W tym artykule:

  1. Jak zrobić domowe tortille? 1 składnik ekstra doda im smaku
  2. Domowe placki ze szczypiorkiem - o tym trzeba pamiętać
  3. Prosty przepis na placki ze szczypiorkiem
Reklama

Jeśli lubicie tortille i innego rodzaju mączne placki, w które można zawijać ulubione składniki, to koniecznie musicie poznać ten przepis. Choć jest banalnie prosty, to dzięki 1 składnikowi przebija wszystkie inne receptury. Ten ekstra produkt to coś, co wszyscy dobrze znacie z codziennego gotowania, ale mało kto dorzuca go do ciasta na tortille. Pomysł jest jednak genialny i pozwala wyczarować w domowych warunkach tortille jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić takie placki i spróbujcie, a przepadniecie po pierwszym kęsie.

Jak zrobić domowe tortille? 1 składnik ekstra doda im smaku

Klasyczna domowa tortilla powstaje z wody, oliwy i opcjonalnie odrobiny drożdży. Do tego jeszcze po szczypcie cukru oraz soli i mamy gotowe pulchne ciasto, które wystarczy już tylko rozwałkować na cienkie placki i smażyć na rozgrzanej patelni. Można to jednak zrobić równie prosto i szybko, a znacznie smaczniej. Wystarczy dodać do zagniecionego ciasta posiekany szczypiorek. Aby jednak miał on jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat, to białą część szczypiorku warto podsmażyć na oleju, a tę zieloną wykorzystać na surowo.

młoda kapusta

Domowe placki ze szczypiorkiem - o tym trzeba pamiętać

Aby taki dodatek dobrze rozłożył się po całym cieście, najlepiej podzielić je na 6 równych części, a każdą z nich rozwałkować, wyłożyć podsmażony szczypiorek z odrobiną mąki, posypać po wierzchu świeżym szczypiorem i na koniec zwinąć całość w rulon. Potem powstałą rolkę jeszcze raz zawijamy na kształt ślimaka, a dopiero wtedy ponownie cienko rozwałkowujemy całość i formujemy zgrabne placki, które zmieszczą nam się na całą patelnię. Teraz zostaje już tylko smażenie na rozgrzanym oleju i mamy gotowe aromatyczne i pełne smaku tortille o przyjemnie listkującej się strukturze.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @coocharz. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Prosty przepis na placki ze szczypiorkiem

Składniki:

na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 180 ml wrzątku,
  • 1 łyżeczka soli,

dodatkowo:

  • 4 łodygi szczypiorku (razem z białą częścią),
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 30 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a gdy masa zacznie się łączyć i lekko przestygnie, przekładamy ją oprószony mąką na blat i wyrabiamy w dłoniach. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  2. W tym czasie siekamy szczypiorek i rozgrzewamy na patelni olej. Na rozgrzany tłuszcz jedynie białe części szczypiorku i podsmażamy je przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Potem przelewamy olej ze złocistym szczypiorkiem do miski, a po lekkim przestudzeniu dodajemy tam mąkę i całość dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto dzielimy na 6 równych części, a każdą z nich cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem z podsmażonym szczypiorkiem, i posypujemy świeżą posiekaną zieleniną. Następnie ciasto zwijamy w rulon i całość jeszcze raz zwijamy na kształt ślimaka.
  4. Na koniec każdego takiego ślimaka znów rozwałkowujemy na płasko i gotowe placki smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem.

Reklama

Źródło: Instagram.com/coocharz/

Reklama
Reklama
Reklama