W tym artykule:

  1. Niemiecka sałatka ziemniaczana
  2. Sałatka ziemniaczana na bulionie
  3. Z czym podawać niemiecką sałatkę ziemniaczaną?
Reklama

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez sałatek i surówek. Zwłaszcza latem, gdy na straganach i w sklepach można dostać pyszne świeże warzywa i owoce, mieszamy w misce różne składniki i powstają prawdziwe przysmaki. Najlepsze są takie, przy których nie trzeba się wiele napracować, a i tak smakują każdemu. Nasze ulubione to m.in. sałatka cezar, sałatka grecka, caprese, czy klasyk klasyków czyli sałatka jarzynowa. Przy tej ostatniej trzeba się sporo nakroić, ale czego nie robi się dla tradycji. Ma ona w swoim składzie ziemniaki, ale sposób, w jaki serwują je Niemcy może zadziwić największych wyjadaczy. Ich sałatka ziemniaczana wręcz "płynie" za sprawą niezwykłego sosu.

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Jesteśmy przyzwyczajeni, że sałatki podaje się z majonezem, śmietaną, albo lekkim sosem. Sałatki ziemniaczane najczęściej składają się właśnie z ziemniaków, ale do tego dodajemy ogórek kiszony, jajko, czy rzodkiewkę. Zupełnie inaczej wygląda sałatka niemiecka zwana Schwäbischer Kartoffelsalat, bo tam głównym i niemal jedynym składnikiem są ziemniaki i dodatkowo cebula, przyprawy i sos. I właśnie sos jest największym zaskoczeniem, bo w jego skład wchodzi bulion. Jeśli więc został Wam po niedzielnym obiedzie garnek rosołu, wypróbujcie ten przepis. I uwierzcie nam, całkiem sporo tego rosołu potrzebujecie.

Sałatka ziemniaczana na bulionie

Prawdziwa szwabska sałatka ziemniaczana jest wyjątkowa. Sekretem konsystencji i smaku jest sos, który powstaje inaczej, niż zwykle. Pyszne połączenie bulionu, cebuli, octu i oliwy, tworzą niepowtarzalny smak. Ale nie tylko sos sprawia, że ​​ta sałatka ziemniaczana jest tak wyjątkowa. To także cienko pokrojone plasterki ziemniaków odpowiednio ugotowane. To już prawdziwy klasyk wśród sałatek. Aby odtworzyć tę kultową niemiecką sałatkę przygotujcie:

  • 2,5 kg ziemniaków sałatkowych
  • 1 mała cebula
  • 500 ml bulionu mięsnego lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4-5 łyżek octu Altmeister (jeśli nie uda się wam go dostać, możecie zastąpić octem winnym)
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • Sól, pieprz,
  • zioła sałatkowe lub świeży szczypiorek i natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotujcie ze skórką w osolonej wodzie około 25 minut. Uważajcie, żeby ich nie przegotować, mają być miękkie, ale się nie rozpadać. Odcedźcie i postawcie odkryte, by odparował nadmiar wody. Jeszcze ciepłe, a nawet gorące obierzcie ze skóry i pokrójcie na jak najcieńsze plastry.
Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie i podduście na odrobinie oleju, ale tylko do chwili, aż zrobi się miękka i przezroczysta, nie podsmażajcie.
Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajcie zeszkliwioną cebulę oraz 1 łyżkę musztardy i dobrze wymieszajcie.
Do dużej miski przełóżcie ziemniaki, dodajcie sól, pieprz, zioła sałatkowe, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz ocet.
Zalejcie połową bulionu, dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wchłonięcia bulionu (ok. 1 h).
Zalejcie pozostałym bulionem, delikatnie wymieszajcie i ponownie odstawcie minimum na 1 godzinę do wchłonięcia bulionu.
Jeśli to konieczne, doprawcie ponownie solą i pieprzem, bo ziemniaki chłoną mnóstwo smaku.
Na koniec dodajcie olej posypcie ziołami i całość zamieszajcie.

Sałatka z gniecionych ziemniaków

Z czym podawać niemiecką sałatkę ziemniaczaną?

Ta sałatka może stanowić przystawkę do innych dań, albo można ją zjeść po prostu na obiad w talerzu. Spory dodatek bulionu i ziemniaków nasyci na długie godziny. Ale sałatkę można tez podać jak zwykłe ziemniaki, tylko, że na zimno, do kotletów, ryb i innych dań. Jeśli chcecie, możecie sałatkę urozmaicić dodatkami i sypnąć do niej np. posiekaną rzodkiewkę, starte ogórki kiszone, czy ugotowane jajko. Na pewno wzbogacicie smak i wygląd, ale nie będzie to już ta najbardziej klasyczna niemiecka sałatka.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama