Nie parzę liści, tylko od razu zawijam farsz. Nikt już nie chce klasycznych gołąbków

W tym artykule:
Chodzą za wami domowe gołąbki? Nie musicie wyjmować największego garnka do parzenia kapusty. Wystarczy zastosować nieco inną metodę, a wszystko pójdzie znacznie szybciej i sprawniej. Zobaczcie, jak zrobić gołąbki bez parzenia kapusty i wielogodzinnego pieczenia czy gotowania. Po rozkrojeniu czeka was smakowita niespodzianka.
Jak zrobić gołąbki inaczej?
Klasyczny przepis na gołąbki wymaga kilku dość czasochłonnych kroków przygotowania. Najpierw musimy bowiem sparzyć kapustę, a potem zawinąć w liście farsz i wszystko zapiec lub gotować. Okazuje się jednak, że można zrobić to szybciej i sprytniej. Wystarczy zamiast białej kapusty wybrać kapustę pekińską, która nie wymaga już parzenia. Jej listki można od razu zawijać, co znacznie przyspiesza całą pracę, za to smak i struktura gotowego dania są równie dobre.
Kolejną wariacją w tym przepisie jest nietypowy farsz, gdyż gołąbki z kapusty pekińskiej nadziewamy gotowanymi ziemniakami. W ten sposób czas przygotowania skraca się jeszcze bardziej, gdyż nadzienie jest już gotowe do spożycia i nie trzeba go długo obrabiać, jak w przypadku surowego mielonego mięsa.
Ostatnim wyjątkowym krokiem tej receptury jest smażenie, gdyż w przeciwieństwie do klasycznego przepisu na gołąbki, tutaj nie gotujemy ani nie pieczemy dania, tylko obtaczamy gotowe gołąbki w jajku i bułce, a następnie wykładamy je na rozgrzany olej.

Przepis na gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 papryczki chili,
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 100 g bułki tartej,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie siekamy cebulkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju. Dodajemy też drobno posiekane chili i wszystko podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i mieszamy z podsmażoną cebulką i papryczką. Wszystko doprawiamy solą z pieprzem do smaku i odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie myjemy kapustę pekińską i odcinamy z niej twardą część, a dzięki temu łatwo oddzielimy pojedyncze listki. Teraz na każdy liść nakładamy trochę ziemniaczanego farszu i wszystko zawijamy jak klasycznego gołąbka.
W jednej misce mieszamy jajka z 3 łyżkami mąki, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i kolejno panierujemy w nich każdego gołąbka. Tak przygotowane gołąbki z ziemniakami smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju w każdej strony na złocisty kolor.
Źródło:youtube.com/@frischerezepte

