Pączki z dziurką zrobicie błyskawicznie. 1 składnik sprawia, że są cudownie puszyste

Klasyczne pączki z ciasta drożdżowego zajmują sporo czasu i wymagają męczącego wyrabiania w dłoniach, jednak można to zupełnie pominąć. O wiele szybciej i sprawniej będzie zdecydować się na pączki z dziurką, które zawsze wychodzą idealnie pulchne, a jest przy nich znacznie mniej zachodu. Ważny jest jednak 1 składnik, dzięki któremu ciasto wychodzi lekkie i puszyste, a do tego na długo pozostaje świeże.
Jak zrobić pączki z dziurką?
Pączki z dziurką można oczywiście zrobić z klasycznego ciasta drożdżowego, jednak znacznie szybciej i łatwiej będzie przygotować je na bazie jogurtu naturalnego i sody. Do tego oczywiście niezbędne będą również mąka, jajko i olej, jednak to właśnie dzięki tym 2 pierwszym produktom masa jest idealnie pulchna już w 25 minut, a usmażone z niej pączki wychodzą wilgotne, mięciutkie i na długo zachowują świeżość. Zobaczcie dokładne proporcje składników i koniecznie spróbujcie przygotować ten szybki deser. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni efektem, zarówno pod kątem smaku, jak i wyglądu.

Szybki przepis na pączki z dziurką
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki oleju,
- 5 łyżek cukru,
- 1 jajko,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- mała szczypta soli,
- olej do smażenia i cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy jogurt z jajkiem, olejem, cukrem, solą i sodą oczyszczoną, aż stworzą jednolitą masę bez grudek. Następnie stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i zagniatamy całość na gładkie ciasto, po czym przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na 25 minut.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrajamy z niego kółka dużą szklanką. Następnie w każdym kółeczku robimy dziurkę za pomocą kieliszka i wrzucamy gotowe pączki na rozgrzany olej.
Smażymy przez kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony, a następnie wyciągamy je na ręcznik papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone pączki z dziurką posypujemy już tylko po wierzchu cukrem pudrem i gotowe.
Źródło: pysznegotowanie.pl

