku?
Ostatnio w sieci coraz popularniejsze są naleśniki budyniowe lub takie przygotowywane na kefirze, maślance czy jogurcie. Mało kto zna jednak węgierski przepis, który wychodzi jeszcze lepiej. Ta receptura ma tylko jeden dodatkowy składnik, ale to właśnie on sprawia, że ciasto naleśnikowe rośnie na patelni jak poduszeczka, przez co wychodzi obłędnie delikatne i mięciutkie. Poznajcie naleśniki po węgiersku, a zakochacie się w nich już od pierwszego kęsa.
Co wyróżnia naleśniki węgierskie?
Tradycyjny przepis na naleśniki to tylko mleko, jajka i mąka. Niektórzy dodają do tego jeszcze wodę gazowaną, aby ciasto na naleśniki było bardziej puchate i napowietrzone, ale okazuje się, że można to zrobić jeszcze lepiej. Wystarczy wybrać naleśniki węgierskie, które powstają na drożdżach, dzięki czemu pięknie rosną na patelni i wychodzą maksymalnie puszyste. Choć ciasto drożdżowe do naleśników nie jest zbyt popularnym rozwiązaniem, to zdecydowanie warto go spróbować, bo tak przygotowane placki nie mają sobie równych. Aby jednak ciasto naleśnikowe wyszło idealne, trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Źródło: AdobeStock
Jak zrobić naleśniki po węgiersku? O tym trzeba pamiętać
Przepis na naleśniki po węgiersku nie jest trudny, ale przygotowując go, musicie zwrócić uwagę na 2 istotne kwestie. Po pierwsze, drożdżowe ciasto nie lubi zimnych dodatków, dlatego wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zanim więc zabierzecie się za gotowanie, wyjmijcie wcześniej drożdże i jajka z lodówki, a mleko podgrzejcie tak, aby było letnie, ale nie gorące (bo to z kolei zahamuje pracę drożdży).
Drugą ważną sprawą jest pilnowanie odpowiedniej konsystencji ciasta. Ważne jest więc dokładne wymieszanie wszystkich produktów tak, aby masa nie miała żadnych grudek. Dobrze zrobione ciasto na naleśniki węgierskie powinno mieć konsystencję śmietany i być bardzo puszyste.

Przepis na naleśniki po węgiersku
Składniki:
- 15 g drożdży,
- 300 ml mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 duże jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- szczypta soli
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże i jajka wyciągamy z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Mleko z kolei lekko podgrzewamy, aby było letnie, ale nie gorące. Połowę mleka odlewamy do miseczki i wkruszamy tam drożdże oraz wsypujemy 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W międzyczasie przesiewamy mąkę, a w dwóch miskach wybijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka mieszamy z gotowym rozczynem, przesianą mąką i pozostałym letnim mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek, a na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy całość.
Gotowe ciasto na naleśniki po węgiersku powinno odstać około 15 minut i dopiero po tym czasie zabieramy się za smażenie. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Czym można przełożyć naleśniki po węgiersku?
Gotowe naleśniki węgierskie smakują przepysznie same w sobie i wystarczy je oprószyć cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem. Jeśli jednak marzy wam się prawdziwa uczta, możecie podać je z dowolnym nadzieniem, a w tej roli świetnie sprawdzi się na przykład twaróg z ze śmietaną i cukrem, czy bita śmietana i świeże owoce. Pysznie będą smakowały też naleśniki z bananami i masłem orzechowym lub węgierskie naleśniki z wiśniami i czekoladą.

