Galaretki mleczne to prawdziwy hit. Oczywiście można kupić gotowe z torebki, tylko do zalania wrzątkiem. Ale nawet nie zbliżają się smakiem do domowych. Nie mówiąc już o tym, że tutaj korzystamy z naturalnych składników. Zawsze warto jest mieć pod ręką przepis na słodkości, a jeśli jest oryginalny i przy tym prosty, to jeszcze lepiej. Takie małe deserki najbardziej uwielbiają małe dzieci, pasują do ich rączek i są słodkie, a to już naprawdę im wystarczy. Na spotkania w większym gronie warto nadziać je na patyczki, będzie można częstować się nimi bezdotykowo.

Reklama

Składniki na mleczne galaretki

  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru (ilość można dostosować do swojego smaku)
  • 2 żółtka (około 50 g)
  • 500 ml mleka
  • wiórki kokosowe potrzebne do obtoczenia pianek

Jak zrobić mleczne galaretki?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek można zrobić minibezy. W tym przepisie potrzebne są nam jedynie żółtka. Przekładamy je do miski. Dosypujemy skrobię kukurydzianą i cukier, dolewamy też mleko (można zamienić je na mleko roślinne, najlepsze będzie kokosowe lub migdałowe).
  2. Masę na pianki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (lub mikserem), aż stanie się jednolita. Przelewamy ją na prostokątnego lub kwadratowego naczynia. Wstawiamy ją do lodówki, żeby dobrze stężała.
  3. Gotową piankę kroimy w paseczki, a następnie w kosteczkę. Można ją jeść już w takiej formie. Ale jeszcze lepiej smakują obtoczone w posypce. Wystarczy na talerzyk wysypać wiórki kokosowe i zanurzać w nich mleczne galaretki. Robimy to z każdej strony, lekko dociskając, żeby wiórki miały szansę się przykleić.
pianka ze skyru

Mleczne galaretki w innych otoczkach

Jak w przypadku większości przepisów i tu można pobawić się smakiem, podmieniając niektóre składniki. W najprostszej wersji zmieniamy jedynie posypki, które można zrobić z:

  • mąki kokosowej - będą jeszcze bardziej aksamitne
  • posiekanych (lub mączki) orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych
  • gotowej posypki cukierniczej
  • kakao lub ze startej czekolady: gorzkiej lub mlecznej - można też zrobić je pół na pół, będą się pięknie prezentowały na talerzu
  • pokruszonych owoców liofilizowanych

Różne smaki mlecznych galaretek

Mleczne, kremowe galaretki to smak podstawowy, można z powodzeniem potraktować go jako bazę do innych wersji. Możemy tu stosować, zarówno barwniki (oczywiście najlepiej naturalne) lub dodawać do nich soki owocowe bądź sproszkowane liofilizowane owoce. W ten sposób da się stworzyć smak:

  • truskawkowy
  • malinowy
  • intensywny czerwony uzyskamy, dolewając sok z buraków
  • jagodowy
  • borówkowy
  • pomarańczowy
  • cytrynowy
  • wiśniowy
  • porzeczkowy, każdy rodzaj porzeczki da nam inny kolor, ciekawe na pewno wyjdą na czarnej

A to tylko kilka przykładów. Jeśli odrobinę więcej smaku, to można również dodać, drobno pokrojone owoce - jagody i mniejsze porzeczki, można wrzucić w całości - na etapie tworzenia masy kremowej.

Desery z galaretką w roli głównej

Desery z galaretkami należą do tych prostszych, ale jeśli robimy kilka warstw, to wiadomo, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo będzie trzeba czekać, aż kolejno stężeją. Zazwyczaj są to propozycje bez pieczenia, ale może się zdarzyć, że spód trzeba będzie przygotować w piekarniku. Polecamy kilka propozycji godnych uwagi:

Reklama
  • Tort z galaretek i serków homogenizowanych, w formie na babkę powstaje tęczowa propozycja - tu trzeba zrobić smak malinowy, cytrynowy, jagodowy, z owoców leśnych i pomarańczowy.
  • Dwukolorowa pianka z galaretki, z czekoladową posypką, na cienki biszkoptowym spodzie - tu trzeba nieco więcej pracy, bo dochodzi też pieczenie.
  • Najprostsza pianka z galaretki powstaje w 5 minut - wystarczy wsypać do miski ulubiony smak galaretki i zalać ją 100 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody; następnie mieszamy wszystko mikserem na dużych obrotach i gotowe. Przekładamy ją do pojemnika lub wybranych, mniejszych foremek. Tężeje tak szybko, że nie zdążycie wsadzić jej do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama