W tym artykule:

  1. Co zrobić z bobu świeżego?
  2. Jak zrobić bób po libańsku?
  3. Przepis na bób po libańsku
  4. Co zrobić z bobu? Inne smakowite pomysły
Reklama

Kupiliście dorodny świeży bób, ale nie macie pomysłu, co z niego zrobić? Zamiast po prostu gotować go w osolonej wodzie i od razu zajadać, weźcie kilka prostych składników i przygotujcie coś 100x lepszego. Przepis na bób po libańsku zaskakuje każdego i sprawia, że nawet ci, którzy nie przepadali dotychczas za bobem, wylizują talerze.

Co zrobić z bobu świeżego?

Zwykle po prostu gotujemy bób i zajadamy z odrobiną soli lub podajemy go z masłem bądź prostą zasmażką z bułki tartej, ale można to zrobić jeszcze lepiej. Wystarczy wybrać przepis na bób po libańsku, czyli w pomidorowym sosie z aromatycznymi przyprawami. Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, ani pracochłonne, a smak i zapach gotowego obiadu zachwyca każdego. Bób w takiej wersji jest nie tylko sycący i wartościowy dla organizmu, ale i absolutnie przepyszny, więc posmakuje nawet tym, którzy dotychczas nie przepadali za zielonymi ziarenkami.

Jak zrobić bób po libańsku?

Bazą do aromatycznego sosu są zwykłe pomidory z puszki, ale w sezonie możecie oczywiście wykorzystać świeże, dorodne i słodkie pomidory malinowe czy bawole serce. Do tego kluczowe będą jednak przyprawy, a tych jest tutaj całe mnóstwo. Koniecznie wrzućcie więc do garnka taki aromatyczny zestaw - liście laurowe, cynamon, kardamon, kolendra, kumin i chili. To właśnie dzięki temu sos nabierze wyrazistości i obłędnego zapachu, który otuli cały dom.

Do tego trzeba jeszcze tylko podsmażyć cebulkę i sypnąć pewien nietypowy dodatek w postaci garstki rodzynek, które idealnie zbalansują lekko kwaśną nutę pomidorów i będą świetnym zamiennikiem cukru, jaki zwykle dodajemy do pomidorowych przepisów.

Zobaczcie dokładne proporcje każdego z tych składników i spróbujcie przygotować bób po libańsku, a z pewnością nie pożałujecie. Poniższy przepis pochodzi od Marty Dymek, znanej z bloga "Jadłonomia".

Bób siostry Anastazji

Przepis na bób po libańsku

Składniki:

  • 4 szklanki świeżego bobu,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/4 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 2 łupiny kardamonu,
  • 2 łyżki rodzynek
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ugotowania bobu w lekko osolonej wodzie przez około 12 minut. Po tym czasie odcedzamy ziarenka i zabieramy się za sos.
  2. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją na odrobinie oleju. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i przesmażamy całość jeszcze przez 3 minuty.
  3. Do sosu wsypujemy odcedzony bób (razem ze skórkami) i dusimy wszystko przez kolejne 3 minuty.
  4. Teraz dorzucamy pomidory z puszki oraz rodzynki i doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około kwadrans.
  5. Gotowy bób po libańsku wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
skórki z bobu

Co zrobić z bobu? Inne smakowite pomysły

Bób po libańsku smakuje doskonale, ale z czasem i on może się przejeść, dlatego warto znać więcej pomysłów na rozmaite dania z bobu. Jeśli więc szukacie innych inspiracji, koniecznie wypróbujcie takie pyszności jak:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama