Pączki kładzione zrobicie w 10 minut i bez brudzenia rąk. Najprostszy deser na świecie

W przeciwieństwie do faworków, racuchów drożdżowych, ten deser zrobicie błyskawicznie, bo bez zagniatania oraz wałkowania ciasta. Wystarczy tylko wymieszać kilka składników, a kilka minut później zajadać się gorącymi, chrupiącymi domowymi pączkami. Zobaczcie, jakie to proste, a przy tym przepyszne.
Pączki kładzione łyżką - najprostszy deser na tłusty czwartek
Co roku w karnawale przygotowujecie pączki i faworki, ale wymaga to sporo pracy, a po gotowaniu musicie jeszcze wysprzątać całą kuchnię? Wybierzcie pączki kładzione, które nie wymagają wałkowania i wycinania. Nie musicie też czekać aż ciasto wyrośnie, więc uwiniecie się ze wszystkim w dosłownie 10 minut, bo wszystkie składniki wystarczy wymieszać w jednej misce.
Bazą będzie homogenizowany serek waniliowy, a do tego musicie dorzucić już tylko jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Do tego warto sypnąć też nieco cukru wanilinowego lub wlać kilka kropli ulubionego aromatu i gotowe. Jako że ciasta nie dodaje się drożdży, to czasochłonne i męczące wyrabianie w dłoniach odpada, a co za tym idzie, odchodzi też szorowanie wałka i blatu. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Prosty przepis na pączki kładzione łyżką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- mała szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy serek waniliowy i łączymy wszystko na gładką masę. Teraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli i mieszamy wszystko na dość gęste, jednolite ciasto.
Tak przygotowaną masę nakładamy na gorący tłuszcz łyżką zanurzoną w zimnym oleju, aby ciasto łatwo odchodziło. Pączki kładzione smażymy a obu stron, aż będą rumiane i chrupiące, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem i gotowe.

