W tym artykule:

  1. Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?
  2. Prosty przepis na smażoną pierś z kurczaka
Reklama

Jeśli macie w lodówce pierś z kurczaka i brakuje wam na nią pomysłu, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wystarczy kilka dodatków, aby zwykły drób zamienił się w przepyszne i pięknie wyglądające danie jak z dobrej restauracji. Należy jednak pamiętać o prawidłowym nacięciu filetu, a wtedy wszystkie smaki jeszcze głębiej w niego wnikną i nabierze on odpowiedniej struktury. Zobaczcie, jak zrobić soczystą pierś z kurczaka za pomocą 1 sprytnego triku.

Co zrobić, żeby pierś z kurczaka była soczysta?

Aby pierś z kurczaka nie wyschła na patelni, warto przed smażeniem naciąć na jej wierzchu kratkę. Ta czynność zajmie dosłownie kilka sekund, a pozwoli wszystkim przyprawom i dodatkom znacznie lepiej przeniknąć do środka. Co więcej, tak przygotowany filet z kurczaka warto też podlewać podczas smażenia mieszanką soku z cytryny, sosu sojowego, słodkiego chili i czosnku. Do tego dorzucamy sporo masła, a wtedy wszystkie te składniki zamienią się w wyrazisty, jedwabisty sos, który pięknie otoczy nasz delikatny drób i wydobędzie z niego maksimum smaku. Zobaczcie pełny przepis i spróbujcie sami, a nie pożałujecie.

kurczak

Prosty przepis na smażoną pierś z kurczaka

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 cytryna,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1-2 łyżki słodkiego sosu chili,
  • ulubione zioła,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka oczyszczamy, a następnie nacinamy wzdłuż i wszerz na ukos, tworząc kratkę. Tak przygotowane filety posypujemy z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w cienkiej warstwie mąki. Teraz panierowanego kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju z odrobiną masła. Czosnek obieramy i drobno siekamy, a cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a potem z połówki wyciskamy sok.

Reklama

Do zarumienionego kurczaka na patelni wrzucamy czosnek oraz jeszcze trochę masła i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażamy. Następnie dolewamy sos sojowy i sos chili oraz wrzucamy trochę startej skórki cytrynowej oraz sok z połowy owocu, a także ulubione zioła. Całość podsmażamy aż płyn na patelni zredukuje się i zamieni w gęsty, oblepiający mięso sos.

Reklama
Reklama
Reklama