Nie z jabłek, ani gruszek. Robię strudel ze śliwkami i nikt nie chce już innego

W tym artykule:
Strudel z jabłkami, czyli Apfelstrudel to deser, który często jada się podczas wycieczek do Austrii oraz Niemiec. Nic dziwnego, że jest on tam prawdziwą dumą kucharzy, bo dosłownie rozpływa się w ustach, a wszystko to za sprawą idealnie przygotowanego ciasta oraz kremowego owocowego nadzienia. Co jednak, gdyby tak jabłka wymienić na śliwki? Okazuje się, że taki strudel ze śliwkami smakuje równie dobrze o ile nie jeszcze lepiej, a do tego robi się go bardzo łatwo. Zobaczcie dokładny przepis krok po kroku i odtwórzcie go w swoich kuchniach, a wszyscy domownicy będą zachwyceni takim deserem.
Jak zrobić strudel ze śliwkami?
Kultowy strudel z jabłkami (Apfelstrudel) jest przygotowywany specjalną techniką, a dokładnie chodzi tu o rozciąganie ciasta. Gotową masę trzeba bowiem nie tylko rozwałkować, ale porządnie (choć ostrożnie) rozciągać w różne strony, aby ciasto było cieniutkie jak papier. Aby to było możliwe, ciasto musi być odpowiednio plastyczne, a przygotowanie takiej perfekcyjnej masy wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się to wydawać. Na początek lepiej więc wybrać prostszą wersję tego przepisu, a gdy dodatkowo wymienicie jabłka na śliwki, to całość wyjdzie wyśmienicie.
Taki pomysł podpatrzyliśmy na TikToku @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w kulinarnym show MasterChef. Poniżej znajdziecie dokładny przepis i krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania krok po kroku.

Prosty przepis na strudel ze śliwkami
Składniki:
na ciasto:
- 190 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 50 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli.
na nadzienie:
- 800 g świeżych śliwek,
- 5-6 łyżek cukru,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g płatków migdałowych,
- 60-70 g posiekanych orzechów włoskich,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka wanilii,
- ekstrakt cytrynowy.
dodatkowo:
- 1 żółtko i odrobina mleka do posmarowania strudla,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania śliwek, a więc na początku dobrze je umyjcie i wyciągnijcie z nich pestki. Następnie owoce pokrójcie w drobną kostkę i smażcie na roztopionym maśle. Na patelnię dodajcie też cukier, wanilię i cynamon. Całość podsmażajcie, aż śliwki odparują i zgęstnieją, a następnie dosypcie płatki migdałów, orzechy włoskie i bułkę tartą. Gotowy farsz odstawcie do wystudzenia, a w międzyczasie zabierzcie się za ciasto.
- Mąkę, jajko, ciepłą wodą oraz cukier i sól zagniećcie na jednolite ciasto, a następnie bardzo cienko je rozwałkujcie. Na tak przygotowany placek wyłóżcie wystudzony farsz śliwkowy i rozprowadźcie go na środku ciasta, zostawiając kilka centymetrów wolnych brzegów. Następnie załóżcie pozostawione brzegi na farsz i zacznijcie ciasno zwijać strudel.
- Tak przygotowany strudel ze śliwkami przełóżcie na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarujcie po wierzchu rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka. Całość wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
- Gotowy strudel ze śliwkami posypcie po wierzchu cukrem pudrem i podawajcie solo z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Tiktok.com/@nathallae
Strudel ze śliwkami - dodatki
Upieczony strudel ze śliwkami sam w sobie smakuje genialnie, ale warto dla dekoracji posypać go po wierzchu cukrem pudrem lub polać lukrem. Tradycyjny strudel podaje się zwykle na ciepło i w towarzystwie sosu waniliowego, choć możemy też spotkać wersję z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Spróbujcie więc zjeść po plasterku z różnymi dodatkami i sami zdecydujcie, jaka forma podania najlepiej wam smakuje.


