W tym artykule:

  1. Naleśniki z mlekiem w proszku
  2. Przygotowanie naleśników z mlekiem w proszku
  3. Z czym podać naleśniki z mlekiem w proszku?
  4. Mleko w proszku - to warto o nim wiedzieć
Reklama

Każdy wie, jak smakują naleśniki. Większość je uwielbia, a część potrafi je zrobić nawet bez przepisu, który zna na pamięć i wie dokładnie, jaką konsystencję powinno mieć ciasto.

Gdy byłam mała zawsze towarzyszyłam mamie przy robieniu ciasta na naleśniki. Do teraz pamiętam, jak siedziałam z mamą przy stole w kuchni i patrzyłam, jak mama dosypuje stopniowo mąki do miski ze składnikami i unosi trzepaczkę, by sprawdzić, jaką gęstość i konsystencję ma ciasto i czy odpowiednio spływa. Mam nauczyła mnie, jak gęste powinno być ciasto, czyli niezbyt płynne, ale też niezbyt gęste, by naleśniki wyszły elastyczne i cieniutkie. Do dziś robię ciasto na naleśniki na oko, czyli robię test chochelki, by sprawdzić, czy ma odpowiednią gęstość. Nigdy nie odmierzam dokładnie składników, wszystko na oko. Na 1 szklankę mleka, dodaję 3 miarki mąki, około 150 g i 1 jajko. Do tego szczypta soli i zaczynam ubijać. Jeśli ciasto jest zbyt 'lejące" dosypuje po trochę mąki, jeśli wyjdzie za gęste, rozrzedzam mlekiem. To oczywiście podstawowy i najprostszy przepis na ciasto na naleśniki. Znając tę bazę można zacząć dodawać różne składniki, by jeszcze ulepszyć smak i konsystencję.

Naleśniki z mlekiem w proszku

Jednym z pomysłów na urozmaicenie ciasta na naleśniki jest dodanie do niego mleka w proszku. Czasami po prostu zostaje trochę mleka w proszku po innych wypiekach i wtedy warto je wykorzystać, by nie leżało w szafce. Naleśniki z mlekiem w proszku to doskonały pomysł. Przygotujcie:

  • 50 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody (30-40°)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie naleśników z mlekiem w proszku

  1. W misce wymieszajcie suche składniki, czyli mąkę, mleko w proszku, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mleko w proszku warto przesiać przez sito, by nie było grudek. Teraz stopniowo zacznijcie dolewać wodę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  2. Mieszajcie mikserem lub ręcznie, trzepaczką do czasu, aż uzyskacie jednolite, gładkie ciasto naleśnikowe.
  3. Na koniec dodajcie roztrzepane jajko i całość wymieszajcie.
  4. Ciasto naleśnikowe odstawcie na około 10 minut i ponownie zamieszajcie. Czasami mleko w proszku potrzebuje trochę czasu, aby lepiej się rozpuścić.
  5. Dodajcie olej roślinny i pozostawcie na kolejne 10 minut.
  6. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię, dodajcie kapkę oleju i rozsmarujcie na całości.
  7. Smażcie naleśniki jak zwykle i podawajcie ciepłe.
krem

Z czym podać naleśniki z mlekiem w proszku?

Naleśniki są tak dobre, że można jeść je same. Ale będą też smakować z wieloma innymi dodatkami. Nasze propozycje to:

chleb na mleku w proszku

Mleko w proszku - to warto o nim wiedzieć

Wiele osób zastanawia się czy mleko w proszku jest zdrowe. Czym tak naprawdę jest mleko w proszku?
Mleko w proszku jest produktem, w którym usunięto ponad 90% wody. Powstaje w specjalnych suszarkach. Uzyskuje się je poprzez zagęszczanie oraz suszenie pasteryzowanego mleka krowiego. Wytwarzane jest także mleko instant, który powstaje w wyniku dwukrotnego suszenia. Po pierwszy etapie suszenia, zwilża się proszek mleczny, w wyniku czego powstają krupki, które ponownie się suszy.

Rodzaje mleka w proszku

  • pełne (zawiera 25 do 28% tłuszczu)
  • odtłuszczone ( od 0,7 do 1,3% tłuszczu)
  • instant pełne
  • instant odtłuszczone

Nie każdy wie, że Polska słynie z produkcji odtłuszczonego mleka w proszku – jest jego czołowym producentem na skalę unijną.

Mleko w proszku pełne jest bardzo kaloryczne. W porównaniu do mleka płynnego, które w 200 ml ma ok 120 kcal, to 200 g mleka w proszku ma aż 1000 kcal.
Ale to również wpływa na zawartość składników mineralnych w produkcie. Mleko w proszku zawiera aż 10x więcej fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz wapnia niż zwykłe mleko. Zaleta mleka w proszku jest tez sposób i czas przechowywania. Można je przechowywać poza lodówką od 12 do nawet 24 miesięcy. Po dolaniu wody można z niego odtworzyć mleko płynne i wykorzystać do wielu przepisów.

sernik z mlekiem w proszku
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama