Natnijcie piersi kurczaka i usmażcie w aromatycznym sosie. 1 składnik podbija smak

W tym artykule:
Jeśli macie w lodówce pierś z kurczaka i brakuje wam na nią pomysłu, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wystarczy kilka dodatków, aby zwykły drób zamienił się w przepyszne i pięknie wyglądające danie jak z dobrej restauracji. Należy jednak pamiętać o prawidłowym nacięciu filetu, a wtedy wszystkie smaki jeszcze głębiej w niego wnikną i nabierze on odpowiedniej struktury. Zobaczcie, jak zrobić soczystą pierś z kurczaka za pomocą 1 sprytnego triku.
Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?
Aby pierś z kurczaka nie wyschła na patelni, warto przed smażeniem naciąć na jej wierzchu kratkę. Ta czynność zajmie dosłownie kilka sekund, a pozwoli wszystkim przyprawom i dodatkom znacznie lepiej przeniknąć do środka. Co więcej, tak przygotowany filet z kurczaka warto też podlewać podczas smażenia mieszanką soku z cytryny, sosu sojowego, słodkiego chili i czosnku. Do tego dorzucamy sporo masła, a wtedy wszystkie te składniki zamienią się w wyrazisty, jedwabisty sos, który pięknie otoczy nasz delikatny drób i wydobędzie z niego maksimum smaku. Zobaczcie pełny przepis i spróbujcie sami, a nie pożałujecie.

Prosty przepis na smażoną pierś z kurczaka
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki masła,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1-2 łyżki słodkiego sosu chili,
- ulubione zioła,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyszczamy, a następnie nacinamy wzdłuż i wszerz na ukos, tworząc kratkę. Tak przygotowane filety posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w cienkiej warstwie mąki. Teraz panierowanego kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju z odrobiną masła. Czosnek obieramy i drobno siekamy, a cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a potem z połówki wyciskamy sok.
Do zarumienionego kurczaka na patelni wrzucamy czosnek oraz jeszcze trochę masła i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy. Następnie dolewamy sos sojowy i sos chili oraz wrzucamy trochę startej skórki cytrynowej oraz sok z połowy owocu, a także ulubione zioła. Całość podsmażamy aż płyn na patelni zredukuje się i zamieni w gęsty, oblepiający mięso sos.

