W tym artykule:

  1. Składniki na niemieckie naleśniki
  2. Jak zrobić niemieckie naleśniki?
  3. Z czym podać niemieckie naleśniki?
  4. Co zrobić, żeby naleśniki zawsze wychodziły?
Reklama

Niemieckie naleśniki mogą niejednego zaskoczyć. Różnią się formą podania, ponieważ nie zawija się ich, a składniki (nadzienie) układa się na wierzchu. Dlatego wizualnie bardziej przypominają omlety. To z pewnością dobra opcja, gdy nie mamy czasu, bo jednak smażenie na patelni bywa czasochłonne. A tutaj unikniecie stania przy kuchence. Możecie podać je zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację.

Składniki na niemieckie naleśniki

  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 250 ml mleka
  • 130 g uniwersalnej mąki pszennej, na przykład typ 450
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 czubate łyżki masła
  • garść borówek lub innych owoców do podania
  • cukier puder do posypania
  • syrop do polania

Jak zrobić niemieckie naleśniki?

Potrzebna będzie blaszka do pieczenia, o orientacyjnych wymiarach 30x25 cm.

  1. Umyjcie jajka i osuszcie je. Wszystkie wbijcie do miski, wlejcie też mleko, przesiejcie mąkę bezpośrednio do naczynia i dosypcie szczyptę soli. Przyda się też łyżeczka ekstraktu waniliowego, naturalny powinien mieć brązowy odcień, od jasnego do wyraźnie ciemnego. Mieszajcie aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie gładka. Najlepiej jest zrobić to mikserem. Masa powinna wyjść dość gęsta, konsystencją przypominająca gęstą śmietanę.
  2. Gotowe ciasto na naleśniki odstawcie na chwilę. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza i ustawcie tryb pieczenia góra-dół.
  3. Do rondelka przełóżcie porcję masła, roztopcie ją na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszajcie, żeby się nie przypaliło.
  4. Gorące masło przelejcie do blaszki, a na nie ciasto naleśnikowe. Szybko wsadźcie je do nagrzanego piekarnika. Pieczcie je przez 22-27 minut lub do czasu, gdy brzegi się dobrze zrumienią, a ciasto ładnie wyrośnie i będzie puszyste.
  5. Blaszkę z naleśnikiem wyjmijcie z piekarnika. Pokrójcie ciasto na mniejsze kawałki, na porcje dla 1 osoby. Przełóżcie na talerz, posypcie obficie cukrem pudrem i polejcie syropem – i tu macie pewną dowolność. Może to być syrop cukrowy (golden syrup), klonowy, daktylowy, z agawy lub po prostu płynny miód. Jeśli chcecie wprowadzić dodatkowy wyrazisty smak, to możecie pokusić się dodatkowo o zrobienie polewy czekoladowej. Na koniec posypcie je garścią umytych i osuszonych borówek.

Z czym podać niemieckie naleśniki?

Naleśnika najlepiej podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem czy konfiturą. Ale praktycznie będzie pasować każdy dodatek, jaki przyjdzie Wam do głowy. Latem warto rzucić na górę sezonowe owoce, zimą przygotowane kilka miesięcy wcześniej dżemy, marmolady, czy konfitury. Można też położyć na wierzchu bitą śmietanę, albo serek mascarpone. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posypać górę twarogiem.

Co zrobić, żeby naleśniki zawsze wychodziły?

Niby przepis na klasyczne naleśniki jest prosty, robi się go z kilku podstawowych składników, ale nie zawsze wychodzi. Zdarza się, że ciasto jest zbyt cienkie i rwie się w czasie przekręcania albo w ogóle nie da się tego zrobić, bo przykleja się do patelni. Z kolei zbyt grube pękają i trudno je potem czymś nadziać. I te bąbelki, z których powstają dziurki, a naleśniki wyglądają jak sito. Każdy przez to przechodził. To strasznie irytujące, prawda? Czy można coś z tym zrobić? Na pewno warto zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy, które często są pomijane, z niewiedzy lub z braku czasu. Podzielimy się z wami naszymi spostrzeżeniami:

  1. Konsystencja ciasta – nie może być zbyt rzadka ani zbyt gęsta. Powinna przypominać śmietanę lub jogurt naturalny. A jeśli nie jesteście pewni, usmażcie testowo jeden naleśnik. W razie czego, zagęścicie je dodatkowo porcją mąki, do gęstego wlejcie trochę mleka.
  2. Ciasto musi odpocząć – gotowe odstawcie na bok na 30 minut, wtedy mąka zacznie odpowiednio pracować.
  3. Dobrze rozgrzana patelnia – nie może być za zimna ani za gorąca, bo albo przywrą albo przypalą się. Jak to sprawdzić? Niektóre patelnie same pokazują, kiedy można coś na nich położyć. Jeśli takiej nie macie, to żaden problem, ponieważ wystarczy wlać na olej kropelkę ciasta, jak od razu pojawią się wokół niej bąbelki, to znaczy że uzyskaliśmy odpowiednią temperaturę. Pamiętajcie, żeby naleśniki smażyć na średnim ogniu.
  4. Równomierne rozprowadzenie ciasta – jak to osiągnąć? Porcję wlejcie na środek patelni, a następnie od razu zacznijcie ją przekręcać (kołysać) tak, żeby ciasto rozlało się równo we wszystkich miejscach.
naleśniki
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama