Od tych tortilli nie można się oderwać. Chrupiący dodatek nadaje im cały smak

W tym artykule:
- Jak zrobić domowe tortille? 1 składnik ekstra doda im smaku
- Domowe placki ze szczypiorkiem - o tym trzeba pamiętać
- Prosty przepis na placki ze szczypiorkiem
Jeśli lubicie tortille i innego rodzaju mączne placki, w które można zawijać ulubione składniki, to koniecznie musicie poznać ten przepis. Choć jest banalnie prosty, to dzięki 1 składnikowi przebija wszystkie inne receptury. Ten ekstra produkt to coś, co wszyscy dobrze znacie z codziennego gotowania, ale mało kto dorzuca go do ciasta na tortille. Pomysł jest jednak genialny i pozwala wyczarować w domowych warunkach tortille jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić takie placki i spróbujcie, a przepadniecie po pierwszym kęsie.
Jak zrobić domowe tortille? 1 składnik ekstra doda im smaku
Klasyczna domowa tortilla powstaje z wody, oliwy i opcjonalnie odrobiny drożdży. Do tego jeszcze po szczypcie cukru oraz soli i mamy gotowe pulchne ciasto, które wystarczy już tylko rozwałkować na cienkie placki i smażyć na rozgrzanej patelni. Można to jednak zrobić równie prosto i szybko, a znacznie smaczniej. Wystarczy dodać do zagniecionego ciasta posiekany szczypiorek. Aby jednak miał on jeszcze bardziej wyrazisty smak i aromat, to białą część szczypiorku warto podsmażyć na oleju, a tę zieloną wykorzystać na surowo.

Domowe placki ze szczypiorkiem - o tym trzeba pamiętać
Aby taki dodatek dobrze rozłożył się po całym cieście, najlepiej podzielić je na 6 równych części, a każdą z nich rozwałkować, wyłożyć podsmażony szczypiorek z odrobiną mąki, posypać po wierzchu świeżym szczypiorem i na koniec zwinąć całość w rulon. Potem powstałą rolkę jeszcze raz zawijamy na kształt ślimaka, a dopiero wtedy ponownie cienko rozwałkowujemy całość i formujemy zgrabne placki, które zmieszczą nam się na całą patelnię. Teraz zostaje już tylko smażenie na rozgrzanym oleju i mamy gotowe aromatyczne i pełne smaku tortille o przyjemnie listkującej się strukturze.
Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @coocharz. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Prosty przepis na placki ze szczypiorkiem
Składniki:
na ciasto:
- 240 g mąki pszennej,
- 180 ml wrzątku,
- 1 łyżeczka soli,
dodatkowo:
- 4 łodygi szczypiorku (razem z białą częścią),
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 30 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a gdy masa zacznie się łączyć i lekko przestygnie, przekładamy ją oprószony mąką na blat i wyrabiamy w dłoniach. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie siekamy szczypiorek i rozgrzewamy na patelni olej. Na rozgrzany tłuszcz jedynie białe części szczypiorku i podsmażamy je przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią. Potem przelewamy olej ze złocistym szczypiorkiem do miski, a po lekkim przestudzeniu dodajemy tam mąkę i całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 6 równych części, a każdą z nich cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem z podsmażonym szczypiorkiem, i posypujemy świeżą posiekaną zieleniną. Następnie ciasto zwijamy w rulon i całość jeszcze raz zwijamy na kształt ślimaka.
- Na koniec każdego takiego ślimaka znów rozwałkowujemy na płasko i gotowe placki smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Źródło: Instagram.com/coocharz/

