Omlet cynamonka to moje ulubione śniadanie na jesień. Smakuje jak deser, a syci na długo

W tym artykule:
- Jak zrobić omlet o smaku cynamonki?
- Prosty przepis na omlet cynamonka
- Inne przepisy z cynamonem w roli głównej
Cynamonki to jeden z najpopularniejszych jesiennych deserów do kawy. A co powiecie na to, by zrobić je w wersji śniadaniowej? Wcale nie chodzi tu o zajadanie się cynamonową drożdżówką na dzień dobry, a o pewien sprytny przepis łączący jej smak z dużą ilością cennego białka. Zobaczcie, jak zrobić omlet cynamonka, a już po pierwszym skosztowaniu będziecie smażyli go co drugi dzień przez calutką jesień.
Jak zrobić omlet o smaku cynamonki?
Klasyczne drożdżowe cynamonki słyną ze swojego charakterystycznego kształtu ślimaczków. Po zwinięciu ciasta z cynamonowym nadzieniem w roladę i pokrojeniu go na plasterki otrzymujemy bowiem urocze zawijasy ze spiralnym ciemnym wzorkiem, ale nie każdy wie, że ten deserowy efekt możemy łatwo przenieść na zwykły omlet.
Wystarczy tylko przygotować bazę z jajek, jogurtu naturalnego, mąki pszennej i odrobiny proszku do pieczenia oraz ulubionego słodzidła. W ten sposób otrzymamy sycące, pulchne i smaczne ciasto omletowe, które wystarczy już tylko doprawić cynamonową nutą. W tym celu posłuży mieszanka masła, cynamonu i ksylitolu (lub innego ulubionego słodzika), którą przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy wzorek na smażącym się omlecie.
Ten genialny w swojej prostocie przepis podpatrzyliśmy na TikToku @coocharz. Poniżej znajdziecie dokładny przepis oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać wszystkie kroki przygotowania oraz zachwycający efekt. Koniecznie spróbujcie, a zakochacie się w takim śniadaniu.

Prosty przepis na omlet cynamonka
Składniki:
na ciasto omletowe:
- 2 jajka,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 40 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- wanilia.
na masę cynamonową:
- 10 g masła,
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- 12 g ksylitolu.
Przygotowanie:
- Jajka wybijcie do miski i wymieszajcie z jogurtem naturalnym oraz ksylitolem. Następnie dodajcie mąkę pszenną, proszek do pieczenia i trochę wanilii, po czym całość dokładnie połączcie na gładkie ciasto bez żadnych grudek.
- Tak przygotowaną masę wylejcie na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Omlet smażcie pod przykryciem, na małej mocy palnika przez kilka minut.
- W międzyczasie wymieszajcie w szklance rozpuszczone masło z cynamonem i ksylitolem na gładką masę. Taką mieszanką przełóżcie do rękawa cukierniczego lub po prostu rozprowadźcie na wierzchu omleta, tworząc spiralny wzorek jak na cynamonowych bułeczkach.
- Następnie omlet cynamonowy przełóżcie ostrożnie na drugą stronę, smażcie jeszcze przez minutę i od razu podawajcie na stół.
Źródło: Tiktok.com/@coocharz

Inne przepisy z cynamonem w roli głównej
Jeśli lubicie smak i aromat cynamonu, to koniecznie wypróbujcie też inne przepisy z tą jesienną nutą. Wśród wielu smakowitych receptur szczególnie polecamy:
- chlebek cynamonowy,
- pudding ryżowy z cynamonem,
- racuchy z jabłkami i cynamonem,
- ciasto marchewkowe,
- jabłka pieczone z cynamonem,
- sernik cynamonowy,
- ciasto drożdżowe z cynamonem,
- wieniec cynamonowy.


