Niemieckie kluski kładzione to mój obiadowy hit za grosze. Robię je w 10 minut, a znikają jeszcze szybciej

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Szpecle, czyli niemieckie kluski kładzione – z czym to się je?
- Niemieckie kluski kładzione z serem – przepis
- Jak zrobić kluski kładzione szpecle bez specjalnej tarki?
Tradycyjne polskie kluski zazwyczaj kładziemy na wrzątek łyżką, przez co przyjmują nieregularne kształty. Szpecle mają formę długich, dosyć cienkich wałeczków, a zatem raczej przypominają domowy makaron. Samo ciasto jest bardzo podobne do tego, które kładą polskie gospodynie, ale różnica tkwi w dodatkach. Polecam przepis na käsespätzle, czyli kluski z serem.
Szpecle, czyli niemieckie kluski kładzione – z czym to się je?
To tania mączna potrawa wywodząca się z obszaru historycznej Szwabii. Zajadają się nią Niemcy, Węgrzy, Austriacy i Szwajcarzy. W zależności od regionu przyjmują różne nazwy i serwuje się je nieco inaczej. Mogą być po prostu okraszone smażoną cebulką i skwarkami z boczku, wykończone bułką tartą lub wystąpić w towarzystwie kwaśnej śmietany. Węgrzy podadzą je, jak można się domyślić, do gulaszu wołowego.
Za to käsespätzle, szpecle z serem żółtym, to trochę jak niemiecka odpowiedź na amerykańskie mac and cheese. Efektem jest prawdziwe niebo w gębie – apetyczna potrawa na bazie domowych klusków, z kremowym, ciągnącym się serem, podana często z karmelizowaną cebulką i świeżymi ziołami. Szpecle można kupić gotowe w sklepie, ale to żadna zabawa. W końcu cała radość z tego przepisu to właśnie samodzielne lanie klusków.
Niemieckie kluski kładzione z serem – przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 6 jajek
- ¾ szklanki mleka
- 60 g masła
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki posiekanych ziół
- 150 g startego żółtego sera
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Wsypujemy mąkę i sól do dużej miski. Robimy w środku wgłębienie. Wbijamy do niego jajka i wlewamy ¼ szklanki mleka. Mieszamy widelcem, stopniowo łącząc sypkie składniki z mokrymi. Kiedy masa stanie się zbyt sucha, dodajemy więcej mleka, aż powstanie masa trochę gęstsza niż na racuchy. Być może nie będzie konieczne wlanie całego płynu, więc róbmy to stopniowo. Im rzadsze ciasto, tym delikatniejsze kluski, ale nie można tez przesadzić, bo nie zachowają swojego kształtu.
- Przygotowujemy na boku miskę z wodą i lodem, a w garnku na gazie lekko osolony wrzątek. Umieszczamy nad nim bezpośrednio tarkę z dużymi oczkami i przecieramy kluski, tak żeby wpadały od razu do gotującej się wody. Nie zużywajmy od razu całego ciasta, niech powstanie tylko pojedyncza warstwa. Kiedy kluski kładzione wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i przerzucamy do wody z lodem.
- Kroimy cebulę w piórka, zaczynamy smażyć. Oprószamy ją solą, żeby puściła wodę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zmięknie i zacznie się rumienić.
- Roztapiamy masło na dużej patelni. Wrzucamy odsączone kluski. Mieszamy, aż wszystkie pokryją się tłuszczem i ponownie się rozgrzeją. Dodajemy starty ser żółty (najlepiej typu szwajcarskiego, taki jak emmentaler lub gruyere). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Wykładamy na talerz. Serwujemy z karmelizowaną cebulką. Dekorujemy posiekanymi ziołami, na przykład natką pietruszki, estragonem, koperkiem lub szczypiorkiem.
Porada:
Jeśli chcemy przygotować same kluski kładzione wcześniej, włożenie ich do zimnej kąpieli jest niezbędne. Potem odsączamy je i mieszamy z łyżką oleju. Dzięki temu nie skleją się i łatwo będzie je odgrzać następnego dnia już z ulubionymi dodatkami. To porada, która dotyczy także gotowania i mrożenia pierogów.
Jak zrobić kluski kładzione szpecle bez specjalnej tarki?
Puszyste kluski kładzione rodem z Niemiec robi się z użyciem tarki, czyli spätzlehobel. Ale nie jest to jedyny sposób na przyrządzenie ładnych, podłużnych wałeczków. Są na to jeszcze inne triki, dobrze znane też rodzinnym miłośnikom domowych kluseczek. Ciasto na szpecle można:
- rozprowadzić na małej desce do krojenia i bezpośrednio nad garnkiem oddzielać paseczki nożem (to też jeden z tradycyjnych sposobów na niemieckie kluski kładzione, deseczka nazywa się spätzlebrett i idzie w parze ze specjalną skrobką).
- przeciskać nad garnkiem przez durszlak, masę można przecierać dużą drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
- kłaść na wrzątek łyżką, ale nie będą wtedy miały podłużnego kształtu.

