Odkąd robię bułeczki z serka wiejskiego, nie kupuję już pieczywa. Są pełne białka i tylko z 3 składników

W tym artykule:
- Co dobrego można zrobić z serka wiejskiego?
- Składniki na bułeczki z serka wiejskiego
- Jak zrobić bułeczki z serka wiejskiego?
Serek wiejski to najnowszy hit. Owszem, obecny jest na rynku od 30 lat, więc dlaczego akurat teraz? Wiąże się to również z rosnącym zainteresowaniem zdrowym odżywianiem, niskokalorycznym, a przy tym wysokobiałkowym. A w okresie przed wakacjami wiele osób chce zgubić kilka kilogramów. Jednak można się spotkać z obawami, że jest to produkt przetworzony, a tym samym przyniesie organizmowi więcej szkody niż pożytku. Zdecydowanie możemy powiedzieć, że to jeden z mitów żywieniowych. Owszem, ziarenka powstają dzięki przetworzeniu granulowanego twarogu, śmietanki i niewielkiej ilości soli. Nie ma tu mowy o wysokim przetworzeniu, a tym samym dodatkowi wszelkiego rodzaju zagęszczaczy, ulepszaczy, barwników i konserwantów.
Co dobrego można zrobić z serka wiejskiego?
Serek wiejski najczęściej jest jedzony samodzielnie, w formie lekkiego śniadania lub kolacji. W tym wariancie znają go wszyscy. Ale możliwości jest więcej. Zastanawiacie się, co zrobić z granulowanego serka? Podpowiadamy kilka prostych i sycących opcji:
- serek wiejski z dżemem lub z konfiturą, najlepiej bez dodatku cukru – kupimy go bez problemu, ale można też skorzystać z domowych zapasów,
- placki z serka wiejskiego – są delikatne w smaku, wyróżniają się ciekawą konsystencją, ponieważ granulki serka są wyraźnie wyczuwalne,
- pudding z serka wiejskiego – bez grama cukru, odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej,
- bałkański ser kajmak z serka wiejskiego – tego trzeba spróbować choć raz, wygląda efektownie i zaskakuje smakiem,
- serek wiejski z warzywami, np. z rzodkiewką lub z ogórkiem świeżym lub kiszonym, a także z pomidorem; można wykorzystać jeden dodatek lub połączyć je wszystkie,
- chlebek z serka wiejskiego – szturmem podbija serca internautów.
To także dobry dodatek do past kanapkowych i sosów, np. do makaronu, z powodzeniem zastąpi też o wiele bardziej kaloryczną fetę.
Składniki na bułeczki z serka wiejskiego
- 200 g serka wiejskiego, może być też wersja light lub high protein
- 180 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 680)
- 2 jajka
- 7 g drożdży instant lub 8 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do posypania: sezam biały lub czarny, siemię lniane
Jak zrobić bułeczki z serka wiejskiego?
Kroki przygotowania:
- Serek wiejski odsączamy ze śmietanki. Przesiewamy mąkę. Jajka myjemy i wbijamy je do miseczki, dokładnie je roztrzepujemy – część zostawiamy do posmarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem.
- Do większej miski przekładamy serek wiejski. Dosypujemy mąkę, drożdże (nie trzeba robić zaczynu) lub proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wlewamy też jajka.
- Składniki mieszamy ręcznie, chodzi o to, żeby delikatnie zgnieść serowe ziarenka. Podobny efekt uzyskamy, jeśli skorzystamy z miksera planetarnego. Ciasto formujemy w kulę. Dzielimy ją na 4 części lub więcej, jeśli chcemy mieć małe bułeczki (trzeba je obserwować w czasie pieczenia, bo im mniejsze, tym krócej będą się piekły). Można zrobić też bułeczki tej samej wielkości, wystarczy ważyć kolejne porcje. Można im nadać dowolny kształt. Przykrywamy je czystą, bawełnianą ściereczką i odkładamy na 15-30 minut, żeby ciasto odpoczęło, a w wersji z drożdżami powinny zwiększyć swoją objętość. Na koniec bułki można też naciąć ostrym nożykiem – wzdłuż jak sznytki lub jak kajzerki. Ciekawie będą też wyglądały, jeśli odciśniemy na wierzchu foremkę (stempelek) z wyraźnym wzorem.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C w trybie pieczenia góra-dół lub 180°C z termoobiegiem.
- Bułeczki z serka wiejskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je sezamem i siemieniem lnianym. Sprawdzą się też ziarna słonecznika, mak, posiekane orzechy, np. laskowe, włoskie lub pekan, a nawet kminek, choć ma on wielu zagorzałych przeciwników.
- Wsadzamy je do piekarnika na środkową półkę. Bułeczki serowe pieczemy przez 30 minut, po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy na kratkę cukierniczą, żeby ostygły.
Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu (chlebak też będzie odpowiedni). Najlepiej smakują pierwszego dnia. Na szczęście bułki z serka wiejskiego można mrozić, dlatego można od razu przygotować większą porcję.

