Robicie domowe pączki z marmoladą, budyniem czy kajmakiem? Ten przepis pokaże wam ten popularny deser w zupełnie nieznanej odsłonie. Mało kto jadł pączki staropolskie, ale zdecydowanie warto ich spróbować, bo zaskakują wyjątkowym nadzieniem. Zobaczcie dokładny przepis krok po kroku, a odkryjecie ten przysmak na nowo.

Jak zrobić pączki staropolskie?

Gdy myślimy o starym przepisie na pączki, zwykle przychodzą nam na myśl pączki po warszawsku pokryte lśniącym lukrem i skórką pomarańczową lub płatkami migdałów. W rzeczywistości jednak staropolska receptura wyglądała jeszcze inaczej i może obecnie zaskakiwać. Wszystko dlatego, że według tego przepisu puszyste drożdżowe ciasto nadziewa się wytrawnym farszem z wątróbki. Choć całkowicie zmienia to obraz tych kultowych bułeczek, to uwierzcie nam, że w tej wersji pączki smakują równie dobrze. Zaryzykujcie więc i zróbcie chociaż raz pączki z wątróbką, a z pewnością będziecie zachwyceni.

domowe pączki

Przepis na pączki staropolskie

Składniki:

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki,
  • 60 g drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 400 ml letniego mleka,
  • 6 żółtek,
  • 60 g płynnego masła,
  • smalec do smażenia.

na farsz:

  • 400 g wątróbki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka miodu,
  • trochę mąki,
  • po szczypcie majeranku i tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia.

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy i mieszamy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a mięso dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy. Następnie obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na maśle, a po chwili dorzucamy na patelnię cebulę i czosnek. Wszystko razem dusimy, a na ostatnie 5-7 minut przed końcem dodajemy wino, miód oraz zioła. Po wyłączeniu palnika doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem, po czym odstawiamy nadzienie do całkowitego wystudzenia.

Zaczyn drożdżowy mieszamy z żółtkami, wystudzonym płynnym masłem, resztą cukru i pozostałą mąką. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Po tym czasie wystudzoną wątróbkę blendujemy na gładki mus, a następnie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółka. Każdy krążek ciasta nadziewamy 1 łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.

Tak przygotowane staropolskie pączki z wątróbką odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy je na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.

Źródło: dobrazagrycha.wordpress.com

Reklama
Reklama
Reklama