W tym artykule:

  1. Jak zrobić tiramisu bez jajek?
  2. Cytrynowe tiramisu - przepis na upalne dni
  3. Przepis na tiramisu cytrynowe
  4. Inne przepisy na tiramisu
Reklama

Co roku latem zajadacie się deserami na zimno, bo nie macie chęci na rozgrzewanie piekarnika? Następnym razem zamiast lodów, wybierzcie włoskie tiramisu, ale w nieco innej wersji. Orzeźwiająca nuta cytryny sprawi, że klasyczne biszkopty przekładane kremem staną się idealną propozycją na upalne dni. Zobaczcie, jak zrobić cytrynowe tiramisu bez jajek i w najszybszej wersji.

Jak zrobić tiramisu bez jajek?

Prawdziwy włoski przepis na tiramisu powstaje z podłużnych biszkoptów typu lady fingers, mocnej kawy, w której potem się je moczy oraz gęstego, puszystego kremu. Ten z kolei robi się na bazie serka mascarpone, cukru i jajek. Niektórzy boją się jednak używania tego składnika w surowej formie, więc powstało już wiele przepisów na tiramisu bez jajek - tylko z mascarpone i ubitej śmietanki kremówki. Choć taka wersja nie jest zgodna z włoską sztuką kulinarną, to smakuje równie dobrze, wychodzi przyjemnie puszysta, a do tego można ją zajadać bez żadnych obaw.

kulki tiramisu

Cytrynowe tiramisu - przepis na upalne dni

Tiramisu bez jajek to pyszny pomysł na deser, który sprawdza się przez cały rok, ale latem, gdy za oknami jest upalnie, warto nieco "odświeżyć" tradycyjną recepturę. Aby włoski przysmak nabrał lekkości, można przygotować go w wersji cytrynowej, która jest znacznie mniej popularna, a równie genialna w smaku. Takie cytrynowe tiramisu bez jajek jest znacznie bardziej orzeźwiające, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Potem niestety trzeba się jeszcze uzbroić w cierpliwość, gdyż całość musi porządnie schłodzić się w lodówce, ale efekt jest wart każdej minuty czekania.

Przepis na tiramisu cytrynowe

Składniki:

  • około 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 330 ml schłodzonej śmietanki 36%,
  • 50 g cukru pudru,
  • sok i skórka z połowy cytryny,
  • szklanka mleka do nasączania biszkoptów.

Przygotowanie:

  1. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, a gdy będzie już prawie sztywna, dodajemy cukier puder i łączymy całość. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce mascarpone i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą z niej skórkę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
  2. W międzyczasie podłużne biszkopty krótko moczymy w mleku, a następnie układamy na spodzie formy. Na tym wykładamy część kremu cytrynowego i znów przykrywamy całość namoczonymi biszkoptami. Tak postępujemy naprzemiennie, aż do końca składników, (przy czym ostatnim poziomem ma być krem).
  3. Gotowe cytrynowe tiramisu bez jajek wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny i podajemy posypane tartą skórką z cytryny. Dla dekoracji i dodatkowego smaku oraz aromatu można też ułożyć na wierzchu listki świeżej mięty.
Reklama
tiramisu owsiane

Inne przepisy na tiramisu

Tiramisu cytrynowe to tylko jedna z wielu nietypowych wersji włoskiego deserowego klasyka. Jeśli chcecie też potestować inne smaki, to dobrym wyborem będzie tiramisu truskawkowe z kokosem lub tiramisu z malinami. Fanom jednoporcjowych deserów z pewnością spodoba się jabłkowe tiramisu w pucharkach. Jeśli natomiast spodziewacie się gości i chcecie, aby kultowy kawowy deser prezentował się jeszcze piękniej, to zróbcie tort tiramisu, który smakuje tak samo, ale wygląda jak z najlepszej cukierni.

Reklama
Reklama
Reklama