W tym artykule:

  1. Składniki na pasztet z dyni i marchewki
  2. Jak zrobić pasztet z dyni i marchewki?
  3. Co można dodać do pasztetu z dyni?
Reklama
Ewa Niepytalska

Składniki na pasztet z dyni i marchewki

  • 1 mała dynia (na purée około 500 g)
  • 1 marchewka
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 1–2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 50 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Jak zrobić pasztet z dyni i marchewki?

Krok 1:

Przekrójcie dynię (najlepiej hokkaido, może być też muszkatołowa lub piżmowa). Wyjmijcie gniazdo nasienne łyżką. Nie wyrzucajcie pestek, możecie je wysuszyć w piekarniku i używać potem do urozmaicenia sałatek lub dekorowania zupy krem z dyni. Pokrójcie oczyszczone połówki na łódeczki. Starajcie się, żeby były równomiernej grubości. Dzięki temu dynia upiecze się równomiernie.

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Połóżcie plastry dyni w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dorzućcie świeży tymianek i rozmaryn oraz ząbki czosnku (bez zdejmowania łupinek). Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół), na środkową półkę. Pieczcie przez 30 minut lub do czasu, kiedy dynia zmięknie i lekko się zrumieni. Odstawcie do wystudzenia.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Obierzcie i umyjcie marchewkę. Pokrójcie ją w drobną kosteczkę. Możecie też zetrzeć ją na tarce, ale pasztet z dynią ładniej się prezentuje, kiedy widać w środku małe kawałki warzyw. Paprykę opłuczcie pod zimną wodą i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Połówkę pokrójcie w paski, a potem również w równą kostkę. Cebulę obierzcie z łupiny i posiekajcie. Parmezan zetrzyjcie na drobnej tarce. Możecie też wykorzystać inny ser żółty, niekoniecznie twardy dojrzewający. Sprawdzi się też gouda, cheddar lub mozzarella.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Rozgrzejcie oliwę na patelni. Zeszklijcie cebulę. Dorzućcie marchewkę. Wymieszajcie, smażcie przez chwilę. Potem dodajcie paprykę i koncentrat pomidorowy. Poczekajcie, aż uwolni się aromat i wszystkie warzywa zmiękną. Zdejmijcie patelnię z palnika. Wystudźcie przesmażone składniki.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Zmiksujcie upieczoną dynię razem z ziołami na gładkie purée. Nie musicie oddzielać miąższu od skórki, jeśli użyliście odmiany hokkaido. Jej łupina jest miękka, jadalna, a na dodatek pełna wartości odżywczych. Wyciśnijcie ząbki czosnku z łupiny. Dobrze upieczony miąższ będzie miał konsystencję pasty. To świetny aromatyczny dodatek do pasztetu – jest słodki, wręcz lekko karmelowy.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Przełóżcie purée z dyni do miski. Dodajcie smażone warzywa, jajka, kaszę mannę i pieczony czosnek. Wsypcie przyprawy. Dobrze sprawdzi się kurkuma, ostra i słodka papryka oraz imbir, ale możecie też dorzucić też na przykład curry, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, szafran, kmin rzymski, a nawet szczyptę cynamonu lub kardamonu. Wymieszajcie całość ze startym parmezanem. Jeśli masa wydaje wam się za rzadka, możecie dodać więcej kaszy.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

Przełóżcie masę na pasztet z dyni i marchewki do keksówki (natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem). Wyrównajcie wierzch. Udekorujcie połówkami pomidorków koktajlowych (innym pomysłem jest posypanie go nasionami lub orzechami, na przykład czarnuszką). Wciśnijcie je lekko w masę. Możecie posmarować z wierzchu oliwą lub roztopionym masłem. Wstawcie pasztet do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół), na około 45 minut.

Ewa Niepytalska

Krok 8:

Całkowicie wystudźcie pasztet z dyni, a następnie wstawcie go do lodówki. Po schłodzeniu stężeje i będzie się lepiej kroił. Świetnie pasuje do pumpernikla lub chleba żytniego z ziarnami. Na kanapkach możecie położyć świeżą sałatę, plasterki pomidorów lub korniszony. Udekorujcie je świeżymi ziołami – tymiankiem lub koperkiem. Możecie lekko rozsmarować pasztet na kromce, jest wystarczająco kremowy.

Ewa Niepytalska

Co można dodać do pasztetu z dyni?

Pasztet z dyni i marchewki to wybitna pozycja wśród jesiennych wytrawnych wypieków. Ma piękny kolor i efektowną dekorację. Jest kremowy, ale jednocześnie dobrze się kroi i wcale nie rozpada. Żeby uzyskać równie ciekawy efekt, purée z dyni można też połączyć w keksówce z innymi składnikami. Wypróbujcie na przykład:

Reklama
  • pasztet z dyni i kaszy jaglanej – wychodzi zwarty i złocisty, a do tego masa nie wymaga dodawania jajek,
  • pasztet z dyni z pieczarkami – grzybowa wkładka przełamuje nieco słodycz dyni i urozmaica go kolorystycznie,
  • pasztet z dyni i soczewicy – dobry pomysł na białkowy dodatek do pieczywa, świetny zamiennik mięsnych wyrobów. Soczewica zaprasza do keksówki lekko orzechowy aromat i świetnie komponuje się z takimi przyprawami jak curry lub kumin.
pasztet z pieczarkami
Reklama
Reklama
Reklama