Owsianka z gruszką karmelizowaną i orzechami włoskimi
- Ewa Niepytalska

Owsianka z gruszką karmelizowaną – składniki na 1 porcję
- 1 mała gruszka
- Garść orzechów włoskich
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
- Szczypta cynamonu
- 15 g masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Listki mięty do dekoracji
Jak zrobić owsiankę z gruszką i orzechami włoskimi?
Krok 1:
Umyjcie gruszkę. Wybierzcie dosyć twardy, jeszcze nie bardzo mocno dojrzały owoc. Inaczej trudno będzie pokroić go w równe plastry i będzie się rozpadać podczas karmelizowania. Sprawdzą się takie odmiany jak konferencja, isolda, klapsa, bera lub lukasówka. Jeśli ma ładną, dosyć cienką skórkę, nie obierajcie jej. Będzie się lepiej trzymać i prezentować z żółtą lub zieloną obwódką. Pokrójcie ją w równe plasterki. Możecie posłużyć się ręczną szatkownicą. Gdyby okazało się, że podzielenie jej w ten sposób sprawia wam trudność, równie dobrze będą wyglądać ćwiartki lub ósemki.

Krok 2:
Uprażcie orzechy włoskie (sprawdzą się też pekany lub migdały). Dzięki temu będą słodsze i bardziej chrupiące. Możecie to zrobić na patelni, ale trudniej wtedy równomiernie je podgrzewać i mogą się przypalić. Polecam rozsypanie ich na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawienie do piekarnika rozgrzanego do 170°C (tryb góra-dół). Po około 8 minutach lekko się zarumienią i będą gotowe. Przestudźcie je, po czym przełóżcie na deskę do krojenia. Część podzielcie na mniejsze kawałki, które ułożycie na środku miseczki z owsianką. Pozostałe orzechy bardzo drobno posiekajcie. Możecie użyć malaksera lub moździerza.

Krok 3:
Wsypcie do rondelka płatki owsiane górskie. Zalejcie je mlekiem lub ulubionym napojem roślinnym (owsianym, migdałowym, kokosowym, ryżowym). Wsypcie szczyptę soli morskiej lub himalajskiej. Dodajcie też odrobinę cynamonu (lub innych przypraw korzennych, takich jak kardamon, imbir, goździki, szafran, esencja waniliowa). Doprawcie odrobiną cukru (białego lub brązowego). Nie jest konieczne mocne dosładzanie owsianki, bo akompaniament w postaci karmelizowanej gruszki jest bardzo słodki. Podgrzewajcie ją na małym ogniu, aż płatki wchłoną większość płynu i napęcznieją. Jeśli wolicie rzadszą owsiankę, możecie dodać więcej mleka lub wody.

Krok 4:
Roztopcie masło na patelni. Jeśli nie chcecie, żeby owsianka z karmelizowaną gruszką zawierała składniki pochodzenia zwierzęcego, możecie użyć oleju kokosowego. Dodajcie miód (1–2 łyżeczki powinny wystarczyć). W razie potrzeby zamieńcie go na zwykły cukier lub muscovado. Podgrzewajcie, aż składniki się połączą i zmienią kolor na karmelowy. Obserwujcie je uważnie, bo mogą bardzo szybko za mocno zbrązowieć i się przypalić.

Krok 5:
Włóżcie plastry gruszki na patelnię, tak żeby utworzyły jedną warstwę. Podgrzewajcie je na średnim ogniu, aż zaczną się ładnie rumienić i równomiernie pokrywać błyszczącą glazurą. Co jakiś czas przerzucajcie szczypcami na drugą stronę. Uważajcie, bo jeśli plastry są cienkie, bardzo szybko zmiękną. Wyłóżcie bezpośrednio na owsiankę, jeśli macie ją już przygotowaną w miseczce, lub na silikonową matę, zachowując odstępy, żeby się ze sobą nie skleiły. Inny pomysł na przygotowanie jesiennych owoców do owsianki to pieczone gruszki – rumiane połówki wypełnione orzechami włoskimi i posmarowane korzenną, miodową glazurą.

Krok 6:
Wyłóżcie jesienną owsiankę do miseczki lub na głęboki talerz. Jeśli zdążyła już za mocno stężeć lub na wierzchu stworzył się cienki kożuch, możecie dolać nieco mleka i jeszcze raz ją podgrzać. Ciekawym pomysłem jest wymieszanie jej przed podaniem z jogurtem greckim. Możecie też dodać nasiona chia lub siemię lniane – dzięki temu zaserwujecie sobie dodatkową porcję białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Krok 7:
Owsianka z gruszką i cynamonem jest już prawie gotowa. Teraz jeszcze trzeba ją udekorować, w czym tkwi cały jej urok. Umieśćcie na wierzchu plasterki karmelizowanego owocu. Ułóżcie ja na zakładkę. Możecie polać pozostałym sosem z patelni, jeśli coś zostało. Środek ozdóbcie kawałkami orzechów włoskich. Lekko oprószcie cynamonem. Całość posypcie dowolnie drobno posiekanymi orzechami. Wykorzystajcie też do dekoracji listki mięty lub bazylii – kompozycji przyda się odrobina zieleni. Dodałam też przy okazji drobne, fioletowe kwiatki mięty. Serwujcie owsiankę od razu, bo kiedy jest gorąca, szybko wchłania płyn. Jeśli postoi zbyt długo, będzie sprawiała wrażenie wysuszonej.


