W tym artykule:

  1. Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?
  2. Na czym smażyć placki ziemniaczane?
  3. Prosty przepis na placki ziemniaczane
Reklama

Aby placki ziemniaczane wychodziły chrupiące, złociste i pełne smaku, należy nie tylko wybrać dobrej jakości kartofle, ale również dopilnować kilku zasad. Jedną z nich jest to, jaki tłuszcz wybrać do smażenia, a tutaj jest wiele szkół. Wiele osób spiera się, czy lepszy jest olej roślinny, czy smalec, ale istnieje jeszcze jedna świetna opcja, o której mało się mówi. Poznajcie więc sprawdzony sposób na smakowite placki ziemniaczane, które nie tylko mają chrupką skórkę i mięciutkie wnętrze, ale też genialnie pachną i fantastycznie smakują.

placki ziemniaczane

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Przystępując do robienia placków, najpierw oczywiście obieramy i ścieramy na tarce ziemniaki, ale ważne jest, jak drobno to zrobimy. Wśród nas jest wielu miłośników placków z dużymi, widocznymi wiórkami kartofli, ale prawdą jest to, że najlepszym wyjściem będzie tutaj złoty środek, czyli średnie oczka tarki. Wszystko to dlatego, że grubo tarte ziemniaki po prostu dłużej się smażą i placki mogą przez to wyjść surowe w środku.

A gdy mamy już starte ziemniaki, ważne jest jeszcze to, aby porządnie odcisnąć kartofle z nadmiaru wody. Najłatwiej będzie zrobić to nad zlewem, na drobnym sitku lub przez kawałek gazy. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy już tylko jajko mąkę i sól, ale liczą się tu właściwe proporcje, więc zerknijcie na sprawdzony przepis poniżej. Wcześniej jednak sprawdźcie, na czym smażyć placki, aby wyszły nie tylko chrupiące, ale i pełne smaku.

placki ziemniaczane

Na czym smażyć placki ziemniaczane?

Smażenie placków ziemniaczanych to nic trudnego, ale i tutaj trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Po pierwsze liczy się tłuszcz, jaki wybierzecie. Niektórzy robią to na oleju rzepakowym, inni na smalcu, a nie brakuje też takich, którzy wybierają masło. Zwykle masło nie jest jednak najlepszym tłuszczem do smażenia, gdyż dość szybko się przypala, dlatego jeśli chcecie uzyskać pyszny smak i aromat placków, a do tego uzyskać idealny kolor i chrupkość, sięgnijcie po masło klarowane. Ma ono dość wysoką temperaturę dymienia, więc świetnie nadaje się do obróbki termicznej nawet w 250 stopniach. Nie trzeba go też wykorzystywać bardzo dużo, bo na calutki kilogram placków wystarczy już około 4-5 łyżek tego tłuszczu z kubeczka.

placek ziemniaczany

Prosty przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki masła klarowanego do smażenia.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Ziemniaki i cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce (najlepiej na średnich oczkach), a potem dokładnie odciśnijcie na sicie lub przez kawałek gazy.
  2. Starte warzywa przełóżcie do dużej miski i wbijcie do nich jajka. Całość wymieszajcie, a następnie dodajcie sól i mąkę. Wszystko połączcie na jednolite ciasto.
  3. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane i wykładajcie na tłuszcz masę łyżką, tworząc niewielkie placki.
  4. Placki ziemniaczane na maśle klarowanym smażcie przez kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
  5. Gotowe placki wyjmujcie na duży talerz, wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego.
placki ziemniaczane
Reklama
Reklama
Reklama