O te mleczne galaretki dzieci proszą mnie cały czas. Sklepowe pianki poszły w odstawkę

Galaretki mleczne to prawdziwy hit. Oczywiście można kupić gotowe z torebki, tylko do zalania wrzątkiem. Ale nawet nie zbliżają się smakiem do domowych. Nie mówiąc już o tym, że tutaj korzystamy z naturalnych składników. Zawsze warto jest mieć pod ręką przepis na słodkości, a jeśli jest oryginalny i przy tym prosty, to jeszcze lepiej. Takie małe deserki najbardziej uwielbiają małe dzieci, pasują do ich rączek i są słodkie, a to już naprawdę im wystarczy. Na spotkania w większym gronie warto nadziać je na patyczki, będzie można częstować się nimi bezdotykowo.
Składniki na mleczne galaretki
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 50 g cukru (ilość można dostosować do swojego smaku)
- 2 żółtka (około 50 g)
- 500 ml mleka
- wiórki kokosowe potrzebne do obtoczenia pianek
Jak zrobić mleczne galaretki?
- Białka oddzielamy od żółtek. Z białek można zrobić minibezy. W tym przepisie potrzebne są nam jedynie żółtka. Przekładamy je do miski. Dosypujemy skrobię kukurydzianą i cukier, dolewamy też mleko (można zamienić je na mleko roślinne, najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe).
- Masę na pianki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (lub mikserem), aż stanie się jednolita. Przelewamy ją na prostokątnego lub kwadratowego naczynia. Wstawiamy ją do lodówki, żeby dobrze stężała.
- Gotową piankę kroimy w paseczki, a następnie w kosteczkę. Można ją jeść już w takiej formie. Ale jeszcze lepiej smakują obtoczone w posypce. Wystarczy na talerzyk wysypać wiórki kokosowe i zanurzać w nich mleczne galaretki. Robimy to z każdej strony, lekko dociskając, żeby wiórki miały szansę się przykleić.

Mleczne galaretki w innych otoczkach
Jak w przypadku większości przepisów i tu można pobawić się smakiem, podmieniając niektóre składniki. W najprostszej wersji zmieniamy jedynie posypki, które można zrobić z:
- mąki kokosowej - będą jeszcze bardziej aksamitne
- posiekanych (lub mączki) orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych
- gotowej posypki cukierniczej
- kakao lub ze startej czekolady: gorzkiej lub mlecznej - można też zrobić je pół na pół, będą się pięknie prezentowały na talerzu
- pokruszonych owoców liofilizowanych
Różne smaki mlecznych galaretek
Mleczne, kremowe galaretki to smak podstawowy, można z powodzeniem potraktować go jako bazę do innych wersji. Możemy tu stosować, zarówno barwniki (oczywiście najlepiej naturalne) lub dodawać do nich soki owocowe bądź sproszkowane liofilizowane owoce. W ten sposób da się stworzyć smak:
- truskawkowy
- malinowy
- intensywny czerwony uzyskamy, dolewając sok z buraków
- jagodowy
- borówkowy
- pomarańczowy
- cytrynowy
- wiśniowy
- porzeczkowy, każdy rodzaj porzeczki da nam inny kolor, ciekawe na pewno wyjdą na czarnej
A to tylko kilka przykładów. Jeśli odrobinę więcej smaku, to można również dodać, drobno pokrojone owoce - jagody i mniejsze porzeczki, można wrzucić w całości - na etapie tworzenia masy kremowej.
Desery z galaretką w roli głównej
Desery z galaretkami należą do tych prostszych, ale jeśli robimy kilka warstw, to wiadomo, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo będzie trzeba czekać, aż kolejno stężeją. Zazwyczaj są to propozycje bez pieczenia, ale może się zdarzyć, że spód trzeba będzie przygotować w piekarniku. Polecamy kilka propozycji godnych uwagi:
- Tort z galaretek i serków homogenizowanych, w formie na babkę powstaje tęczowa propozycja - tu trzeba zrobić smak malinowy, cytrynowy, jagodowy, z owoców leśnych i pomarańczowy.
- Dwukolorowa pianka z galaretki, z czekoladową posypką, na cienki biszkoptowym spodzie - tu trzeba nieco więcej pracy, bo dochodzi też pieczenie.
- Najprostsza pianka z galaretki powstaje w 5 minut - wystarczy wsypać do miski ulubiony smak galaretki i zalać ją 100 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody; następnie mieszamy wszystko mikserem na dużych obrotach i gotowe. Przekładamy ją do pojemnika lub wybranych, mniejszych foremek. Tężeje tak szybko, że nie zdążycie wsadzić jej do lodówki.

