W tym artykule:

  1. Składniki na ogórki w chińskiej zalewie
  2. Jak zrobić ogórki w chińskiej zalewie?
  3. Pomysły na sałatki z ogórków
Reklama

Ogórki to podstawa przetworów, która pozwala zachować ich smak na dłużej. Opcji mamy naprawdę sporo, od klasycznych, po nowoczesne egzotyczne wersje, które już bardzo słabo nawiązują do znanych nam przepisów. Mamy tu oczywiście na myśli ogórki kiszone, konserwowe, przeciery do zup i sałatki warzywne.

Składniki na ogórki w chińskiej zalewie

  • 1,2 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 łyżka soli
  • 250 ml wody
  • 250 ml octu
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 120 g cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków chili
  • 4 szt. liści laurowych
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • łyżeczki kolorowego – może być też po prostu czarny
  • sezam biały, nieprażony – po 1 łyżce do każdego słoika

Jak zrobić ogórki w chińskiej zalewie?

  1. Ogórki kroimy w plasterki, nie trzeba ich nawet obierać. Najlepiej jest to zrobić w malakserze. Przekładamy je cedzak.
  2. Młodą, chrupiącą i delikatną w smaku cebulę siekamy w kosteczkę. Dokładamy ją do ogórków. Zasypujemy łyżką soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby skruszały i puściły sok.
  3. Do garnka wlewamy wodę, ocet i olej, dosypujemy też 120 g cukru. Bezpośrednio do płynu przeciskamy ząbki czosnku. Dokładamy płatki chili – jeśli nie mamy, można zamienić również na świeżą papryczkę, dorzucamy ją razem z pestkami. Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni, gotujemy dosłownie przez chwilę, maksymalnie przez 2-3 minuty. Potem wyłączamy i odstawiamy garnek na bok.
  4. Do każdego słoika wkładamy przyprawy. Ogórki i cebulę odsączamy z soku. Warzywa przekładamy do umytych i wyparzonych słoików (bez wyszczerbień), wciskamy ich sporo, wręcz ubijamy je, żeby weszło ich więcej. Na wierzch wsypujemy 1 łyżkę sezamu białego – można go dodatkowo uprażyć na suchej patelni.
  5. Do wszystkich ogórków wlewamy słodko-kwaśną, chińską zalewę. Zostawiamy nieco odstępu od rantu. Zakręcamy słoiki. Odpowiednie tu będą jedynie zakrętki niezgniecione i bez śladów rdzy, a jak mamy możliwość, kupmy nowe. Nie ma sensu ryzykować utraty całych zapasów na zimę.
  6. Dla pewności, ogórki w zalewie chińskiej można też zapasteryzować. Wystarczy dno większego garnka wyłożyć ściereczką bawełnianą. Ustawić na niej słoiki, zachowując odstęp, ponieważ inaczej mogą popękać, a tego byśmy nie chcieli. Podgrzewamy, jak woda zacznie bulgotać, odmierzamy 10-15 minut. Potem jeszcze gorące wyjmujemy ostrożnie z gara. Ostrożnie układamy je do góry dnem na suchej ściereczce. Dzięki temu zakrętki się lepiej zassą. W tym momencie dowiemy się, czy wszystko jest szczelne – zalewa nie powinna wylewać się ze środka.

Porada: w ten sam sposób można zakonserwować również całe ogórki.

Pomysły na sałatki z ogórków

Ogórki w zalewie chińskiej, są bezsprzecznie pyszne i dla nas bardzo oryginalne. Jednak to nie jedyny wyśmienity sposób na ich przetworzenie. Podamy wam kilka popularnych opcji:

  • sałatka z ogórków i marchewki – z octem i olejem, a także sporą ilością koncentratu pomidorowego
  • słynna sałatka szwedzka, ze znaczną ilością marchewki, ułożonej na dnie słoika w octowej zalewie
  • sałatka z ogórków z czerwoną papryką, marchewką i cebulą, doprawiona nasionami kolendry
  • sałatka z ogórków w przyprawie gyros – to znakomita opcja dla osób, które nie odpuszczą żadnemu kebabowi
  • ogórki w zalewie octowej z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą i koprem
Reklama

Oprócz tego można przetestować ogórki z curry, imbirem, czarnym pieprzem lub z ananasem.

Reklama
Reklama
Reklama