Pączki staropolskie miały wyjątkowy farsz. Teraz już się tak nie robi

Robicie domowe pączki z marmoladą, budyniem czy kajmakiem? Ten przepis pokaże wam ten popularny deser w zupełnie nieznanej odsłonie. Mało kto jadł pączki staropolskie, ale zdecydowanie warto ich spróbować, bo zaskakują wyjątkowym nadzieniem. Zobaczcie dokładny przepis krok po kroku, a odkryjecie ten przysmak na nowo.
Jak zrobić pączki staropolskie?
Gdy myślimy o starym przepisie na pączki, zwykle przychodzą nam na myśl pączki po warszawsku pokryte lśniącym lukrem i skórką pomarańczową lub płatkami migdałów. W rzeczywistości jednak staropolska receptura wyglądała jeszcze inaczej i może obecnie zaskakiwać. Wszystko dlatego, że według tego przepisu puszyste drożdżowe ciasto nadziewa się wytrawnym farszem z wątróbki. Choć całkowicie zmienia to obraz tych kultowych bułeczek, to uwierzcie nam, że w tej wersji pączki smakują równie dobrze. Zaryzykujcie więc i zróbcie chociaż raz pączki z wątróbką, a z pewnością będziecie zachwyceni.

Przepis na pączki staropolskie
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 60 g drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 400 ml letniego mleka,
- 6 żółtek,
- 60 g płynnego masła,
- smalec do smażenia.
na farsz:
- 400 g wątróbki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 1 łyżka miodu,
- trochę mąki,
- po szczypcie majeranku i tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i mieszamy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a mięso dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy. Następnie obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na maśle, a po chwili dorzucamy na patelnię cebulę i czosnek. Wszystko razem dusimy, a na ostatnie 5-7 minut przed końcem dodajemy wino, miód oraz zioła. Po wyłączeniu palnika doprawiamy jeszcze farsz solą i pieprzem, po czym odstawiamy nadzienie do całkowitego wystudzenia.
Zaczyn drożdżowy mieszamy z żółtkami, wystudzonym płynnym masłem, resztą cukru i pozostałą mąką. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Po tym czasie wystudzoną wątróbkę blendujemy na gładki mus, a następnie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego kółka. Każdy krążek ciasta nadziewamy 1 łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.
Tak przygotowane staropolskie pączki z wątróbką odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy je na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
Źródło: dobrazagrycha.wordpress.com

