Nastawcie ciasto na piernik staropolski teraz, do świąt będzie idealne. Liczy się 1 złota zasada

W tym artykule:
- Kiedy nastawić piernik staropolski?
- Jak zrobić ciasto na piernik staropolski?
- Przepis na piernik staropolski
Boże Narodzenie kojarzy wam się z zapachem i smakiem piernika? Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tego ciasta i co roku pilnuje, aby zacząć przygotowywać je z odpowiednim wyprzedzeniem. Jeśli więc macie ochotę na pyszny i idealnie miękki piernik dojrzewający przekładany powidłami, to lepiej już teraz bierzcie się do pracy. Jeśli dopilnujecie 1 ważnej kwestii, ciasto wyjdzie perfekcyjne.
Kiedy nastawić piernik staropolski?
Wiele osób kojarzy przepis na staropolski piernik dojrzewający, ale nie każdy wie, z jak dużym wyprzedzeniem należy zacząć go przygotowywać. Ile czasu dojrzewa ciasto na piernik? Absolutne minimum to 2 tygodnie, jednak najlepsza masa wychodzi po nastawieniu jej od 4 do 6 tygodni przed świętami.
Ważne jednak, aby przechowywać gotowe ciasto na piernik w ciemnym i chłodnym miejscu, bo inaczej masa może nie doczekać tego czasu i zepsuć się w międzyczasie. Włóżcie więc je do lodówki, aby mieć pewność, że będzie miało idealne warunki do dojrzewania.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski?
Samo przygotowanie piernika nie jest trudne, bo wszystkie składniki po prostu się miesza w jednej misce i nie trzeba tu nic ubijać, ucierać czy blendować. Najważniejsze jednak, aby podgrzewać masło z miodem i cukrem na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania się tej mieszanki. Do takiej bazy dodajemy po kolei resztę płynnych składników i kończymy na mące, którą najłatwiej wmieszać w masę małymi partiami, aby zminimalizować ryzyko stworzenia się grudek.
Zobaczcie, jak zrobić piernik staropolski krok po kroku. Prosty i sprawdzony przepis pokazała na TikToku @nathallae, czyli Natalia Maszkowska, znana z udziału w kulinarnym show MasterChef.

Przepis na piernik staropolski
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 80 g przyprawy do piernika,
- 4 jajka,
- 300 g masła,
- 650 ml miodu,
- 130 ml mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier rozpuszczamy na patelni, pilnując, aby nie doprowadzić do gotowania się masy. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy do mieszanki mleko, wymieszane z sodą oczyszczoną. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a następnie dosypujemy przyprawę do piernika oraz malutką szczyptę soli i wbijamy jajka. Po dokładnym połączeniu składników wsypujemy niewielkimi partiami mąkę, ciągle mieszając, aby w cieście nie zrobiły się grudki.

