Nigdy nie wyrzucam skórek z bobu. W 10 minut robię z nich chrupiącą przekąskę

Miłośnicy bobu dzielą się na dwie grupy - jedzących go razem ze skórką i tych, którzy wolą wersję bez łupinek. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, mamy dla was genialny patent na wykorzystanie tego cennego składnika. Zobaczcie, co można z nich wyczarować, a już nigdy więcej nie wylądują w śmietniku. Wystarczy raz spróbować tego przysmaku, a od razu chce się więcej.
Co zrobić ze łupinek bobu?
Zwykle po prostu wyrzucamy je do śmietnika, ale to czyste marnotrawstwo, bo można przerobić je na przepyszną przekąskę. Wystarczy upiec je w piekarniku, a powstaną chrupiące chipsy. Tak przygotowane nie będą już gumowate i nijakie w smaku, a staną się złociste, chrupkie i fantastycznie wyraziste.
Cały smak zależy od tego, czym dokładnie je przyprawicie, dlatego oprócz soli, polecamy użyć też granulowanego czosnku, ulubionych ziół oraz słodkiej, ostrej lub wędzonej papryki. Wybraną mieszankę przypraw łączymy z oliwą i prosta marynata do łupinek gotowa. Niektórzy wzbogacają ją dodatkowo odrobiną miodu czy sosu sojowego, ale wybór zależy już tylko od waszych kubków smakowych.
Przepisy na ten przysmak co chwila pojawiają się na TikToku. Jeden z nich pokazała użytkowniczka @alicja.ogonowska. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Prosty przepis na chipsy ze skórek bobu
Oczyszczone skórki wystarczy lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie skropić oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, aby całe łupinki były dokładnie obtoczone marynatą. Tak przygotowane chrupki wrzucamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na płasko. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 10 minut. W międzyczasie można otworzyć piekarnik i delikatnie je przemieszać, aby równomiernie się zarumieniły z każdej strony.

