Nie z masłem, nie z bułką tartą. Robię bób po libańsku i cała rodzina się zachwyca

W tym artykule:
- Co zrobić z bobu świeżego?
- Jak zrobić bób po libańsku?
- Przepis na bób po libańsku
- Co zrobić z bobu? Inne smakowite pomysły
Kupiliście dorodny świeży bób, ale nie macie pomysłu, co z niego zrobić? Zamiast po prostu gotować go w osolonej wodzie i od razu zajadać, weźcie kilka prostych składników i przygotujcie coś 100x lepszego. Przepis na bób po libańsku zaskakuje każdego i sprawia, że nawet ci, którzy nie przepadali dotychczas za bobem, wylizują talerze.
Co zrobić z bobu świeżego?
Zwykle po prostu gotujemy bób i zajadamy z odrobiną soli lub podajemy go z masłem bądź prostą zasmażką z bułki tartej, ale można to zrobić jeszcze lepiej. Wystarczy wybrać przepis na bób po libańsku, czyli w pomidorowym sosie z aromatycznymi przyprawami. Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, ani pracochłonne, a smak i zapach gotowego obiadu zachwyca każdego. Bób w takiej wersji jest nie tylko sycący i wartościowy dla organizmu, ale i absolutnie przepyszny, więc posmakuje nawet tym, którzy dotychczas nie przepadali za zielonymi ziarenkami.
Jak zrobić bób po libańsku?
Bazą do aromatycznego sosu są zwykłe pomidory z puszki, ale w sezonie możecie oczywiście wykorzystać świeże, dorodne i słodkie pomidory malinowe czy bawole serce. Do tego kluczowe będą jednak przyprawy, a tych jest tutaj całe mnóstwo. Koniecznie wrzućcie więc do garnka taki aromatyczny zestaw - liście laurowe, cynamon, kardamon, kolendra, kumin i chili. To właśnie dzięki temu sos nabierze wyrazistości i obłędnego zapachu, który otuli cały dom.
Do tego trzeba jeszcze tylko podsmażyć cebulkę i sypnąć pewien nietypowy dodatek w postaci garstki rodzynek, które idealnie zbalansują lekko kwaśną nutę pomidorów i będą świetnym zamiennikiem cukru, jaki zwykle dodajemy do pomidorowych przepisów.
Zobaczcie dokładne proporcje każdego z tych składników i spróbujcie przygotować bób po libańsku, a z pewnością nie pożałujecie. Poniższy przepis pochodzi od Marty Dymek, znanej z bloga "Jadłonomia".

Przepis na bób po libańsku
Składniki:
- 4 szklanki świeżego bobu,
- 2 puszki pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 2 łupiny kardamonu,
- 2 łyżki rodzynek
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie przez około 12 minut. Po tym czasie odcedzamy ziarenka i zabieramy się za sos.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i przesmażamy całość jeszcze przez 3 minuty.
- Do sosu wsypujemy odcedzony bób (razem ze skórkami) i dusimy wszystko przez kolejne 3 minuty.
- Teraz dorzucamy pomidory z puszki oraz rodzynki i doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około kwadrans.
- Gotowy bób po libańsku wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Co zrobić z bobu? Inne smakowite pomysły
Bób po libańsku smakuje doskonale, ale z czasem i on może się przejeść, dlatego warto znać więcej pomysłów na rozmaite dania z bobu. Jeśli więc szukacie innych inspiracji, koniecznie wypróbujcie takie pyszności jak:

