O tej szarlotce bez pieczenia mówi już cała rodzina. Oryginalna kruszonka jest jak wisienka na torcie

W tym artykule:
- Popularne ciasta bez pieczenia
- Składniki na szarlotkę bez pieczenia
- Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?
- Szybka kruszonka z patelni
Szarlotka bez pieczenia może brzmi nieco dziwnie. Z tym określeniem raczej kojarzą się nam serniki na zimno i może przyjdzie nam myśl jeszcze kilka innych pomysłów. Pomyślcie, ile razy myśleliście o cieście z jabłkami, ale osłabiała was myśl o prażeniu jabłek i zagniataniu ciasta. I jeszcze ta kruszonka. Wiadomo, wyjdzie pysznie, ale zajmie też trochę czasu. Tymczasem można to zrobić o wiele szybciej i nic nie trzeba piec. Do tego wyjątkowa kruszoneczka, inna niż wszystkie, bo z wyraźną kokosową nutą.
Popularne ciasta bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia do dobra opcja dla zabieganych. Świetnie sobie z nimi radzą osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami. Najchętniej sięgamy po takie ciasta, jak:
- warstwowa szarlotka bez pieczenia na herbatnikach, bez kruszonki
- ciasto leniwiec, czyli biszkopty przełożone bitą śmietaną
- ciasto bananowe bez pieczenia, z cytrynową galaretką na wierzchu
- ciasto krówka bez pieczenia – od razu zróbcie więcej, natychmiast znika ze stołu
- napoleonka bez pieczenia, jest tak dobra, że trudno oderwać się od jedzenia
- rafaello na krakersach – wyśmienite połączenie słonawych krakersów, słodkiego kremu i kokosa
Składniki na szarlotkę bez pieczenia
Spód:
- 20 podłużnych biszkoptów lub okrągłych
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek lub gotowe ze słoika
- 4 g cynamonu (1 łyżeczka)
- 200 ml wody
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (łącznie ok. 140 g)
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30%
- 20 g cukru pudru (2 łyżki lub do smaku)
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki)
- 60 ml gorącej wody (4 łyżki)
Kruszonka:
- 50g masła
- 50g cukru
- 50g mąki
- 50g wiórków kokosowych
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?
- Potrzebna nam będzie mocna schłodzona śmietanka. Trzeba ją wsadzić do lodówki co najmniej godzinę wcześniej.
- Wybieramy kwaskowe jabłka, typu szara reneta. Obieramy je skórki, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na drobne kawałki. O wiele szybciej będzie użyć gotowych jabłek ze słoika z poprzedniego sezonu, które może jeszcze znajdziemy w domowych zapasach.
- Jabłka przekładamy go garnka, najlepiej o grubym dnie. Zalewamy je wodą, dosypujemy cynamon i mieszamy. Jak zaczną puszczać sok, dosypujemy cukier puder. Dusimy je na małym ogniu, aż odparuje cały płyn, a owoce zaczną się delikatnie rozpadać. Mieszamy co chwilę, żeby się nie przypaliły. Do ciepłych jabłek dosypujemy galaretki, dokładnie łączymy składniki, teraz dodatkowo możemy dołożyć rodzynki. Odstawiamy do ostudzenia.
- Polecamy dodatkowo wyłożyć formę papierem do pieczenia. Jak szarlotka bez pieczenia dobrze stężeje, będzie można wyjąć ją na blat lub deskę, trzymając brzegi papieru. Z pewnością ułatwi nam to krojenie ciasta. Na dnie blaszki rozkładamy podłużne biszkopty, typu kocie języczki, które dodatkowo na wierzchu mają cieniutką cukrową warstwę. W razie potrzeby docinamy je do kształtu formy, żeby powstało jak najmniej wolnych przestrzeni. W ten sam sposób możemy rozłożyć również okrągłe biszkopty, a nawet herbatniki.
- Na warstwę biszkoptów przekładamy uprażone jabłka. Wyrównujemy je wypukłą stroną łyżki lub silikonową szpatułką.
- Żelatynę rozpuszczamy w 90 ml ciepłej wody. Odstawiamy na chwilę, żeby spęczniała. Bardzo zimną śmietankę przelewamy do metalowej lub szklanej miski. Czas ubijania skrócimy, wkładając naczynie do lodówki. Miksujemy najpierw na małych obrotach, stopniowo je zwiększamy. Jak już będzie prawie gotowa dosypujemy cukier puder. Kontynuujemy pracę mikserem. Śmietanka powinna być ubita na sztywno, to znaczy, że jak przechylimy miskę, zostanie w miejscu, a na dnie nie będzie widać płynu. Do takiej masy, małym strumieniem wlewamy, całkowicie już zimną, żelatynę. Mieszamy przez chwilę.
- Bitą śmietanę przekładamy na warstwę dobrze wystudzonych, jabłek. Wyrównujemy.
- Teraz przechodzimy do kluczowego elementu szarlotki bez pieczenia. A mianowicie kokosowej kruszonki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, zagniatamy je, na ile pozwoli ciasto. Nie musi powstać zwarta kula, często są to po prostu okruszki. Przekładamy ją na rozgrzaną, ale suchą, patelnię. Podgrzewamy aż stanie się dość sypka, a wiórki kokosowe staną się rumiane i zyskają niesamowity aromat prażonego orzecha. Odstawiamy ją do przestudzenia. Szarlotkę bez pieczenia na koniec posypujemy kruszonką z kokosem.
- Szarlotkę z bitą śmietaną wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wcześniej przykryjmy ją folią spożywczą, żeby nie przeszła innymi zapachami. A jeśli nie możemy się doczekać jedzenia, a gości już słychać za drzwiami, to nic się nie stanie, jeśli zjemy ją od razu. Ale trzeba liczyć się z tym, że będzie nieco luźniejsza, a warstwy mogą się rozjeżdżać.
Szybka kruszonka z patelni
Już widzimy nieśmiały uśmiech na twarzach wszystkich łasuchów. Tak, tak, to możliwe. Można delektować się kruszonką bez pieczenia. Miękkie masło łączymy z mąką i cukrem (lub zamiennikiem), a następnie podgrzewamy je na patelni, aż będą miały rumiany kolor. Kruszonka z patelni to świetny dodatek do deserów, lodów, jogurtu i owsianki.

