W tym artykule:

  1. Czym jest okroszka?
  2. Jak zrobić chłodnik okroszka?
  3. Okroszka - przepis
  4. Inne przepisy na chłodniki
Reklama

W czasie gorących, letnich dni często rezygnujemy z ciężkich, gorących zup na rzecz lekkich, orzeźwiających chłodników. Szukamy więc nowych pomysłów na tę zimną zupę. Ta potrawa nie jest tak znana jak chłodnik litewski czy hiszpańskie gazpacho, a to wielka szkoda, gdyż jej smak jest absolutnie niepowtarzalny. Wszystko za sprawą dość nietypowych składników, których zwykle nie wymieszalibyście w jednej misce, choć okazuje się, że doskonale do siebie pasują. Poznajcie historię tego wyjątkowego dania i koniecznie go spróbujcie.

Czym jest okroszka?

Choć potrawa ze zdjęcia może wam przypominać klasyczny chłodnik z ogórków, to jest to coś nieco innego. Ten nietypowy rosyjski chłodnik z kwasem chlebowym to prawdziwy przysmak, którego zdecydowanie warto spróbować, jeśli tylko będziecie mieli taką okazję. To danie z długą historią, bo podobno początkowo jadała go głownie biedota i to już w X wieku. Potem jednak ten przysmak pojawiał się już nawet na carskich ucztach i do dziś można go spotkać na lokalnych stołach.

Sama nazwa natomiast pochodzi od słowa "kroić/siekać", gdyż wszystkie składniki trzeba najpierw rozdrobnić, a potem już tylko zalać całość płynem, czyli kwasem chlebowym z dodatkiem śmietany. W ten sposób w dosłownie kilka minut otrzymujemy genialny letni obiad, który z powodzeniem nasyci was na dobrych kilka godzin. Poznajcie dokładną listę składników, a od razu nabierzecie ochoty na spróbowanie tego przysmaku.

chłodnik

Jak zrobić chłodnik okroszka?

Do przygotowania tego przepisu potrzebujecie ogórków gruntowych, koperku i szczypiorku, czyli klasycznego zestawu jak na chłodnik ogórkowy. Na tym jednak nie kończą się dodatki, bo w tym przypadku niezbędne będą też szynka, ugotowane na twardo jajka i opcjonalnie gotowane ziemniaki.

Wszystko kroimy w kostkę i zalewamy kwasem chlebowym wymieszanym ze śmietaną oraz odrobiną musztardy i/lub chrzanu. Niektórzy dodają do tego również czosnek i cebulę, a także odrobinę octu dla podkręcenia wyrazistości. Dzięki takiemu zestawieniu w jednej misce otrzymujemy słono-kwaśno-pikantną mieszankę, która przy okazji jest też całkiem sycąca. Taki chłodnik może więc z powodzeniem zastąpić pełny obiad, tym bardziej gdy wybierzemy wersję z ziemniakami w środku.

Okroszka - przepis

Składniki:

  • 1 l kwasu chlebowego,
  • 800 g ogórków gruntowych,
  • 200 g szynki wędzonej,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 1 duży pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka na twardo obieramy ze skorupek i siekamy. W podobnej wielkości kawałki kroimy szynkę i obrane ogórki gruntowe. Szczypiorek i koperek drobno siekamy (garstkę zostawiamy do dekoracji).
  2. W dużej misce blendujemy śmietanę, musztardę i chrzan, a następnie wrzucamy do środka wszystkie pokrojone wcześniej dodatki i zalewamy całość kwasem chlebowym.
  3. Gotowy chłodnik okraszka doprawiamy solą i pieprzem i podajemy schłodzony i najlepiej udekorowany na wierzchu dodatkową porcją koperku oraz szczypiorku.

Kwas chlebowy możecie zrobić samodzielnie w domu. Przepis znajdziecie poniżej:

Inne przepisy na chłodniki

Okroszka to przepyszny pomysł na letni obiad, ale jeśli macie ochotę przetestować więcej chłodników, to zróbcie też:

chłodnik bułgarski
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama