W tym artykule:

  1. Jak zrobić karpatkę w wersji błyskawicznej?
  2. Co dodać do karpatki, żeby była jeszcze smaczniejsza?
  3. Szybka karpatka z orzechami
Reklama

Takiej karpatki jeszcze z pewnością nie widzieliście, a zdecydowanie powinniście jej spróbować. Dzięki 1 sprytnemu mykowi robi się ją zdecydowanie łatwiej i szybciej, niż klasyczne ciasto karpatka. Mimo to, ma ona jednak zupełnie wyjątkowy smak i aromat, a wszystko to dzięki dodatkowej warstwie pomiędzy chrupiącym ciastem, a delikatnym kremem.

Jak zrobić karpatkę w wersji błyskawicznej?

Klasyczny przepis na ciasto karpatka przygotowuje się na bazie ciasta parzonego, ale jest pewien sprytniejszy i znacznie szybszy sposób. Wystarczy sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, które możemy kupić w zapakowanych rolkach niemal w każdym sklepie. Na szybką karpatkę będziecie potrzebowali dwóch takich opakowań i każde z nich trzeba będzie rozwinąć na płasko i upiec jako równo blat chrupiącego ciasta - jeden na spód, a drugi na wierzch.

Potem zostaje już tylko przygotowanie puszystego kremu, a taką masę zrobicie na bazie mleka, budyniu i masła. Do tego jeszcze oczywiście niezbędny jest cukier oraz opcjonalnie jeszcze cukier wanilinowy. Dodajcie go tyle, ile lubicie, a jeśli staracie się unikać słodkości, możecie nawet zastąpić go ksylitolem czy erytrolem, a karpatka i tak wyjdzie pyszna.

Gdy macie ciasto i krem karpatka mogłaby być już składana w całość, ale my proponujemy jednak dorzucić do niej jeszcze jedną warstwę ekstra. Dzięki niej ciasto nie tylko będzie piękniej prezentowało się po przekrojeniu, ale zyska też mnóstwo dodatkowego smaku oraz aromatu. Zobaczcie, jak szybko i sprawnie przyrządzić taki dodatek.

ciasto

Co dodać do karpatki, żeby była jeszcze smaczniejsza?

Aby zarobić karpatkę szybko, ale jednocześnie na wypasie, warto dorzucić pomiędzy ciasto i krem warstwę orzechową, czyli drobno posiekane pistacje, orzechy włoskie lub migdały, wymieszane z miodem i odrobiną płynnego masła. W ten sposób powstanie genialne nadzienie w stylu baklavy, które przełamie gładki, aksamitny krem i doda deserowi nieco chrupkości. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbujcie takiego przysmaku. Z pewnością będziecie zachwyceni i być może pozostaniecie przy takiej wersji karpatki już na stałe.

ciasto francuskie

Szybka karpatka z orzechami

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • 750 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 350 g masła
  • 300 g ulubionych orzechów,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Najpierw zróbcie krem karpatkowy, czyli rozpuśćcie dwa proszki budyniowe w szklance zimnego mleka, a resztę mleka zagotujcie w rondelku z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolejcie do niego rozmieszane budynie i dokładnie połączcie całość, aby nie było żadnych grudek. Po chwili gotowania, gdy budyń zgęstnieje, zdejmijcie go z ognia i odstawcie do wystudzenia.
  2. 200 g masła zmiksujcie w dużej misce na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawajcie po 1 łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając krem. Gdy masa będzie już gotowa, odstawcie ją do lodówki i weźcie się za ciasto francuskie.
  3. Schłodzone gotowe ciasto francuskie rozwińcie na płasko i ułóżcie oba blaty na blaszkach. Dwa takie arkusze (na spód i wierzch karpatki) pieczcie przez około 20 minut w 200 stopniach, a następnie odstawcie je do wystudzenia.
  4. W tym czasie przygotujcie masę orzechową, czyli posiekajcie drobno orzechy i wymieszajcie je z miodem oraz pozostałymi 50 g rozpuszczonego masła.
  5. Jeden płat upieczonego ciasta francuskiego pokryjcie schłodzonym kremem budyniowym, na to wyłóżcie cienką warstwą orzechy w miodzie, a następnie całość przykryjcie kolejnym arkuszem upieczonego ciasta. Całość wstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny i dopiero wtedy bierzcie się za krojenie karpatki na porcje.
karpatka
Reklama
Reklama
Reklama