Owijam tani składnik ciastem francuskim i mam deser w 20 min. Smakuje lepiej niż cynamonki

Gdy nie macie pomysłu na deser, a marzy wam się coś słodkiego do kawy, weźcie ciasto francuskie i 1 tani produkt. W ten sposób w 20 minut przygotujecie najpyszniejszy przysmak, który wygląda jak z drogiej kawiarni. Cynamonowy zapach rozniesie się po całym domu, a roboty będzie 10x mniej niż przy cynamonkach. Koniecznie poznajcie ten przepis i przetestujcie go jak najszybciej.
Co można zrobić z ciasta francuskiego na deser?
Gotowe ciasto francuskie to najlepsze koło ratunkowe, gdy nie macie ochoty na mieszanie, miksowanie i ubijanie skomplikowanych wypieków. Warto mieć je zawsze w zapasie, bo w mgnieniu oka można z niego wyczarować rogaliki, ciasteczka czy różnego rodzaju tarty. Jest jednak jeszcze lepszy pomysł, o którym mało kto wie, a robi się go banalnie łatwo. Chodzi o szybkie i proste jabłka w cieście francuskim, które wyglądają jak z najlepszej cukierni, a wychodzą każdemu.
Jak zawijać jabłka w cieście francuskim?
Przepis na jabłka w cieście francuskim jest banalnie prosty, a jedyne, co musicie opanować, to poprawne zawijanie. Trzeba więc najpierw pokroić płat ciasta francuskiego na długie paseczki o grubości około 1-cm, a następnie owijać nimi wydrążone plasterki jabłek, przewlekając ciasto przez dziurkę w środku owocu. Tak przygotowane krążki jabłkowe trzeba już tylko włożyć do piekarnika, a reszta zrobi się sama. Jak piec jabłka w cieście francuskim? W zupełności wystarczy im 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Prosty przepis na jabłka w cieście francuskim
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie owoce kroimy w dość grube plastry i posypujemy połową cukru wymieszanego z cynamonem. Rolkę ciasta francuskiego kroimy na 1-cm paski i owijamy nimi jabłkowe krążki, przekładając ciasto przez otwór w plasterku.
Tak przygotowane jabłka w cieście francuskim układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i ponownie posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

