Make eat easy

Składniki na omlet w tortilli (2 porcje):

  • 2 tortille pszenne
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 awokado
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pomidor
  • 4 jajka
  • Garść świeżego szpinaku baby
  • 50 g mozzarelli
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
Reklama

Omlet w tortilli – jak zrobić?

Kroki przygotowania:

Krok 1:

Awokado przepoławiamy. Usuwamy pestkę, wbijając w nią nóź i przekręcając ostrze. Jeśli owoc jest dojrzały, powinna wyjść bez problemu. Wyjmujemy miąższ łyżką stołową. Kroimy go w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Pomidor myjemy i plasterkujemy. Pamiętajmy, żeby nie skroić twardej części szypułki. Można ją usunąć wcześniej za pomocą drylownicy do jabłek lub wykroić małym nożykiem z plasterków. Dobrze pasują tutaj też pomidorki koktajlowe. Wystarczy je umyć i przepołowić. Lekko oprószamy warzywa solą. Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach tarki. Sprawdzi się też dowolny półtwardy ser żółty, na przykład gouda lub cheddar. Liście szpinaku myjemy i osuszamy, najlepiej w wirówce do sałaty. Jeśli są spore, rwiemy je w palcach na mniejsze kawałki.

Make eat easy

Krok 2:

Wybijamy jajka do miski. Najlepiej wybrać produkt od tzw. szczęśliwej kurki. Jest nie tylko ekologiczny, ale często także zdrowszy i smaczniejszy, co w przypadku omletu lub jajecznicy ma spore znaczenie. Solimy i pieprzymy jajka. Rozmącamy je. Najlepiej zrobić to widelcem tuż przed smażeniem. Dzięki temu omlet w tortilli będzie dobrze napowietrzony. Wbrew pozorom rózga kuchenna wcale nie jest tu lepszym narzędziem.

Make eat easy

Krok 3:

Rozgrzewamy patelnię. Dobierzmy ją tak, żeby miała taki sam rozmiar jak tortilla, którą przygotowaliśmy do tego przepisu. Wlewamy łyżeczkę oleju lub oliwy. Może być też masło klarowane. Warto rozprowadzić tłuszcz równomiernie po powierzchni patelni pędzelkiem cukierniczym lub ręcznikiem papierowym. Wylewamy połowę masy jajecznej. Na wierzchu układamy tortillę pszenną (może być pełnoziarnista). Czekamy, aż jajka się zetną, około 30 sekund.

Make eat easy

Krok 4:

Odwracamy omlet z tortillą szeroką łopatką. Kładziemy na jajkach połowę dodatków: plastry pomidora, awokado i liście szpinaku. Posypujemy startym serem. Podgrzewamy, żeby placek zarumienił się od spodu. Sprawdzamy go, lekko podważając łopatką. Dodatki możemy dobierać dowolnie, oprócz wymienionych składników sprawdzą się też na przykład papryka, rukola, szynka, ser feta i pieczarki. Na rozgrzewające, energetyzujące śniadanie warto przyrządzić pikantny omlet na tortilli, z papryczką chili lub imbirem. W sezonie wiosenno-letnim nigdy nie nudzą się takie hity jak omlet ze smardzami lub omlet z cukinią.

Make eat easy

Krok 5:

Reklama

Składamy tortillę z omletem na pół. Lekko dociskamy szeroką łopatką. Podgrzewamy jeszcze chwilę, żeby ser się dobrze rozpuścił. Zdejmujemy z patelni. Powtarzamy czynności, żeby zrobić drugą tortillę (w tym czasie możemy włożyć pierwszy omlet do lekko rozgrzanego piekarnika, dzięki czemu szybko nie wystygnie). Potrawę warto posypać przed podaniem świeżymi, pachnącymi ziołami, na przykład kolendrą lub bazylią. Przyda się też szczypiorek, tradycyjny polski dodatek do jajecznicy i omletu – można dodać go do masy jajecznej lub udekorować nim gotową tortillę.

Make eat easy
Reklama
Reklama
Reklama