Obtaczam ćwiartki ziemniaków moim sposobem i zapiekam. Pachną i smakują najlepiej

Przepis na pieczone ziemniaki to jeden z najszybszych obiadów, jakie możemy zrobić, gdy nie mamy zbyt wiele składników. Zwykle dodajemy do nich tylko olej i przyprawy, a potem wrzucamy je do piekarnika, jednak warto dorzucić jeszcze 1 extra składnik. Wszyscy macie go w swoich kuchniach, ale mało kto wpadłby na to, żeby dodać go do ziemniaków.
Jak zrobić idealne ziemniaki z piekarnika?
Gdy myślimy o ziemniaczkach z piekarnika, od razu widzimy rumiane, chrupiące kawałeczki z miękkim, rozpływającym się w ustach środkiem. W praktyce jednak nie zawsze udaje się osiągnąć taki efekt, a jest na to bardzo prosty trik. Aby ziemniaki miały idealnie chrupiącą, rumianą i pysznie doprawioną skórkę, a w środku były idealnie aksamitne, wystarczy zrobić 1 dodatkowy krok przed pieczeniem. Obrane i pokrojone ziemniaki warto najpierw obtoczyć w mące wymieszanej z ulubionymi przyprawami, tworząc na każdym kawałku kartofla pyszną panierkę, a dopiero po tym wrzucać na blachę. To właśnie dzięki tej otoczce, pieczone ziemniaki wyjdą rozkosznie złociste, a po spróbowaniu będą przyjemnie chrupały i zachwycały wyrazistym smakiem oraz aromatem.

Przepis na chrupiące pieczone ziemniaki
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- ulubione zioła,
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina masła do pieczenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. W misce mieszamy mąkę pszenną ze wszystkimi przyprawami, a następnie dokładnie obtaczamy w niej pokrojone ziemniaczki z każdej strony. Następnie przyprawione ziemniaczane ósemki przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i dodajemy na nią kilka małych kawałków zimnego masła. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy bez przykrycia jeszcze przez 5 minut. Gotowe pieczone ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu lub solo, z ulubionym sosem.

