W tym artykule:

  1. Fenomen błyskawicznego proteinowego chlebka
  2. Jak zrobić chlebek z serka wiejskiego?
  3. Czym wypełnić chlebek z serka wiejskiego? Pomysły na podanie
  4. Serek wiejski - właściwości odżywcze
Reklama

Po kromkę wiejskiego chleba sięgamy odruchowo. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego śniadania. Służy nie tylko za podstawę kanapki, ale też dodatek do tradycyjnych polskich zup i gulaszów. Znamy jednak sposób na zmianę nawyków – banalny przepis na miękki chlebek z serka wiejskiego. Nie bez powodu błyskawicznie rozprzestrzenił się po mediach społecznościowych. Żeby go przygotować, wystarczy zmiksować serek z jajkami i dodać ulubione przyprawy.

Fenomen błyskawicznego proteinowego chlebka

Potrzeba przyrządzania własnego chleba ciekawie wyewoluowała na przestrzeni ostatnich lat. Smakosze pulchnego pieczywa zamknięci w domach zaczęli kupować mąkę na potęgę i tworzyć pachnące, świeżutkie bochenki z prawdziwego zdarzenia. Ten trend z biegiem czasu ucichł, a pojawił się nowy. Teraz stawiamy na szybie i proste rozwiązania, spełniające specyficzne wymagania dietetyczne. Dwuskładnikowy chlebek z serka wiejskiego pokochają osoby, które:

  • chcą zwiększyć udział proteinowych produktów w codziennym jadłospisie – na diecie keto lub po prostu na redukcji. Białko ma duży indeks sytości, wspomaga odchudzenie i budowanie tkanki mięśniowej.
  • nie mogą spożywać produktów mącznych i poszukują szybkiego sposobu na pieczywo bezglutenowe.
  • chcą ograniczyć węglowodany – chlebek z serka wiejskiego to dobra propozycja na śniadanie, które nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny we krwi. Razem z odpowiednimi dodatkami daje zastrzyk energii na resztę dnia, zamiast wywoływać uczucie senności.

Jak zrobić chlebek z serka wiejskiego?

Serek wiejski to zaskakująco uniwersalny i wdzięczny składnik wielu dań. Praktycznie zawsze mamy go w lodówce. Tylko czeka, żeby jeść go na kanapce z pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem lub ze świeżymi owocami, ale okazuje się, że ma też inne zastosowania. Z powodzeniem zrobimy na przykład placki z serka wiejskiego na śniadanie, ale jeszcze szybszym pomysłem jest płaski, chrupki chlebek.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko rozmiar L
  • Szczypta soli
  • Dowolne przyprawy i zioła, na przykład oregano lub tymianek

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół). Wykładamy blachę o wymiarach 25x35 cm papierem do pieczenia.
  • Wrzucamy do kielicha blendera serek wiejski (można go zastąpić ricottą, która ma podobną konsystencję, ale jest bardziej kremowa i delikatna w smaku). Dodajemy jajko i sól oraz wybrane przyprawy (na przykład wędzoną paprykę, chili, gałkę muszkatołową, kmin rzymski) i zioła (takie jak estragon, rozmaryn, koperek, czosnek niedźwiedzi). Miksujemy.
  • Wylewamy masę na chrupiący chleb z serka wiejskiego do przygotowanej blaszki. Rozprowadzamy ją równomiernie. Pieczemy przez około 30 minut.

Dodatkowe wskazówki:

  • Chlebki warto przygotować wcześniej, żeby zawsze był pod ręką do niskokalorycznej przekąski lub na lunch do pracy. Całkowicie je studzimy, po czym zawijamy szczelnie w folię spożywczą. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub maksymalnie przez miesiąc w zamrażalniku.
  • Jeśli w opakowaniu serka wiejskiego zebrało się sporo wody, odlejmy ją przed przygotowaniem masy, inaczej będzie zbyt rzadka.
  • Pozwólmy sobie na eksperymenty. Do zmiksowanego serka można dodać na przykład starty ser żółty. Dobrym pomysłem jest też posypanie chlebka przed pieczeniem ulubionymi ziarnami i orzechami w ramach porcji błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Do tego przepisu można też użyć frytkownicy beztłuszczowej.
pasta z awokado i serka wiejskiego

Czym wypełnić chlebek z serka wiejskiego? Pomysły na podanie

Możliwości jest mnóstwo. Ten specyficzny chleb białkowy bez grama mąki i cukru można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Posmarować mascarpone i posypać borówkami, przełożyć pastą warzywną, wegetariańskim smalczykiem lub hummusem z suszonymi pomidorami. Pyszne będą też poniższe propozycje:

  • „pizza” z bazyliowym pesto i szynką parmeńską lub grillowanym kurczakiem,
  • kanapka caprese – z mozzarellą, plastrami pomidora i jakościową oliwą lub olejem z pestek winogron,
  • panini z tuńczykiem i awokado,
  • wrap napakowany warzywami – na przykład z ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą lub z chrupiącą surówką z młodej kapusty.
Reklama
chlebek bananowy

Serek wiejski - właściwości odżywcze

  • Serek wiejski jest dobrym źródłem białka. W 100 g znajdziecie go aż około 11 gramów.
  • W swoim składzie zawiera sporo wapnia, magnezu, wapnia, żelaza i witamin takich jak A i D.
  • Ponadto serek wiejski zawiera małe ilości tłuszczu, dzięki czemu jest idealny dla osób, które próbują utrzymać wagę lub schudnąć.
Reklama
Reklama
Reklama