Pastę jajeczną na kanapki robię inaczej niż wszyscy. Żółtkowy sos i 1 dodatek to mój trik

Nie macie pomysłu na szybkie, smaczne i wartościowe śniadanie? Postawcie na pastę jajeczną. Zamiast jednak po prostu rozgniatać jajka na twardo widelcem, wypróbujcie nieco inną metodę, która nie zajmie dużo więcej czasu, ale za to pozwoli uzyskać znacznie bardziej estetyczne i przyjemniejsze w smaku danie.
Jak zrobić pastę jajeczną inaczej?
Najprostsza pasta jajeczna powstaje zwykle tylko ze zgniecionych jaj na twardo i majonezu, ale warto nieco podkręcić ten podstawowy przepis. Wystarczy wprowadzić 1 zmianę, a gotowe jajeczne danie będzie znacznie przyjemniejsze dla kubków smakowych. Chodzi o to, aby nie rozgniatać całych jajek widelcem tylko najpierw oddzielić białka od żółtek.
Dopiero wtedy z żółtek i majonezu ucieramy gładki, kremowy sos, a same białka kroimy w kosteczkę i dopiero w takiej formie mieszamy całość. Dzięki temu gotowa pasta jajeczna ma przyjemniejszą konsystencję, bo nie staje się płynną, rozlazłą papką, tylko pięknie trzyma się na kromce chleba bądź toście. A gdy dodatkowo dorzucimy do przepisu jeszcze garść słonych, wyrazistych kaparów, uzyskamy nie tylko idealnie gęstą, ale dodatkowo znacznie bardziej wyrazistą pastę.
Taki prosty przepis znaleźliśmy na Instagramowym profilu @essen_paradies. Zobaczcie poniżej krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku oraz pełny przepis z dokładnymi proporcjami poszczególnych składników.

Przepis na pastę jajeczną
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka musztardy,
- pół pęczka koperku,
- szczypta płatków chili,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane ze skorupek jajka rozkrajamy na pół i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w niewielką kostkę, a żółtka ucieramy w oddzielnej miseczce z majonezem, musztardą, jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec wrzucamy do miski posiekane białka z kaparami i drobno posiekanym koperkiem, polewamy całość żółtkowym sosem, delikatnie mieszamy i gotowe.
Tak przygotowana pasta jajeczna może być jedzona solo, jak sałatka, lub traktowana jak smarowidło na kanapki czy tosty. Świetnie sprawdzi się też do nadziewanie naleśników czy tortilli.
Źródło: Instagram.com/essen_paradies/

