Barszcz z uszkami smakuje doskonale, ale lepienie tych małych pierożków zajmuje mnóstwo czasu. Mamy więc świetny pomysł na ich szybszy zamiennik. Ten dodatek do wigilijnego barszczu jest równie pyszny, a jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni.

Reklama

Co zamiast uszek do barszczu?

Jeśli męczy was zagniatanie i wałkowanie ciasta, a lepienie równych i estetycznych uszek sprawia wam trudność, lepiej postawcie na szybkie kluski kładzione z grzybami. Ten błyskawiczny przepis robi się w mgnieniu oka i jedynie z 4 składników. Potrzebujecie oczywiście grzybów, a do tego wystarczą już tylko jajka, masło i mąka. Miękkie kluseczki o grzybowym smaku to fantastyczna alternatywa dla pracochłonnych uszek, gdyż można je zrobić nawet na chwilę przed samą kolacją wigilijną. Zobaczcie, jak wyczarować ten genialny dodatek do barszczu i podajcie go w tym roku, a być może zostanie on już na stałe w waszym wigilijnym menu.

barszcz czerwwony

Przepis na kluski kładzione z grzybami

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • kilka łyżek ugotowanych lub usmażonych grzybów
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z masłem.

2. Do utartych żółtek z masłem dodajemy mąkę, pokrojone grzyby oraz sól i pieprz. Łączymy wszystko na gładką masę.

3. Na koniec dorzucamy do masy stopniowo, niewielkimi porcjami pianę z białek i ponownie delikatnie wszystko mieszamy.

4. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i wykładamy masę łyżką stołową.

5. Gotujemy kluseczki przez kilka minut, aż do wypłynięcia.

Z czym podawać barszcz czerwony? Inne dodatki

Uszka i grzybowe kluski to tylko początek wielu smakowitych propozycji. Barszcz wigilijny podawać można również z wieloma innymi smakowitymi dodatkami. Wśród nich wymienić można na przykład:

Reklama
  • krokiety,
  • paszteciki,
  • pieczone pierożki,
  • rogaliki z ciasta kruchego,
  • bułeczki drożdżowe,
  • kulebiak,
  • puree ziemniaczane.
Reklama
Reklama
Reklama