Naleśniki z mlekiem w proszku to ulubione danie moich dzieci. Jedzą nawet bez dodatków

W tym artykule:
- Naleśniki z mlekiem w proszku
- Przygotowanie naleśników z mlekiem w proszku
- Z czym podać naleśniki z mlekiem w proszku?
- Mleko w proszku - to warto o nim wiedzieć
Każdy wie, jak smakują naleśniki. Większość je uwielbia, a część potrafi je zrobić nawet bez przepisu, który zna na pamięć i wie dokładnie, jaką konsystencję powinno mieć ciasto.
Gdy byłam mała zawsze towarzyszyłam mamie przy robieniu ciasta na naleśniki. Do teraz pamiętam, jak siedziałam z mamą przy stole w kuchni i patrzyłam, jak mama dosypuje stopniowo mąki do miski ze składnikami i unosi trzepaczkę, by sprawdzić, jaką gęstość i konsystencję ma ciasto i czy odpowiednio spływa. Mam nauczyła mnie, jak gęste powinno być ciasto, czyli niezbyt płynne, ale też niezbyt gęste, by naleśniki wyszły elastyczne i cieniutkie. Do dziś robię ciasto na naleśniki na oko, czyli robię test chochelki, by sprawdzić, czy ma odpowiednią gęstość. Nigdy nie odmierzam dokładnie składników, wszystko na oko. Na 1 szklankę mleka, dodaję 3 miarki mąki, około 150 g i 1 jajko. Do tego szczypta soli i zaczynam ubijać. Jeśli ciasto jest zbyt 'lejące" dosypuje po trochę mąki, jeśli wyjdzie za gęste, rozrzedzam mlekiem. To oczywiście podstawowy i najprostszy przepis na ciasto na naleśniki. Znając tę bazę można zacząć dodawać różne składniki, by jeszcze ulepszyć smak i konsystencję.
Naleśniki z mlekiem w proszku
Jednym z pomysłów na urozmaicenie ciasta na naleśniki jest dodanie do niego mleka w proszku. Czasami po prostu zostaje trochę mleka w proszku po innych wypiekach i wtedy warto je wykorzystać, by nie leżało w szafce. Naleśniki z mlekiem w proszku to doskonały pomysł. Przygotujcie:
- 50 g mleka w proszku
- 1 jajko
- 160 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody (30-40°)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie naleśników z mlekiem w proszku
- W misce wymieszajcie suche składniki, czyli mąkę, mleko w proszku, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mleko w proszku warto przesiać przez sito, by nie było grudek. Teraz stopniowo zacznijcie dolewać wodę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Mieszajcie mikserem lub ręcznie, trzepaczką do czasu, aż uzyskacie jednolite, gładkie ciasto naleśnikowe.
- Na koniec dodajcie roztrzepane jajko i całość wymieszajcie.
- Ciasto naleśnikowe odstawcie na około 10 minut i ponownie zamieszajcie. Czasami mleko w proszku potrzebuje trochę czasu, aby lepiej się rozpuścić.
- Dodajcie olej roślinny i pozostawcie na kolejne 10 minut.
- W międzyczasie rozgrzejcie patelnię, dodajcie kapkę oleju i rozsmarujcie na całości.
- Smażcie naleśniki jak zwykle i podawajcie ciepłe.

Z czym podać naleśniki z mlekiem w proszku?
Naleśniki są tak dobre, że można jeść je same. Ale będą też smakować z wieloma innymi dodatkami. Nasze propozycje to:
- twaróg
- serek mascarpone
- domowe dżemy i powidła
- domowy krem czekoladowy
- bita śmietana
- masa kajmakowa
- marmolada z pigwy

Mleko w proszku - to warto o nim wiedzieć
Wiele osób zastanawia się czy mleko w proszku jest zdrowe. Czym tak naprawdę jest mleko w proszku?
Mleko w proszku jest produktem, w którym usunięto ponad 90% wody. Powstaje w specjalnych suszarkach. Uzyskuje się je poprzez zagęszczanie oraz suszenie pasteryzowanego mleka krowiego. Wytwarzane jest także mleko instant, który powstaje w wyniku dwukrotnego suszenia. Po pierwszy etapie suszenia, zwilża się proszek mleczny, w wyniku czego powstają krupki, które ponownie się suszy.
Rodzaje mleka w proszku
- pełne (zawiera 25 do 28% tłuszczu)
- odtłuszczone ( od 0,7 do 1,3% tłuszczu)
- instant pełne
- instant odtłuszczone
Nie każdy wie, że Polska słynie z produkcji odtłuszczonego mleka w proszku – jest jego czołowym producentem na skalę unijną.
Mleko w proszku pełne jest bardzo kaloryczne. W porównaniu do mleka płynnego, które w 200 ml ma ok 120 kcal, to 200 g mleka w proszku ma aż 1000 kcal.
Ale to również wpływa na zawartość składników mineralnych w produkcie. Mleko w proszku zawiera aż 10x więcej fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz wapnia niż zwykłe mleko. Zaleta mleka w proszku jest tez sposób i czas przechowywania. Można je przechowywać poza lodówką od 12 do nawet 24 miesięcy. Po dolaniu wody można z niego odtworzyć mleko płynne i wykorzystać do wielu przepisów.


