W tym artykule:

  1. Ciasto drożdżowe lubi modyfikacje
  2. Składniki na drożdżówki z budyniem i owocami
  3. Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?
Reklama

Ciasto drożdżowe wymaga pewnego zachodu. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jest też dużo czekania pomiędzy poszczególnymi etapami. To wszystko sprawia, że wiele osób nawet nie chce słyszeć o wypiekaniu ich w domu. Nie warto się jednak poddawać, bo wystarczy kilka zasad, żeby nauczyć się przepisu na pamięć. A potem będziecie je robić częściej niż inne. Zwłaszcza, że to fajny produkt, który można wypełniać wieloma składnikami. Jednak najlepiej jest trzymać się tych sezonowych, a teraz przyszła kolej na drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Potem przyjdzie kolej na inne owoce, szczególnie dobrze smakują drożdżówki ze śliwką.

Ciasto drożdżowe lubi modyfikacje

Pomimo tego, że ciasto to wymaga szczególnej uwagi, dobrze też znosi wszelkie zmiany składników i wypełnień. Lubi też przybierać różne formy. I tak na przykład drożdżówki z truskawkami i kruszonką można zrobić też w formie płaskiej, co oznacza, że owoce są na wierzchu. Spokojnie, jest tu też miejsce na kruszonkę albo na szybki lukier z cukru pudru, jak ktoś woli. Możemy też podrasować nadzienie, truskawki łączymy z:

  • malinami
  • rabarbarem
  • jabłkiem
  • wiśniami
  • czereśniami
  • porzeczkami – mogą być białe, czerwone lub czarne
  • jeżynami
  • jagodami
  • budyniem
  • bitą śmietaną

Poza sezonem możemy postawić na owoce mrożone lub przejść na inne nadzienia, np. drożdżówki z serem, z budyniem lub jabłkami, które są dostępne przez cały rok.

ciasto drożdżowe

Składniki na drożdżówki z budyniem i owocami

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
  • 50 cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 400 g truskawek
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 15 ml mleka (1 łyżka)
Reklama

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?

  1. Masło, mleko i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
  2. Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do ciasta możemy dodać zarówno roztopione masło, jak i to, ogrzewające się do temperatury pokojowej – miękkie.
  3. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Świeże drożdże wkruszamy do szklanki, dolewamy łyżkę mleka, dosypujemy łyżkę cukru i mąki. Rozcieramy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce, powinny podwoić swoją objętość, zazwyczaj trwa to ok. 15 minut. W przypadku większości suchych drożdży możemy pominąć ten krok.
  4. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dosypujemy resztę cukru i szczyptę soli. Składniki mieszamy ostrożnie. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy drożdże i wbijamy 2 żółtka (może być też 1 całe jajko). Dolewamy mleko, dokładamy miękkie masło (lub przestudzone płynne). Łączymy składniki drewnianą łyżką, długa rączka zapewni największą wygodę. Potem zagniatamy je ręcznie, aż będzie miało zwartą konsystencję, nie powinno się kleić do rąk. Można też skorzystać z pomocy miksera planetarnego z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Będzie to trwało zdecydowanie krócej. Miskę z zawartością przykrywamy folią aluminiową lub czystą ściereczką bawełnianą. Odstawiamy je w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, co najmniej na 30 minut, nawet do półtorej godziny. Ciasto powinno urosnąć o 2 razy.
  5. Gdy ciasto rośnie, robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier biały i waniliowy, dokładamy też masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagniatamy krótko, tylko do połączenia składników. Kruszonkę formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.
  6. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy też szypułki. Odrzucamy uszkodzone i nadpsute egzemplarze. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy cukrem.
  7. Stolnicę (lub czysty blat) obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto drożdżowe i zagniatamy je jeszcze przez chwilę. Dzielimy je na równe części, można je ważyć. Zazwyczaj z takiej porcji wychodzi 12 drożdżówek z truskawkami. Jeśli ciasto mocno przykleja się do rąk, to naszykujmy sobie spodeczek z olejem i smarujmy nim dłonie. Dla wygody każdy kawałek formujemy w kulkę, rozpłaszczamy ją, a na środku kładziemy owoc. Dokładnie zlepiamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób. Ważne jest układanie ich ze sporym odstępem, bo znacznie powiększą swoją wielkość w czasie pieczenia. Przykrywamy je jeszcze na 15 minut ściereczką, żeby odpoczęły.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół.
  9. Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy je, dolewamy mleko i mieszamy. Taką miksturą smarujemy wszystkie drożdżówki – najlepszy do tego będzie silikonowy pędzelek. Wierzch obsypujemy kruszonką.
  10. Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pieczemy przez ok. 25 minut lub do zrumienienia. Najlepiej smakują na ciepło, ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć.
  11. Do surowego drożdżowego ciasta można dorzucić skórkę startą z jednej cytryny (dobrze wymytej i przelanej wrzątkiem).
Reklama
Reklama
Reklama