W tym artykule:

  1. Jak zrobić omlet o smaku cynamonki?
  2. Prosty przepis na omlet cynamonka
  3. Inne przepisy z cynamonem w roli głównej
Reklama

Cynamonki to jeden z najpopularniejszych jesiennych deserów do kawy. A co powiecie na to, by zrobić je w wersji śniadaniowej? Wcale nie chodzi tu o zajadanie się cynamonową drożdżówką na dzień dobry, a o pewien sprytny przepis łączący jej smak z dużą ilością cennego białka. Zobaczcie, jak zrobić omlet cynamonka, a już po pierwszym skosztowaniu będziecie smażyli go co drugi dzień przez calutką jesień.

Jak zrobić omlet o smaku cynamonki?

Klasyczne drożdżowe cynamonki słyną ze swojego charakterystycznego kształtu ślimaczków. Po zwinięciu ciasta z cynamonowym nadzieniem w roladę i pokrojeniu go na plasterki otrzymujemy bowiem urocze zawijasy ze spiralnym ciemnym wzorkiem, ale nie każdy wie, że ten deserowy efekt możemy łatwo przenieść na zwykły omlet.

Wystarczy tylko przygotować bazę z jajek, jogurtu naturalnego, mąki pszennej i odrobiny proszku do pieczenia oraz ulubionego słodzidła. W ten sposób otrzymamy sycące, pulchne i smaczne ciasto omletowe, które wystarczy już tylko doprawić cynamonową nutą. W tym celu posłuży mieszanka masła, cynamonu i ksylitolu (lub innego ulubionego słodzika), którą przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy wzorek na smażącym się omlecie.

Ten genialny w swojej prostocie przepis podpatrzyliśmy na TikToku @coocharz. Poniżej znajdziecie dokładny przepis oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać wszystkie kroki przygotowania oraz zachwycający efekt. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w takim śniadaniu.

cynamonki

Prosty przepis na omlet cynamonka

Składniki:

na ciasto omletowe:

  • 2 jajka,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 40 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • wanilia.

na masę cynamonową:

  • 10 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 12 g ksylitolu.

Przygotowanie:

  1. Jajka wybijcie do miski i wymieszajcie z jogurtem naturalnym oraz ksylitolem. Następnie dodajcie mąkę pszenną, proszek do pieczenia i trochę wanilii, po czym całość dokładnie połączcie na gładkie ciasto bez żadnych grudek.
  2. Tak przygotowaną masę wylejcie na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Omlet smażcie pod przykryciem, na małej mocy palnika przez kilka minut.
  3. W międzyczasie wymieszajcie w szklance rozpuszczone masło z cynamonem i ksylitolem na gładką masę. Taką mieszanką przełóżcie do rękawa cukierniczego lub po prostu rozprowadźcie na wierzchu omleta, tworząc spiralny wzorek jak na cynamonowych bułeczkach.
  4. Następnie omlet cynamonowy przełóżcie ostrożnie na drugą stronę, smażcie jeszcze przez minutę i od razu podawajcie na stół.

Źródło: Tiktok.com/@coocharz

owsianka szarlotka

Inne przepisy z cynamonem w roli głównej

Jeśli lubicie smak i aromat cynamonu, to koniecznie wypróbujcie też inne przepisy z tą jesienną nutą. Wśród wielu smakowitych receptur szczególnie polecamy:

Reklama
cynamonowe kuleczki
Reklama
Reklama
Reklama